Наднормено тегло и затлъстяване – каква е разликата?

  • admin
  • 24.05.2020
  • Коментарите са изключени за Наднормено тегло и затлъстяване – каква е разликата?
  • Uncategorized

Повишаването на телесното тегло над нивото, което се счита като здравословно за даден ръст, пол и възраст се разделя на две основни категории – наднормено тегло и затлъстяване.

Под наднормено тегло се разбира по-високо за съответния ръст тегло, тоест това е състоянието между горната граница на наормалното телесно тегло и затлъстяването.

Затлъстяването се определя като хронично състояние, при което е налице натрупване на прекомерно количество мастна тъкан в тялото. Това отлагане на мастна тъкан може да бъде подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи.

Трябва да се подчертае, че затлъстяването не представлява просто увеличаване на телесната маса, която е сбор от теглото на мускули, кости, вътрешни органи, съдържанието на мастната тъкан и количеството вода в организма. При лица с по-масивен скелет или с по-развита мускулатура, но с нормално количество на мастната тъкан, изхождайки само на база телесно тегло могат да попаднат погрешно в категорията наднормено тегло или дори затлъстяване. При последното е налице повишаване на телесното тегло, но за сметка на увеличено количество на мастната тъкан в организма.

За да определим категориите на наднормено тегло и затлъстяване, трябва да знаем какво е нормалното количество мастна тъкан в организма. Изразено като процент от телесната мастна тъкан, то е между 25-30 % при жените и 18-23 % при мъжете.

Жени с ниво на телесната мастна тъкан повече от 30 % от общото тегло и мъже с телесна мастна тъкан над 25 % влизат в групата на затлъстяване. При децата и юношите количеството мастна тъкан се променя с възрастта и съответно се изчислява по други таблици.

Възрастните обикновено имат по-малко подкожна и повече висцерална (около вътрешните органи) мастна тъкан.

Общото съдържание на телесна мастна тъкан представлява сбора от основните и складирани мазнини.
Мастната тъкан е от голямо значение за правилното физиологично и биологично финкциониране на организма, където излълнява функциите на енергийно депо, топлоизолираща функция (срещу загуба на топлина), функция на „амортисьор“ (предпазва от сътресения и нараняване на по-дълбоко разположените органи и тъкани).

За определянето границите на наднормено тегло и затлъстяване, най-често се използва т.нар. индекс на телесна маса (ИТМ, англ. – Body Mass Index – BMI), известен още като индекс на Quetelet. Изчислява се като се раздели теглото в килограми на ръста в квадратни метри.

Индексът на телесна маса дава оценка на теглото отнесено към ръста, следователно той е в тясна зависимост от количеството на телесната мастна тъкан.

При децата и юношите, индексът има различни норми при двата пола, като се отчита разликата в количеството мастна тъкан при момичетата и момчетата. Оценката се извършва спрямо персентилни таблици и криви. Спрямо стойностите на индекса при децата и юношите са налице същите категории на телесното тегло, както и при възрастните: поднормено, нормално, наднормено и затлъстяване.

Препоръчително е използването на индекса на телесна маса от 2-годишна възраст като показател за скрининг на деца и юноши с наднормено тегло и затлъстяване. Макар и да не измерва директно количеството мастна тъкан, той е надежден индикатор за оценката ѝ.

СЛИМО ХЕРБ – МОЩНА БИЛКОВА ФОРМУЛА В БОРБАТА С ИЗЛИШНИТЕ КИЛОГРАМИ

  • Понижава телесното тегло
  • Забързва метаболизма
  • Стимулира изгарянето на мазнините
  • Премахва токсините от тялото
  • Потиска апетита
  • Съхранява мускулната маса
  • Повишава енергията

Как действа СЛИМО ХЕРБ?

Увеличава нивото на метаболизъм: Оказва положителен ефект при хора с проблеми свързани с щитовидната жлеза, тъй като хипотиреоидизмът  дори, когато се лекува може да понижи метаболизма.

Намалява мазнините в коремната област: Дисбаласнът на надбъбречната жлеза и хормоналните промени , обичайни за проблеми със щитовидната жлеза , често предизвикват бързо акумилиране на коремните мазнини. Ето защо Слимо херб е изключително ефективен при изчистването им.

Допринася за увеличаване на мускулния растеж:  Мускулите изгарят мазнини, което също допринася за повишен метаболизъм, полезен при намаляването на теглото и здравословното му поддържане.

Намалява холестерола и триглицеридите: Той като дори при лечение, много хора с проблеми с щитовидната жлеза имат повишени нива на холестерол и триглецериди , тази полза от продукта би могла да окаже въздействие върху здравословното им състояние.