Как да разпознаем, че страдаме от бактериална вагиноза?

  • admin
  • 13.07.2020
  • Коментарите са изключени за Как да разпознаем, че страдаме от бактериална вагиноза?
  • Uncategorized

Бактериалната вагиноза е често срещана вулво-вагинална инфекция, която се причинява от анаеробни микроорганизми, основно представители от вид Gardnerella vaginalis. Макар и по-рядко, причинители на бактериална вагиноза могат да бъдат и анаероби от род Peptostreptococcus, Bacteroides, Mobiluncus, Fusobacterium и др. Характерно за бактериалната вагиноза е, че е нарушена нормалната флора във влагалището, която е киселинна, с pH 3,5-4,2, и е представена от анаероби и аероби – полезни лактобацили.

 

При бактериалната вагиноза анаеробните микроорганизми увеличават многократно своя брой и отношението анаероби: аероби става100-1000:1, при норма 2-5:1. Анаеробите предизвикват образуване на биофилм, който унищожава полезните бактерии на Дьодерлайн и средата във влагалището се алкализира. Предразполагащи фактори за развитие на бактериална вагиноза са използването на вагинални душове, на интимна козметика, съдържаща парфюмни вещества, продължителна употреба на антибиотици, многобройни сексуални партньори, неизползване на контрацептиви при секс.

 

 

Как да разберем дали симптомите, които имаме, могат да се дължат на инфекция с Gardnerella vaginalis?

Обикновено инфекциите на гениталния тракт при жените се проявяват с общи симптоми, които включват поява на нехарактерно вагинално течение, болка, зачервяване и сърбеж в областта на възпалението, болка и парене при уриниране, болка при полов акт, общо неразположение. Има обаче специфични характеристики на тези симптоми, благодарение на които можем да отличим едно от друго заболяванията на гениталната система.

 

Характерно за бактериалната вагиноза е появата на хомогенно, сивкаво вагинално течение. Вагиналното течение има характерна миризма на развалена риба, която се дължи на специфични амини – кадаверин и путресцин. Установено е, че миризмата на развалена риба се появява по-често след полов акт, тъй като семенната течност с нейната алкална реакция предизвиква освобождаването на тези амини. Този симптом се потвърждава чрез аминен тест с 10 % KOH.

 

Друг характерен белег за бактериалната вагиноза е повишаването на вагиналното pH над 4,5. Съществуват бързи pH – тестове за измерване на вагиналното pH. Обикновено тези тестове не са предназначени за широка употреба и се прилагат главно от специалисти. За обща употреба се използват главно от бременни, при които профилактиката на вагинални инфекции е много важна и ненавременното откриване на такава може да причини преждевременно раждане, раждане на дете с ниско тегло.

 

Хистологична находка при бактериална вагиноза са т.нар. clue cells – характерни епителни клетки, колонизирани от Gardnerella vaginalis и други анаероби. Освен тези по-специфични симптоми, за бактериалната вагиноза е характерна появата на дисурия и диспареуния. Заболяването е много упорито и често рецидивира.

 

За лечение на бактериална вагиноза се използва метронидазол, орално, в комбинация с локален крем за период от 10 дни, или антибиотикът стрептомицин за 10-14 дни. При рецидивираща инфекция лекарственият препарат може да се смени с друг. Последно проучване от 13 май, публикувано в списанието New England Journal of Medicine установява, че микробиомната терапия намалява риска от рецидивираща бактериална вагиноза.

 

Публикацията представя резултати от фаза IIB на рандомизирано плацебо-контролирано, двойно-сляпо проучване, проведено в Университетски медицински център в Чикаго и във Вашингтонския университет в Сейнт Луис. Изследователите прилагат препарат, съдържащ полезни лактобацили, и установяват, че приложението на подобно средство намалява рецидивите на бактериална вагиноза до 30 % в сравнение с рецидивите при жени на плацебо и антибиотична терапия, които са били 45 %.

 

Бактериална вагиноза е упорита инфекция, за чието пълно излекуване е необходим комбинативен подход от антибиотична терапия, терапия на сексуалния партньор, ограничаване на вагиналните душове и прием на про- и пребиотиците за възстановяване на вагиналната флора.

ФЕМИ ХЕРБ- При Заболявания На Женската Полова Система И Безплодие

  • За подобряване фертилността и да увеличаване възможностите на жената за зачеване
  •  При маточни заболявания
  •  При бяло течение
  •  При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация
  • При хормонален дисбаланс
  • При поликистозни яйчници
  • За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора
  • При акне и други кожни проблеми