Важни препоръки за хипертониците през лятото

  • admin
  • 19.07.2020
  • Коментарите са изключени за Важни препоръки за хипертониците през лятото
  • Uncategorized

Аретериалната хипертония е една от болестите, познати на почти всеки човек, дори и той да няма медицинско образование. Почти всеки втори или трети страда от високо кръвно налягане. Едни са засегнати поради първично заболяване на сърдечно-съдовата система. Други развиват хипертония вторично в рамките на друго заболяване. Трети пък въобще не знаят за нейното съществуване и неусетно са вече във фаза на късни усложнения.

А до тях неизбежно се стига, ако заболяването не се диагностицира, лекува и контролира. Човек рядко страда от самото високо артериално налягане, освен в случаите, когато още не е адаптиран към хипертонията или пък развие хипертонична криза. Понякога не по-малки проблеми създава и ниското кървно. В повечето случаи лекарите се притесняват обаче от последствията, а именно исхемична болест на сърцето, миокарден инфаркт, сърдечна недостатъчност и т.н.

Няма спор по въпроса, дали хипертонията трябва да се проследява и лекува. Понякога обаче трудността идва от правилното разбиране и познаване на болестта. Нейното контролиране при един болен може изобщо да не съвпада с това при друг с равни други условия. Има все пак и общи характеристики и препоръки, които са валидни за всички. Дейността на сърдечно-съдовата система е динамична и се изменя в размките на деня, с промяна на сезоните, емоциите, физическите натоварвания и т.н.

Няколко препоръки за хипертониците през лятото:

 

•    Сезоните в нашата страна са най-общо четири, но когато говорим за климат и сърдечно-съдово здраве ги разделяме на лятно и зимно време. Съответно на тях визираме високите и ниски температури. Сърдечно-съдовата система, както всяка инсталация с кухини, пътища и течност, която се движи в тях, е зависима от нейния обем, налягане и капацитетът на тези съдове.

 

Високите температури водят до едно леко разширение (дилатация) на цялата кръвоносна система. При същия обем кръв намалява налягането върху стените на съдовете. Това се отчита със спад на артериалното налягане. Често една лека хипертония просто „изчезва през лятото“, а по-тежките намаляват своите стойности. Болните с високо кръвно трябва да бъдат добре обучени евентуално кой от медикаментите си да намаляват или дори спират при нужда.

 

•    Високите теператури от друга страна водят до по-усилено отдване на течности през кожата. Това, от своя страна, предразполага към дехидратация. Намалява включително течната съставка на кръвта, което отново води до хипотонии. Летният сезон изисква прием на достатъчно количесто течности, които да заместят загубата с потенето. Препоръчва се пиенето на поне 1.5-2л вода на ден.

 

•    Силното слънчево греене през летните дни, особено през обедните часове, е самостоятелен рисков фактор за хипертониците. Награването на главата може да промени кръвоснабдяването на мозъка, да преразпредели кръвотока като го насочи към нервната система и спадне в периферните тъкани.

 

Това, по двоен механизъм, увеличава риска от замайване на съзнанието и дори припадък. Вероятността за мозъчен или сърдечен инцидент в тези случаи е извънредно висок. Излизането на открито в разгара на лятото трябва да бъде в по-прохладните части на дена и по възможност със шапка.

 

•    Почивките през летния сезон обикновено са свързани с отпускане и намаляване на стреса на работното място. Уеличава се обаче похапването и не рядко намалява физическата активност. Това може мигновено да се отрази и на дейността на сърдечно-съдовата система. Хубаво е на слънце да не се излиза веднага след обилен обяд, защото кръвта е съсредоточена в областта на стомашно-чревния тракт и рискът от мозъчна исхемия нараства.

 

•    Доброто време предразполага за извършване на морски или планиснки туризъм. Много хора обработват градини и имат натоварване в земеделието или извършването на ремонтни дейности. Когато това е на откриво рискът става двоен.

 

Болните с високо кръвно налягане трябва да обсъдят със своя лекуващ лекар какъв вид физическа активност могат да извършват според тежестта на заболяването си. Рискът от рязка промяна в стойностите на кръвното налягане е по-висок при тези болни. За това трябва да бъдат информирани и хората с които се извършва дадена активност.

 

Лятото, разбира се, е времето на по-лежерното отношение към ежедневните дейности, в това число и болестите, които имаме. Това за жалост понякога води до завишен риск от нередовен прием на лекарствата или самоволна промяна в схемата им, които не винаги е добро решение. Всяко излизане от нормалния ежедневен ритъм на живота трябва да не включва неглижиране на артериалната хипертония, дори напротив. Добре известно е, че силните, дори и положителни емоции, се отразяват на дейността на сърцето.
НАТУРАЛНА АЮРВЕДА ФОРМУЛА, КОЯТО СЛУЖИ ЗА НОРМАЛИЗИРАНЕ НА КРЪВНОТО НАЛЯГАНЕ, ПОДДЪРЖА ЗДРАВО СЪРЦЕТО И ИЗЧИСТВА  „ЛОШИЯ“ ХОЛЕСТЕРОЛ.

Ползи от употребата на КАРДИ ХЕРБ:

  • Подпомага нормалната дейност на сърцето и на цялата сърдечно-съдова система
  • Нормализира кръвното налягане
  • Спомага за предпазване от образуването на тромби
  • Увеличава силата на сърдечните съкращения и притока на кислород
  • Подобрява работата на сърдечния мускул

Как действа  КАРДИ ХЕРБ?

  • Пречиства кръвта от „лошия“ холестерол
  • Нормализира кръвното налягане
  • Подкрепя дейността на сърдечно-съдовата система
  • Спомага за значително намаляване на вероятността за получаване на инфаркт и инсулт
  • Очиства съдовите стени от натрупани атеросклеротични плаки
  • Поддържа нормалната пропускливост на стените на кръвоносните съдове
  • Действа като профилактично средство при рехабилитация при мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система
  • Профилактично приемане на КАРДИ ХЕРБ допринася за поддържане нормални нива на холестерол в кръвта

ВНИМАНИЕ! Карди херб е натурален билков Аюрведа продукт от серията на БИОби . Той няма странични ефекти и се приема без лекарско предписание. Приемът е по 2 капсули на ден, в продължение на 3 месеца. Една опаковка съдържа 180 капсули и е достатъчна за пълния 3 месечен курс.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПЪЛНАТА ГАМА ОТ НАТУРАЛНИТЕ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ НА БИОби!