Най- честите заболявания на женските репродуктивни органи

  • admin
  • 19.07.2020
  • Коментарите са изключени за Най- честите заболявания на женските репродуктивни органи
  • Uncategorized

Половата система на жената се състои от редица органи, като яйчници, маточни тръби, матка, маточна шийка, вагина и външни полови органи. Те са податливи на различни инфекции и заболявания, които могат да попречат на безпроблемното забременяване на жената и да са свързани със сериозен дискомфорт за нея. Затова и редовните профилактични прегледи са от изключително голямо значение. Някои от заболяванията на репродуктивните органи, за които трябва да внимавате са:

Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което лигавицата, която нормално покрива вътрешната повърхност на матката се разраства на друго място. Такъв вид тъкан може да бъде открита по яйчниците, зад матката или по повърхността на пикочния мехур.

Тази разраснала се на неправилно място тъкан може да доведе до сериозни болки, болезнен и обилен менструален цикъл и безплодие. Жените се оплакват от болки в корема и гърба. При някои жени обаче няма никакви оплаквания и заболяването се открива при търсене на причина за безплодието на жената.

Полипи на матката

Полипите на матката са едни от най-често срещаните доброкачествени образувания при жените в детеродна възраст. Те се състоят от мускулни клетки и други тъкани и са разположени на различни места в и около матката. Причината за появата на маточни полипи обикновено не е ясна. Те са по-често срещани при жените с наднормено тегло. По-честите симптоми при полипи на матката са: болезнен и обилен менструален цикъл, кървене между менструациите, болка при сексуален контакт, болки в гърба, трудности при забременяване, спонтанни аборти.

Синдром на поликистозните яйчници

При този синдром яйчниците на жената произвеждат повече от нужното количество мъжки полов хормон – тестостерон. В резултат на това се нарушава процеса на овулация и се образуват кисти в яйчниците. Други често срещани оплаквания на жените, страдащи от синдром на поликистозните яйчници са: акне, болки в тазовата област, мазна кожа, поява на излишно окосмяване в областта на лицето и по цялото тяло и затруднения при опити за забременяване.

Вулвовагинит

Вулвовагинитът е медицински термин, който се използва за обозначаване на инфекция и последващо възпаление на тъканите на вулвата и вагината. Това може да се дължи на редица причини: лоша хигиена, полово-предавани болести, вируси, бактерии или гъбички. Ако забележите поява на неприятно миришещо и засилващо се вагинално течение, раздразнение и зачервяване на вулвата и вагината това може да се дължи именно на вулвовагинит.

Полово-предавани болести

Този вид заболявания могат да доведат до допълнителни усложнения и увреждане на половите органи на жените, като например тазова възпалителна болест. Инфекции като хламидия, гонорея, сифилис и генитален херпес, ако не бъдат лекувани навреме увеличават риска за проблеми при забременяване или настъпване на извънматочна бременност.

ФЕМИ ХЕРБ- При Заболявания На Женската Полова Система И Безплодие

  • За подобряване фертилността и да увеличаване възможностите на жената за зачеване
  •  При маточни заболявания
  •  При бяло течение
  •  При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация
  • При хормонален дисбаланс
  • При поликистозни яйчници
  • За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора
  • При акне и други кожни проблеми