Коксартроза – причини, симптоми, лечение и хранене

  • admin
  • 19.07.2020
  • Коментарите са изключени за Коксартроза – причини, симптоми, лечение и хранене
  • Uncategorized

Артрозата е заболяване на ставите, при което се поразява ставният хрущял, уврежда се костта под него и впоследствие – околните меки тъкани – ставната капсула. Болестта е позната още с името „остеоартрит”. При различните стави, съобразно строежа и натоварването им, тя има своите специфични характеристики.

Когато става дума за тазобедрената става – се нарича „коксартроза”.

Симптоми при коксартроза
Първите сигнали за коксартроза са болките. Появяват се при ходене или физическо натоварване дълбоко в областта на гънката на слабините. В началото изчезват при покой и почивка, но по-късно започва да боли непрекъснато – дори нощем. Болезнеността може да се усеща по вътрешната страна на бедрото до коляното.

Деформациите в ставата предизвикват скъсяване на крайника. Заедно с несъзнателното щадене на болния крак, то води до много сериозно накуцване, а в един момент и до невъзможност за движение без помощни опори – бастуни, патерици.

Подвижността на крака в различни посоки става все по ограничена. Ставната капсула се свива, свиват се и мускулите, захванати за нея, което води до непроизволно сгъване на крайника, притеглянето му към другия и невъзможност за обръщане навътре.

Лечение на коксартроза
Задачата му е процесът на износване да бъде чувствително забавен и безусловната необходимост за подмяна на ставата да бъде отложена значително.

Консервативното лечение протича основно като подпомагане на възстановителните възможности на организма. Приемат се добавки – източник на градивните материали за хрущялите, съединителните тъкани и костите. Наричат се „хондропротектори”. Става дума за глюкозамин, хондроитин, хиалуронова киселина, колаген и др.

В този смисъл са полезни терапиите с лазер, различни видове физиотерапевтични процедури, балнеолечение, прием на миорелаксанти, упражнения за раздвижване, намаляване на теглото и промени в храненето.

Другата важна цел при коксартроза е облекчаването на болката. Много полезни са болкоуспокоителните от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Проблемът при тях е, че имат нежелано действие по отношение на стомаха и други органи и затова трябва да се приемат по лекарско предписание. Прилагат се и кортикостероиди.

За доброто лечение са ви необходимо точно и навременно диагностициране и добър лекар. Затова при първите оплаквания – заповядайте в медицински център „Д-р Хайвазов”. При нас можете да разчитате на внимание и отговорно отношение. Ние можем да забавим максимално разрушителните процеси, както и да извършим операция за смяна на ставата, ако се стигне до там.

Упражнения и хранене при коксартроза
Да, износването идва от постоянното натоварване на тазобедрената става. Въпросът е, че единствено при движение синовиалната течност може да облива и подхранва хрущялите и да ги опази здрави. Затова въпреки необходимия режим на щадене и покой, е необходимо постоянно и стриктно изпълнение на програма от упражнения, разработени за вас от кинезитерапевт. Те са съобразени с конкретното състояние, възможности и потребности на ставата ви, леки са и единствената им задача е да я поддържат максимално жизнена.

Основен фактор в цялостното лечение и профилактика на коксартрозата е поддържането на теглото в нормални за ръста и възрастта норми. Всеки килограм отгоре е разрушителен за и без това болната става.

Лекуващият ви лекар ще обсъди с вас подходящата диета. От нея ще трябва да отпаднат мазните храни, червените меса, фините бели брашна, пикантните подправки; да се ограничат захарта и солта, кафето; да се изключи алкохола. Затова пък консумирайте много пресни плодове и зеленчуци.

АРТРИ ХЕРБ – При Болки В Гърба , Ставите И Костите

  • Спомага за запазване на здрави стави, кости, ставни връзки и сухожилия
  • Допринася за облекчаване на ставния дискомфорт
  • Подобрява ставната подвижност
  • Подпомага механичните и еластичните свойства на ставния хрущял, и гладкото движение в ставите
  • Подходящ при спортисти и хора, извършващи тежка физическа работа
  • Предпазва ставите
  • Положителен ефект върху ставната течност и хрущял
  • Допринася за възстановителните процеси в цялата става