Алкохолна цироза – причини и как да се предпазим

  • admin
  • 17.08.2020
  • Коментарите са изключени за Алкохолна цироза – причини и как да се предпазим
  • Uncategorized

Алкохолна цироза на черния дроб – това е изключително опасно патологично състояние, при което животът на болния се излага на сериозна опасност.

Същността на тази патология е, че хепатоцитите – чернодробните клетки, се подлагат на деструктивни изменения, на тяхно място се появява фиброзна тъкан.

Алкохолна цироза на черния дроб – от какво се развива

Основна причина за развитие на това заболяване е продължителна и системна употреба на алкохол.

От клинична гледна точка това състояние се характеризира с храносмилателни нарушения, уголемяване на черния дроб, жълтеница и други.

Ако този патологичен процес бъде своевременно установен и се преустанови употребата на алкохол, болестта спира да прогресира.

Най-опасни усложнения са чернодробна енцефалопатия, а също и хепатоцелуларен карцином.

Цироза от алкохол – актуален проблем за медицината

Алкохолната цироза на черния дроб е изключително актуален проблем за медицината. Но това заболяване не се развива при всички пиещи, а само при 30% от тях.

Но именно алкохол в половината от случаите става причина за увреждане на чернодробната тъкан.

В някои държави това заболяване заема една от лидерските позиции по смъртност във възрастовия диапазон от 35 до 60 години.

При мъжете този патологичен процес се развива по-често от жените. Но при нежния пол протича значително по-тежко, поради високите нива на естрогени в организма, които способстват за по-бързо прогресиране на възникналите в черния дроб увреждания.

Ако алкохолът бъде спрян в ранните стадии на болестта, прогнозата е относително благоприятна. Но ако злоупотребата със спиртни напитки продължи, перспективите са лоши и най-вероятно няма да преживее повече от 5 години.

Средно първите симптоми на тази болест се появяват около 10 години, след като човек е започнал да злоупотребява с алкохол. Но при наличие на други предразполагащи фактори морфофункционалните изменения в черния дроб прогресират значително по-бързо.

Симптоми при алкохолна цироза на черния дроб

Съпътстващите симптоми пряко зависят от стадия на заболяването. Компенсираният стадий често не се съпровожда с каквито и да е изразени оплаквания.

Понякога болният се оплаква от силна слабост и бързо уморяване, но обикновено това се приписва на други проблеми.

При по-нататъшно прогресиране на патологичния процес се присъединяват симптоми като отслабване на апетита и загуба на тегло, увеличаване на размерите на черния дроб. Периодично възниква гадене и се развиват други храносмилателни разстройства.

Слабостта става още по-изразена. Кожата и видимите лигавици придобиват жълт цвят. Наблюдава се ускоряване на пулса, кръвното се вдига.

За мъжете при тази патология е характерно прекомерно отлагане на мазнини по бедрата и по корема, докато ръцете остават неестествено слаби.

Тестисите се подлагат на атрофични изменения и се развива еректилна дисфункция. На кожата се формират хематоми, а по ноктите бели линии.

При тази болест често се установява натрупване на течности в коремната кухина, а също и проблеми с дихателната функция.

Форми на чернодробна цироза от алкохол

В класификацията на този патологичен процес са включени 3 основни стадии: компенсирана, субкомпенсирана и декомпенсирана.

При компенсирания стадий черният дроб все още успява да изпълнява своите функции, макар и вече да присъстват морфологични изменения.

Субкомпенсиран стадий се установява тогава, когато се формира чернодробна недостатъчност.

Декомпенсираният стадий се характеризира с пълно прекратяване на функциите на черния дроб, което води до увреждане на практика всички вътрешни органи.

Диагностика и лечение на болестта

Тази болест се открива с помощта на общ и биохимичен анализ на кръвта, коагулограма.

Един от основните методи при поставяне на диагнозата е ултразвуковото изследване, което позволява установяване на структурни изменения на черния дроб.

Допълнително може да се назначи компютърна томография и ЯМР.

Най-информативна са еластография и чернодробна биопсия с хистологично изследване на получения материал.

При поставена диагноза алкохолна цироза на черния дроб е необходимо напълно да се преустанови употребата на алкохол.

От лекарствените препарати са показни хепатопротектори, протеазни инхибитори, а също и кортикостероиди. Паралелно се назначават витамини. При необходимост се провеждат мероприятия по дезонтоксикация.

Профилактика на алкохолна цироза на черния дроб

Основният метод на профилактика е пълното спиране на алкохола или пълното свеждане на неговата употреба до минимум. Умерената консумация на алкохол и приемането на натурални билкови средства за неутрализиране на вредните последици от алкохола е пътя към здрав черен дроб.

Кой е най-щадящият и ефективен метод за профилактика и прочистване на черния дроб от вредното влияние на алкохола и нездравословната храна?

Важно е да знаете, че за да прочиствате с медикаменти черния си дроб, трябва да го правите с продукти, които са напълно натурални, без да съдържат химикали и други вредни вещества. Такъв продукт е Ливо херб – натурален Аюрведа продукт със 100% натурални съставки и доказана формула, която ефективно прочиства черния дроб и жлъчката.

ЛИВО ХЕРБ е изцяло натурален Аюрведа продукт, който подпомага нормалното функциониране на черния дроб и елиминира натрупаните в него токсини. ЛИВО ХЕРБ благоприятно повлиява възстановителните процеси в черния дроб  като предпазва чернодробните клетки от вредното въздействие на свободните радикали. Продукта има благотворно действие върху черния дроб, и при следните състояния: хронични хепатити и чернодробни възпаления, токсични увреждания, алкохолна интоксикация, цироза, стеатоза и др.  ЛИВО ХЕРБ може да се използва за предпазване на черния дроб от увреждане при прекомерна употреба на алкохол, тежки и мазни храни, при прием на увреждащи черния дроб лекарства и др.

Как действа ЛИВО ХЕРБ?

  • Прочиства черния дроб от токсините, бактериални и вирусни инфекции, пестициди, лекарства, алкохол
  • Спомага за отделянето на токсичните вещества от организма и пречиства черния дроб и жлъчката на клетъчно ниво
  • Регулира стойностите на чернодробните ензими.
  • Подобрява обмяната на липидите
  • Защитава клетъчните мембрани
  • Предпазва черния дроб от увреждане
  • Засилва естествените процеси на детоксикация

Ползи от приема на ЛИВО ХЕРБ:

  • Нормално и здравословно функциониране на черния дроб
  • Благоприятно повлияване на възстановителните процеси в черния дроб
  • Нормални функции на стомашно-чревния тракт и храносмилането
  • Естествено пречистване на организма от токсини и тежки метали
  • Намаляване на последиците от нездравословно хранене, приема на алкохол и токсичните ефекти на някои лекарствени препарати
  • Стимулиране на изхвърлянето на отпадните вещества от дейността на човешкия организъм

Можете да поръчате ЛИВО ХЕРБ директно от онлайн магазина на производителя на най-добра цена тук >> ОНЛАЙН МАГАЗИН

или на телефон 08777 6 50 40 / всеки ден от 09:00 до 19:00ч./

Ливо херб се предлага и в АПТЕЧНАТА МРЕЖА. Аптеките, в които е наличен, можете да откриете тук >> АПТЕКИ 

Ако искаш да направиш успоредно прочистване на дебелото черво, черния дроб и жлъчката, за теб е пакет „Клийнър“. Сега и на специална промо цена!