7 НАЙ-ПОЛЕЗНИ БИЛКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА

  • admin
  • 08.02.2021
  • Коментарите са изключени за 7 НАЙ-ПОЛЕЗНИ БИЛКИ ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ИМУНИТЕТА
  • Uncategorized
Природни имуностимулатори билки

Как в сезона на настинките можем да постигнем повишаване на имунитета? Знаехте ли за тези 7 чудодейни билки, които ще се погрижат да не се разболеете и ще подобрят значително общото Ви здравословно състояние:

Ехинацея

Ехинацеята произхожда от Северна Америка и е била използвана от индианските племена. Научно доказано е съдържанието на активни вещества, стимулиращи имунната система. Билката успокоява болки в гърлото, кашлица, главоболие, противодейства на бактериални, вирусни и гъбични инфекции,  укрепва кръвоносните съдове, елиминира свободните радикали, стимулира активните бели кръвни клетки и води до производството на интерферон (естествено антивирусно вещество). Може да се намери под различни форми, включително и като чай, и е подходяща и за малки деца. Ехинацеята влияе благоприятно върху хронични бронхити, хронични синузити и много други вирусни заболявания и ефективно допринася за повишаване на имунитета.

Астрагал

Астрагалът произлиза от Китай и се счита за един от най-добрите имуностимулатори. Също като ехинацеята и тази билка увеличава активността на имунните клетки и създава нови такива, но за разлика от нея може да бъде приемана ежедневно. За подсилване на имунната система потърсете корени от астрагал в аптеките, дрогериите или био магазините. Можете да ги добавяте към всяка храна, която се вари поне 30 минути на слаб огън, като например супи или ориз.

Черен бъз

Прославил се като „най-силната българска билка“ от народния лечител Петър Димков, черният бъз има силно имуностимулиращо, антивирусно и антибактериално действие. Американски проучвания също потвърждават, че помага при редица заболявания и ускорява производството на антитела в организма. Биофлавоноидите и протеините, които съдържа унищожават в зародиш вирусите. Освен мощен имуностимулатор, бъзът е и силен антиоксидант, понижава холестерола и подобрява сърдечната дейност. Съдържа голямо количество витамин C, пектин и целулоза, а също и органични пигменти, танин, витамини Р, А и B. Предимството на черния бъз спрямо астрагала е неговото широко разпространение у нас, както и множеството вкусни идеи за консумация – като мармалад, конфитюр, пюре, сладко, вино, сироп и други.

Женшен

Женшен или „коренът на живота“, както го наричат заради формата, наподобяваща човешката фигура, е древен лек за много заболявания. Богат е на пектинови вещества, захари, ферменти, танини, алкалоиди, смоли, фитостерини и съдържа витамини С, В1 и В2, както и големи количества фосфор, манган, желязо, микро и макроелементи. Други важни съставки са панаксен (масло, което тонизира сърцето и кръвоносната система, успокоява и елиминира болката) и глюкозидите (регулират нивата на захар в кръвта). Панаксовата киселина стимулира обмяната на веществата и функцията на жлезите с вътрешна секреция. Изследване в Хонконг потвърждава наличието на седем съставки в женшена, които стимулират имунната активност, като едновременно с това спират и възпалителните процеси. Женшен не бива да се приема повече от 3 месеца, заради стимулиращото му действие, което може да предизвика нервност и безсъние. Не се препоръчва на бременни, кърмачки и деца и не бива да се съчетава с кофеиносъдържащи храни и напитки.

Алое вера

Алое вера има доказани имуностимулиращи, противовъзпалителни и антивирусни свойства, и действа като естествен антибиотик. Наричат го още „растение на безсмъртието“ или „мълчаливият лечител“, тъй като съдържа над 200 различни съставки, някои от които изключително редки и има способността да се самовъзстановява. Гелът от листата на растението съдържа витамини А, С, Е, В, фолиева киселина и множество минерали – мед, желязо, хром, натрий, цинк, калий, магнезий, калций, манган. Веществото ацеманан подсилва имунната система и пази тялото от появата и развитието на свободни радикали и туморни клетки. Сокът му пречиства храносмилателния тракт, възпрепятства слепването на кръвните клетки и засилва кръвопотока. По този начин предотвратява инфаркт и инсулт, предпазва от хипертония и сърдечни проблеми, намалява нивата на холестерола, подобрява оросяването на крайниците, тонизира и ободрява. Внимавайте да не превишите препоръчителната дневна доза, за да си спестите стомашни проблеми.

Котешки нокът

Котешкият нокът произлиза от Перу и е признат за седмата най-популярна билка в САЩ. Най-често се ползва при остеоартрит и ревматоиден артрит, както и при заболявания на храносмилателната система. Вярва се, че има противораково действие, като води до засилено повишаване на имунитета. Растението съдържа оксиндолови алкалоиди, които увеличават капацитета на имунната система и й помагат да унищожава патогени. По тази причина все по-често се ползва и като имуностимулатор.

Сладък пелин

Сладкият пелин е най-мощния имуностимулатор познат на човечеството. Доказано ефикасен и при онкологични заболявания, при паразити, гъбички, токсини, за прочистване на лимфната система и при заболявания на женската полова система. Сладкият пелин е известен отдавна с лечебните си свойства. Според германски учени, билката помага и при Ковид-19. Поне това сочат резултатите от тестове, проведени в лаборатории.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ ЗА СЛАДЪК ПЕЛИН ТУК >> СЛАДЪК ПЕЛИН