Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво!

  • admin
  • 28.02.2021
  • Коментарите са изключени за Големият полип за 10 години става рак на дебелото черво!
  • Uncategorized

Злокачествените заболявания, хроничният запек са предпоставка за развитие на рак на дебелото черво.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ ПОЛИПИТЕ НА КОЛОНА И РЕКТУМА?

Полипите представляват свръхразрастване на видоизменени  клетки от лигавицата на дебелото черво/колон/ , които се намират в чревният канал. Някой полипи са плоски други имат краче с което са заловени за червото.

Полипите са едни от най- честите новообразувания на червата и се срещат при 15-20% сред възрастното население. Връзката на полипите с рака на дебелото черво е ясно доказана.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ ОТ ПОЛИП НА ДЕБЕЛОТО ЧЕРВО?

Много полипи не дават симптоми и се откриват при профилактичен преглед. Някои полипи се проявяват с кървене, наличие на слуз във фекалиите и рядко с болка.

Всяка година около 3000 българи се разболяват от карцином на дебелото черво.
Целта на профилактиката е 700 от тези пациенти да бъдат открити и излекувани в предраков стадий, а при останалите заболяването да бъде открито по- рано в лечим стадий. При откриване в първи стадий излекуването е 95%.

Здравето на храносмилателната система е от голямо значение за доброто състояние на целия организъм.

Най-важният орган в храносмилателната система е дебелото черво. Когато храната попадне в тялото, тя се усвоява най-вече в тънките черва, където се извличат витамините и минералите. След това храната се премества в дебелото черво. Дебелото черво извлича водата и бактериите и помага за разграждането на храната, която трябва да напусне тялото. Основната му функция е именно да „пречиства“, ето защо трябва да се грижим за него.

Редовното чревно прочистване носи редица ползи и превенция от някои заболявания. То е популярно алтернативно средство за защита, което премахва токсините, вредните вещества, като слуз и сухи изпражнения. Някои хора използват чревния детокс, за да облекчат запека и нередовния стомах. Периодичният детокс може да се използва и за справяне с излишните килограми.