Страдате ли от йоден дефицит – 10 симптома

  • admin
  • 17.03.2021
  • Коментарите са изключени за Страдате ли от йоден дефицит – 10 симптома
  • Uncategorized

Защо йодът е важен за здравето? Кои групи хора са най-застрашени от йоден дефицит и как да разпознаете дали сте сред тях? Страдате ли от йоден дефицит – 10 симптома


За йода накратко:

Йодът е ключов минерал за правилната работа на щитовидната жлеза. Тя го използва, за да произвежда тиреоидни хормони, които контролират растежа, грижат се за възстановяването на клетките и правилния метаболизъм.

Любопитно: Смята се, че 1/3 от хората страдат от йоден дефицит

Кои са най-застрашени от йоден дефицит?

Има групи хора, при които рискът от йоден дефицит е по-висок. Те са:

  • Вегетарианци, вегани
  • Хора, които изцяло изключват или силно намаляват използването на йодирана сол в ежедневието
  • Бременните жени
  • Хора, които живеят в страни, в които има малко йод – Южна и Югоизточна Азия, Нова Зеландия

Как да познаем йоден дефицит – симптоми

1. Подуване в областта на врата

Подуването отпред на врата, познато още като гуша, е най-често срещаният симптом на йоден дефицит. Подуването е в резултат на нарастването на щитовидната жлеза. Когато имате недостиг на йод, жлезата започва да работи усилено и това води до увеличаване на размера ѝ. Важно е при първа поява на симптомите да се консултирате с лекар. Дълго нетретираното състояние на гуша може да доведе до трайно увреждане на щитовидната жлеза.

2. Неочаквано напълняване

Ниските нива на йод в организма забавят метаболизма. Причината е, че тиреоидните хормони контролират скоростта на обмена на веществата. Вследствие на това хранителните вещества се съхраняват като мазнини, вместо да бъдат изразходени като енергия. Това води до напълняване.

3. Умора и усещане за слабост

Умората и необичайното усещане за слабост също са сред често срещаните симптоми на йоден дефицит. Тиреоидните хормони помагат на тялото да произвежда енергия. Когато техните нива са ниски, човек се чувства отпаднал.

4. Косопад

Ниските нива на йод в организма може да доведат до спиране на възстановяването на космените фоликули и вледствие на това да се появи косопад.

5. Суха и лющеща се кожа

Ако страдате от йоден дефицит, има вероятност в някои участъци кожата ви да започне да се бели и да изглежда много суха. Причината е, че йодът играе ключова роля във възстановяването на кожните клетки.

6. Необичайно усещане за студ

Често срещан симптом на йодния дефицит е необичайното усещане за студ. Смята се, че този симптом засяга близо 80% от страдащите от йоден дефицит.

7. Промени в пулса

Нивата на йод в организма са пряко свързани с пулса ви. Ако са прекалено ниски, то пулсът ви ще е необичайно бавен. Ако са прекалено високи, пулсът ви ще е необичайно бърз. Затова следете пулса си с апарат и при отклонения от нормата, потърсете съвет от личния си лекар.

8. Проблеми с ученето и запомнянето

Тиреоидните хормони помагат на мозъка да се развива и да функционира правилно. Затова е важно нивата на йод в кръвта да не са занижени. Интересен факт е, че хипокампусът (част от мозъка, свързана с дългосрочната памет) е по-малък при хора с ниски нива на тиреоидните хормони.

9. Проблеми през бременността

Бременните жени са в групата с висок риск от йоден дефицит. Причината е, че те трябва да имат достатъчно йод за себе си и за бебето. Рискът е висок и по време на кърменето, тъй като бебето приема йод през кърмата. Затова е важно нивата на йод през бременността да се наблюдават, наред с други ключови минерали като желязото и калция.

10. Тежък или нередовен цикъл 

Причините за тежкия или нередовен цикъл може да са разнообразни. Една от тях е йодният дефицит. Ако и вие имате подобен проблем, при следващото кръвно изследване, което личният лекар ви пуска, поискайте да се добави и изследване на нивата на йод.