Често се задъхвате… Какви са причините и как да реагирате?

  • admin
  • 20.03.2021
  • Коментарите са изключени за Често се задъхвате… Какви са причините и как да реагирате?
  • Uncategorized

Не можете да произнесете и две думи, без да се задъхвате? Ако това се случва, докато въртите педалите на тренажора, нямате основание за притеснение. Но ако се случва в момент, когато нищо не ви натоварва прекомерно, вероятно има по-сериозна причина.


Дишането е естествен процес, на който практически не обръщаме голямо внимание. Но в някакъв момент, когато има нужда, мозъкът получава съответния сигнал и дишането се учестява. Променя се и дълбочината, продължителността на вдишването и издишването… С други думи, почуствали сте, че нещо с дишането ви не е наред. Какви могат да са причините?

Причина №1  Лоша физическа форма

Качването по стълби или тичането след автобуса може да предизвика задъхване, защото мускулите рязко се включват на работен режим и „изсмукват“ кислород от кръвта. Тогава мозъкът се опитва да компенсира възникналия дефицит – т.е. кара ни да дишаме учестено. Този тип задух не е опасен, но ако се задъхвате от качването на един-два етажа, си струва да се замислите за физическата си форма. При тренираните хора задъхването възниква по-рядко и не е така силно изразено.

Нужни са редовни занимания с аеробни упражнения, които учестяват дихателния ритъм и сърцебиенето. Ако нямате време за фитнес залата, можете да се заемете с половинчасови разходки из парка с бърза крачка или с качване по стълбите поне до 4-5 етаж.

Причина №2  Емоционално пренапрягане, паническа атака

Прекомерното вълнение, тревогата, гневът и страхът стимулират изработването на адреналин. Като попадне в кръвта, адреналинът кара организма да пропуска през дробовете много въздух, като провокира хипервентилация. Когато имаме тежки преживявания, се усилват сърдечният ни ритъм и чревната перисталтика, но това са временни промени. Докато паническата атака е абсолютно необясним пристъп на тежка тревога, съпроводена със страх.

Предизвиканият от емоции задух е напълно безопасен за здравето. При паническа атака е по-добре да се обърнете към лекар, защото тя може да е сигнал, че организмът страда от вегетативно-съдова дистония.

Причина №3  Анемия

Най-разпространената е желязодефицитната анемия. Железните йони подпомагат насищането на кръвта с кислород, участват в процесите на тъканното дишане, играят важна роля в кръвотворенето. Когато те са недостатъчно, се развива хипоксия (недостатъчно снабдяване на клетки и тъкани с кислород) и се включва механизмът на екстрена защита – задъхването.

Причина №4  Свръхтегло

Това понякога не е просто външен недостатък, а сериозно заболяване. Сърцето на по-пълните хора е подложено на по-сериозно натоварване, защото трябва да се грижи за кръвообращението и да изпомпва кръвта като от голяма мастна възглавница. Именно затова в жизненоважните органи попада по-малко кислород.

Освобождаването от мазнините трябва да се извършва под наблюдение от специалист, който да подбере подходящата именно за вас диета и правилното физическо натоварване. Самостоятелното отслабване може да доведе до сериозни проблеми със здравето.

Причина №5  Заболявания на белите дробове

Задухът, който възниква при заболявания на дихателните органи, е инспираторен (затруднено вдишване заради слуз в бронхите или при тумори в дробовете) и експираторен (затруднено издишане в резултат на спазми на мускулите на бронхите при бронхиална астма).

Необходимо е изследване и лечение под контрола на пулмолог, възможно е да се наложи и намесата на алерголог.

Причина №6  Сърдечносъдови заболявания

Става дума преди всичко за исхемичната болест на сърцето. В този случай задухът се проявява внезапно, съпроводен от усещането за недостиг на въздух, притискаща болка отляво в гърдите, отиваща и към ръката. Понякога няма болка. При сърдечна недостатъчност задух се появява, когато човек лежи на ниска възглавница, и отминава при прехвърляне на по-висока. Рязко появилият се задух, който преминава в задушаване, е характерен при сърдечна астма. Тя обикновено създава грижи нощем – болният пребледнява, става неспокоен, появяват се влажни хрипове.

При внезапно и задълбочаващо се задъхване или изненадващ пристъп на суха кашлица е добре да се обърнем към „Спешна помощ“. Това са симптоми, които свидетелстват за много сериозен проблем. Необходим ви е преглед при кардиолог.