4 рецепти на дядо Влайчо за укрепване на белите дробове на пушачите

  • admin
  • 22.03.2021
  • Коментарите са изключени за 4 рецепти на дядо Влайчо за укрепване на белите дробове на пушачите
  • Uncategorized

Тези 4 рецепти за здравето на белите дробове и подобряване на дишането са наследство от уникалната лечебна практика на дядо Влайчо.


Дядо Влайчо е лечител, гадател и един от най-известните родни билкари на 20-ти век, в едно с Петър Димков, Ванга, Слава Севрюкова и др. Роден е като Влайчо Жечевв в село Коньово, Новозагорско. Умира през 1981 година на 84 години.

Народът наричал дядо Влайчо Безсребреник, тъй като не е взимал пари за лечение или за да гадае на хората.
Добър, макар и малко странен, той е помогнал на хиляди хора да се излекуват или да намерят пътя си в живота.

4-те рецепти са универсални за здравето на белите дробове, но те помагат най-вече на онези, които пушат прекалено много, или живеят в помещение, в което се пуши. Може да се ползват и от болни от астма, или хора, които скоро са боледували или в момента лекуват тежки белодробни заболявания като белодробен оток, фиброза на белите дробове, белодробен застой и др.

Белите дробове, подобно на сърцето, са жизненоважни органи, защото участват в процеса на дишане. Качеството на обмена на кислород между тялото и околната среда се влияе неблагоприятно от замърсяването на въздуха и лошите навици, като тютюнопушенето.

Можете обаче да подобрите дишането и да укрепите белите дробове, като използвате различни домашни средства. Съветваме ви да не чакате болестите на дихателната система да затруднят здравето ви, а редовно да отделяте време за профилактика. Рецептите на дядо Влайчо, които ще публикуваме днес, може да се ползват и като превенция за здравето на белите дробове.

Какво ще постигнем чрез укрепване на белите дробове?

– добро дишане;
– разширяване на бронхите;
– бързо възстановяване след физическа активност;
– намаляване на риска от развитие на вирусни заболявания на дихателната система;
– по-добра защита срещу токсични вещества, съдържащи се във вдишвания въздух.

4 естествени средства за укрепване на белите дробове и подобряване на дишането

1. Евкалипт

Евкалиптът благодарение на съдържащото се в него съединение, наречено цинеол, поддържа здравето на дихателните пътища и успокоява раздразненото гърло. Допринася за максималното отваряне на бронхите и, следователно, за по-добър достъп на въздух до белите дробове. Колкото и екзотично да е името му и специфичен аромата, факт е, че това красиво вирее и в България.

Съставките

– 2 супени лъжици листа от евкалипт (20 г);
– 1 супена лъжица мента;
– една супена лъжица лайка;
– 8 чаши вряща вода (2 литра).

Подготовка

Доведете водата до кипене и хвърлете в нея листата на евкалипта.

Затворете съда, така че листата да се напарят и сварят добре, тъй като тяхната структура е малко по-жилава. За по-добър ефект може да ги намачкате, ако са свежи, но може да ползвате и сухи листа от евкалипт, които да закупите от билковата аптека.

Махнете капака на съда и се надвесете върху него (нека да продължава да стои на слаб огън). Внимавайте да не се изгорите!

Ако сред членовете на семейството има пушачи, пийте тази напитка 3 пъти седмично по чаша на ден. Това ще ви помогне да възстановите и подобрите белите си дробове.

Всяко едно от тези природни средства укрепва дихателната система и помага на белите дробове да работят по-добре дори при неблагоприятни условия.

В допълнение, те спомагат за намаляване на риска от различни заболявания на дихателната система. Също така е важно подобно превантивно „лечение“ да се провежда в удобни домашни условия.

Източник: рецептите на дядо Влайчо са получени на редакционната поща на вестник „Здраве за всички“ от редовната читателка Тинка Стоилова от София. Редакторите на bio-be.com са допълнили единствено информацията за билките, включени в тях.