Всичко за синдрома на поликистозния яйчник

  • admin
  • 29.03.2021
  • Коментарите са изключени за Всичко за синдрома на поликистозния яйчник
  • Uncategorized

Синдром на поликистозния яйчник е хормонално нарушение в женския организъм. Около 10% от жените страдат от поликистозни яйчници и това е често срещана причина за безплодие.

Синдром на поликистозния яйчник не е същата диагноза като кистата на яйчника. Самите кисти не са основният проблем при жена, която страда от синдром на поликистозния яйчник. Те са симптом на нарушената хормонална функция в организма на жената.

При поликистозния яйчник се наблюдават повишени нива на хормоните и по-специално на мъжкия хормон тестостерон.
 Всяка жена има в себе известно количество тестостерон, но при поликистозните яйчници то е над средното ниво.


При преглед на ехограф се забелязват множество малки кисти (фоликули), които са се появили върху яйчника. Тези кистички пречат за правилното функциониране на яйчника, но не са болезнени и не се премахват оперативно.
Не се доверявайте на лекар, който ви постави тази диагноза, без да ви е направил хормонално изследване, защото без доказана хормонална дисфункция, не може да се заключи, че става въпрос за поликистоза на яйчниците.

Какви са симптомите при поликистозен яйчник?

Най-честата причина, която насочва жената към гинеколог, е липсата на регулярна менструация, а от там и на овулация. Това е и причината за трудността, която изпитват много жени с поликистозен яйчник при опитите да забременеят. Поради нарушения хормонален баланс се появява акне и прекомерно омазнявана на кожата и косата. Повишените нива на тестостерон водят до прекомерно окосмяване в областта на корема и горната устна и в същото време оредяване на косата. Често жените със синдром на поликистозен яйчник са с наднормено тегло или лесно напълняват. Това се дължи на пряката връзка между поликистозните яйчници и развита резистентност на организма към инсулина. Това от своя страна води често до развитие на диабет на по-късна възраст.

Какви са причините за получаване на поликистозен яйчници?

Не е ясно напълно, но лекарите твърдят, че има наследствен фактор при предаване на синдрома. Начинът на живот също е много важен за отключване на заболяването. Синдромът на поликистозния яйчник не е заразен, така че няма опасност да ви бъде предаден.

Как се лекува?

При жените, които не искат за забременеят, противозачатъчните таблетки са най-доброто решение. Те подтискат високите нива на тестостерона и регулират цикъла. Напълно възможно е жената да бъде излекувана от тях, но няма гаранция. Възстановяването на яйчника към нормалното му състояние  понякога е необяснимо. При всички случаи обаче трябва да се следи хормоналния баланс в организма и лечението да се съсредоточи именно към него.

За тези, които искат да забременея, лекарите се съсредоточват към стимулиране на овулацията, а не към конкретно отстраняване на проблема. По-скоро те се опитват да го заобиколят, докато жената забременее.

Синдромът на поликистозния яйчник не е опасен, но неприятен проблем, който може  да възпрепятства плановете и нормалния начин на живот на жената, ако е в по-тежък стадий. Когато се заемете с лечение на яйчниците, се уверете, че лекарят е изчистил вероятността за друго заболяване, от което може да произлиза синдрома на поликистозния яйчник.