Да се лекуваме само с… вода!

  • admin
  • 29.04.2021
  • Коментарите са изключени за Да се лекуваме само с… вода!
  • Uncategorized

Водата – пием я, взимаме си душове и бани, правим си компреси… Независимо дали е топла, хладка или студена, тя е чудесно лекарство. С нея можем да облекчим много от болежките си.


Студената вода действа стимулиращо: свива кръвоносните съдове и неутрализира възпаленията.

Топлата пък е релаксираща: разширява кръвоносните съдове, подобрява кръвообращението, понижава напрежението и облекчава схващанията. Не е учудващо, че от древни времена човек я използва за лечение. Терапевтичните й свойства обясняват успеха на таласотерапията, балнеотерапията и на термализма.

Хидротерапията е на мода, както криотерапията и термотерапията.

Всички те са източници на добра форма, но са също така прости и лесни за изпълнение процедури, дори в домашни условия. Ако водата не може да замени медикаментите, тя в повечето случаи е необходимо допълващо лечение и не крие никакви опасности. При условие, че я използвате правилно. И въпрос не може да става да прилагате топло, когато симптомите изискват да прилагате студено (като в случай на оток или хематом например). Не бива също да се лекувате, без да се консултирате с лекар.

Ето рецепти, които могат да ви помогнат в борбата с болката и някои неприятни симптоми.

 

Болно гърло

Ефикасна е гаргарата със солена вода

Болното гърло често е безобиден проблем и се лекува лесно, но пък несъмнено е много неприятно нещо. Гаргарата със солена студена, дори ледена вода, е много ефикасна и ще успокои бързо болното ви гърло.

Студът е чудесно обезболяващо, а солта пък дезинфекцира.

Как да го направите: Разтворете 1-1,5 супена лъжица сол в 1 литър вода. Кипнете тази смес. Оставете я да се охлади първо на стайна температура, после в хладилника. Жабуркайте се многократно през деня.

Съвет:  Можете да замените солта със сока от половин лимон (този цитрус е антисептик) или просто смучете кубче лед.

Запушен нос

Направете си домашен физиологичен разтвор

Смес от вода и сол, този физиологичен разтвор се използва за изплакване на носа, както на възрастни, така и на деца и кърмачета. Като овлажнява сухите носни лигавици и втечнява секретите, той благоприятства назалната деконгестия, независимо дали се дължи на хрема, синузит или алергичен ринит. Този солен разтвор лесно може да се приготви вкъщи.

Как да го направите: Сипете 9 г едра сол (за предпочитане морска) в 1 л вода. Кипнете и оставете да поври поне 10 мин. Когато се охлади, с капкомер или спринцовка капнете няколко капки в едната ноздра, после в другата. Правете го по няколко пъти на ден. Неприятно е, но е ефикасно.

Съвет:  Разтворът със солена вода може също да се използва за изплакване на очите или за дезинфекция на малки рани.

Натежали или уморени крака

Студена баня на ходилата

Подути крака, усещане за тежест… Ако страдате от лошо кръвообращение в долните крайници, студените бани за крака са за вас. Те имат приятно успокояващо въздействие, особено в края на деня.

Как да го направите: Напълнете един леген със студена вода (около 15 градуса). Натопете краката си и ги дръжте така, докато започнете да усещате топлина.

Съвет: Добавете във водата няколко капки етерично масло от розмарин.

Друг трик: редувайте топла и студена баня или душ. Това ще ускори кръвообращението.

Физическа умора и болки в гърба

Вземете една хубава топла вана

Топлината разширява кръвоносните съдове, което води до мускулна релаксация. Ето защо топлата вана е добро средство за отпускане. Внимавайте обаче, ако имате ишиас. Тогава през първите 48 часа е за предпочитане студът пред топлината.

Как да го направите: Напълнете ваната  с топла вода (около 38 градуса). Легнете вътре и останете неподвижни около 20 мин.

Съвет:  Добавете етерично масло от лавандула. То помага за по-добрия релакс. Дозата: 10 капки в една вана с топла вода.

Хрема

Опитайте инхалация

Водните пари ще ви донесат невероятно облекчение, като ще овлажнят носната ви лигавица и ще ви помогнат по-лесно да почистите носа си.
Как да го направите: Сипете гореща вода (но не вряла) в голям съд. Покрийте главата си с кърпа и се наведете над съда. Вдишвайте парата 10-15 минути два-три пъти дневно.
Нашата хитринка За по-добър резултат разтворете във водата за инхалация 3 капки етерично масло от евкалипт, 3 капки мента и 3 капки ниаули.

Малки травми

Използвайте лед

Студът има обезболяващ и антивъзпалителен ефект: блокира предаването към мозъка на посланието за болката, щом температурата е под – 15 градуса, и свива кръвоносните съдове, което ограничава възпалението и отоците. Идеален е за лечение на порязвания, цицини и хематоми.

Как да го направите: Увийте леденото кубче в кърпа и го поставете върху болезненото място. Оставете го да действа не повече от 20 минути.

Съвет:  За навяхвания и разтегнати сухожилия редувайте налагането на топло (благоприятства отпускането на мускулите) и на студено (като винаги завършвате със студено).

Бронхит

Топъл компрес на гърдите

Бронхитът е съпътстван от болезнено усещане за притискане в гърдите, което можете да облекчите с помощта на топлината.

Как да го направите: Поставете топъл и влажен компрес или кърпа върху гърдите си и го оставете да подейства 15 мин.

Съвет: Можете да замените кърпата с бутилка гореща вода или с електрическа възглавница. Но задължително правете процедурата с бутилката или електрическата възглавница върху дрехите, за да не изгорите гърдите си.

Главоболие

Облекчава го кърпа със студена  вода върху челото

Студеното свива разширените кръвоносни съдове, които са в основата на главоболието. Затова студеното е чудесен естествен начин да облекчите неприятните кризи на главоболие.

Как да го направите: Напоете една кърпа със студена вода. Изцедете я и я поставете върху челото си. Освежете я отново, щом стане топла.

Съвет: Поставянето на кубче лед директно или увито в кърпа, може и в памучен чорап, върху челото или слепоочията също е ефикасно.