Всичко което трябва да знаем за слънчевия тен

  • admin
  • 07.06.2021
  • Коментарите са изключени за Всичко което трябва да знаем за слънчевия тен
  • Uncategorized

Още от най-древни времена, хората са знаели и са използвали лечебните сили на слънчевата светлина. В древен Китай, например, се смятяло че слънчевите бани са идеално средство за лечение на едра шарка, а Хипократ използвал слънчевите лъчи за лечение на рахит.
Днес ние възприемаме слънцето като източник на различни видове лъчения, някои от  които възприемат като светлина, а  други – под формата на топлина.  Ултравиолетово лъчение, ние не виждаме и не възприемаме.
До земната повърхност няколко вида  ултравиолетови лъчи:

 

Дългите лъчи с дължина на вълната от тип А (UV-A) са само 3,5% от общия поток на слънчевата светлина, но те са в състояние да проникнат в дълбоките слоеве на кожата и значително да ускорят процесите на стареене и пигментация на кожата.

Под влиянието на други, по-къси лъчения (UV-B) специални клетки (melanocytes) произвеждат пигмент наречен меланин. Именно от това количество меланин в клетките на кожата зависи силата на тенът.

За повечето хора е малко известен фактът, че производството на меланин в клетките, е защитна реакция при слънчево изгаряне.Всъщност шоколадовият тен, към който всички се стремим през лятото е  резултат от борбата на организма ни със слънчевата радиация.

Важно е да се знае, че в умерени количества, слънчевите лъчи допринасят за  формирането на меланин,а по-високите – да прецизвикат ракови образувания.

Слъчевата радиация съдържа и така наречените C лъчи (UV-C). Това са гама-лъчи, които са безопасни за  човешкото здраве, но те на практика не достигат  до земната повърхност. Те се поглъщат или отразяват от озоновия слой на атмосферата.

В миналото, естетическите норми били такива, че бледата кожа била признак на богатство и висок социален статус. Днес обаче, критериите за красота са коренно противоположни и шоколадовиат тен е задължителен моден аксесоар, особенно за летния сезон.

Слънчевият загар станал модерен приз 40-те години на ХХ-ти век, след като бил наложен от френската законодателка в модата Коко Шанел. Още в началото на миналия век шоколадовият тен започнал да се свързва с добро физическо състояние и емоционална стабилност.  През 40-те и 50-те години „хелиотерапията“ добила изключително широка популярност и дори се смятало че слънчевите лъчи са способни да излекуват почти всички заболявания.
Днес солариумът е станал изключително популярен. И ако по-рано този тип процедури са били скъпи, то днес изкуственото слънце е станало не само общодостъпно, но се е превърнало в мода и в стил на живот за все повече хора.
Предимства на загара

В умерени количества, слънчевите лъчи  са полезни при лечение на някои кожни заболявания, като акне, псориазис, невродермит, екзема и др. Те допринасят и  за формирането на витамин D3, който е жизненоважен за здравето.  Това е така нареченият «слънчев хормон», който гарантира за правилното усвояване на калций и фосфор, и помага за укрепване на мускулите, костите, ускорява оздравителните процеси и подобрява общия тонус на организма.
В допълнение на това, витамин D3 засилва имунната система и има положителен ефект върху кръвообращението – подобрява кръвообращението и нормализира артериалното  налягане.
Недостатъци на слънчевия тен
Прекомерният престой на слънце действа деструктивно върху кожата, дори в нейната дълбочина. Дерматолозите припомнят, че прекаленото излагане на кожат на вредните слънчеви лъчи може предизвика преждевременно стареене, тя става грура, появяват се пигментни петна и бръчки. Ако в млада възраст човек е получил няколко по-тежки слънчеви изгаряния, това значително повишава рискът от рак на кожата.
В някои случаи, преди да прекарате почивката си на норския бряг, или да отидете на солариум, трябва да се консултирате с лекар специалист:

  • Ако е необходимо, дълъг прием на лекарства.  Съществуват редица лекарства, приемане на които не трябва да се съпровожда от излагане на тялото на слънце.
  • Тези медикаменти те увеличават фоточувствителността на кожата и могат да предизвикват слънчеви  алергия.
  • Ако имате дефекти по кожата, като пигментирани петна и множество или големи бенки.
  • Хората, страдащи от хипертония, заболявания на черния дроб и сърцето, както и пациентите с туберкулоза, също трябва да избягват слънчевите лъчи.
  • При наличието на  възпалителни кожни заболявания (дерматит), не е желателно да се правят слънчеви бани.  Под влияние на UV лъчите, вече  дехидратираната кожа се изсушава  допълнително, а това може да доведе до влошаване на състоянието.
  • Лекарите също не  препоръчва продължителното излагане на слънце на бременни жени. Комбинацията от повишеното хормонално ниво и слънчевата радиация може да доведе до образуването на силнопигментирани кафяви петна по лицето и в зоната около очите.

 

Основната разлика между естественият тен, придобит на слънце от този придобит в солариум е строго регламентиранто и оптимално съотношение между ултравиолетовите вълни със  светлинен спектър А и Б.  Интензитетът на слънчевата светлина е много различен в зависимост от времето на деня, сезона, атмосферните  условията, географията. Пхредимство на солариумът е, че лъчението може да се контролира в зависимост от индивидуалните особености на кожата.  Ето защо тенът придобит  в солариум се счита за по-безопасен и с по-малко рискове от кожни проблеми. Ако се подходи разумно  към дозата на лечени и се спазват лекърските препоръки, можете напълно да се елиминира рискът от изгаряния на кожата.

 

Допълнително предимство на изкуствения тен е фактът, че едно посещение на солариум лесно се вмества в забързания градски ритъм на живот. От гледна точка на резултатите, между тенът придобит  в солариум и естественият тен почти няма разлика, тъй като  процеса  на пигментация се развива по същия начин и се запазва за същия период от време.