Танорексията – опасната пристрастеност към слънчевия тен

  • admin
  • 09.07.2021
  • Коментарите са изключени за Танорексията – опасната пристрастеност към слънчевия тен
  • Uncategorized

За много млади хора, придобиването на тен се е превърнало във фикс идея. Лекарите дори са въвели терминът танорексия, за да обяснят това отклонение.

Танорексията (от англ. tan  – тен) е болезнена и маниакална пристрастеност към слянчевия гагар, независимо от сезона. Най-често, жертви на новата мода стават младите момичета, на възраст между 13 и 20 г., от страните, където има по-малко слънчеви лъчи, обясняват здравни експерти. Често танорексичките са много слаби жени, подлагащи се на диети и склонни към хранителни смущения. Зачестилите случаи на тенорексия се обуславят и от все по-широкото распространение на солариумите — от професионлни до домашни. Именно с помощта на солариумите, вманиачените в тена хора, поддържат златистия цвят на кожата си, през цялата година, без да обръщат внимание на съветите и препоръките на лекари и дерматолози.
Страдащите от опасната мания, твърдат, че ако не се излагат на слънце или не посещават солариум всеки ден, започват да се чувстват бели, прозрачни и незабележими, а тъмната кожа повдигала самочувствието им.
За да постигнат мечтания кафяв цвят на кожата, младежите посещават солариумите по 4-5 пъти седмично. За все повече млади хора, златистият загар се превръща в своеобразен начин за себеутвърждаване и изява. Според някои специалисти, пристрастеността към тена може да бъде също толкова опосна за здравето, колкото тютюнопушенето и дори приемането на наркотици.
Експерти на СЗО препоръчаха младежите до 18-годишна възраст да не бъдат допускани да ползват солариум. Причината е, че при подрастващите кожата е по-тънка, което повишава  риска от изгаряне, увреждане и дори развитие на рак.нСпециалистите предупреждават че в Германия, Великобритания и скандинавските страни, където слънчевите дни през годината са по-малко, танорексията сред подрастващите придобива размерите на епидемия.
Британската медицинска асоциация и Института за ракови изследвания във Великобритания , изискват официално да се въведе забрана за посещаване на соларни студия от младежи под 16 години.В САЩ, законодателството на един от най-слънчевите щати-  Калифорния – предвижда категорична забрана за използване на солариум от  юноши под 18 годишна възраст, без предписание от лекар. В други 27 държави, за да се подлагат на соларни процедури, юношите се нуждаят от писмено родителско съгласие.
Въпреки многобройните забрани, специалистите са категорични, че рестриктивните мерки не  са  достатъчно ефективни.
Учените са обезпокоени от факта, че младите хора са убедени в пълна безопасност на изкуственото слънце, което изобщо не е така. Нежеланите последствия се проявяват на по-късен етап и често са съпътствани със сериозни усложнения. Специалистите предупреждават, че лампите в солариумите излъчват вредни ултравиолетови лъчи 150 пъти повече, отколкото слънцето. Само за половин час престой в солариум организмът получава средната дневна доза UV-лъчи. Освен че може да доведе до изгаряне и на кожата и орбазуване на неприятни пигментни петна и трайна промяна в цвета на кожата , солариумът може да причини  преждевременне поява на  бръчки, катаракта и дори рак на кожата.
Дерматолозите препоръчват да се спазва умереност при натрупването на тен, да се избягват солариумите и задължително да се ползват слънцезащитни средства Лекарите съветват, да не се съчетават  Важно е да се спазват няколко правила. В никакъв случай да не се съчетават излагането на  сленчеви лъчи с козметични процедури като  пилинг и дермабразио.
Слоариумът е абсолютно противопоказен в случай че:

  • приемате антибиотици, орални контрацептиви или антидепресанти.
  • страдате от хипертония или други сърдечносъдови нарушения