Защо хималайската сол е по- полезна от обикновената?

  • admin
  • 23.08.2021
  • Коментарите са изключени за Защо хималайската сол е по- полезна от обикновената?
  • Uncategorized

Какво може да различава хималайската от обикновената трапезна сол, с която сме свикнали? Позната ни бяла прах от десетилетия е продукт на индустриализацията и ни дава само едно, макар и по-често йодизирано, химично вещество. Отдавна човекът е загубил качествата на онази първа сол, която е използвал. Изчистването на примесите обаче има своята цена, която е добре известна – солта е една от виновниците за нарастващата тенденция в честотата на засегнати от високо артериално налягане хора. Причината не е само в количеството, с което прекаляваме, в навиците и начина на живот… Дали ползвайки естествена природна сол, бихме могли да редуцираме вредните ефекти върху тялото?

Хималайската сол е повече от натрий и хлорид. Такава, каквато ни се предлага в био магазините, е непроменена, кристализирала в земните недра от милиони години. Прилича повече на камък и дори се оформят фигури от нея, трудно можем да предположим, че се състои от същото вещество, което ползваме на трапезата си. Хималайската сол милиони години е подлагана на огромно налягане, което допринася за изграждането на правилната й кубична структура, която се смята за най-съвършената кристална форма в природата.

Хималайската сол може да е с розов, червеникав, кафеникав оттенък, който се дължи на частиците на други елементи, уловени от йонната й кристална решетка. Червеният цвят е показател за наличието на железни частици в нея. Казват, че хималайската сол съдържа голяма част от елементите в периодичната система. Освен желязо при различни методи на анализ са уловени калций, магнезий, калий, сяра и др., споменава се числото от 84 минерала.

Солта, която обикновено добавяме към храната си, е просто натриев хлорид, изчистена по химичен път от примеси, обогатена с калиев йодат. Като промишлен продукт, има агресивно въздействие за организма. С поемането й той търси противодействащ елемент, за да нормализира телесните течности. Тук обаче липсва минералното богатство на хималайската сол. Консумацията на химичното вещество претоварва организма, който и без това е зает да отстранява излишните количества, които сме свикнали да употребяваме. Това е и една от причините за бързата му склонност към дехидратиране и процеси, водещи до образуване на камъни в бъбреците и пикочните пътища, жлъчката, заболявания като артрит, подагра…

Като немаловажно допълнение добиването на хималайска сол e изцяло ръчен процес, при който не се използват механични уреди или взривна техника. Измива се на ръка и се суши на слънце. Този естествен метод на добив и обработка гарантира запазването на изначалната вибрационна форма на солта и нейните благотворни биоенергетични качества.