Открийте ползите от консумацията на леща

  • admin
  • 27.10.2021
  • Коментарите са изключени за Открийте ползите от консумацията на леща
  • Uncategorized

Независимо дали имате нужда от източник на растителни протеини по време на пости или просто искате да се храните здравословно, лещата представлява чудесен избор. Тя може да бъде включена в пилаф, пюрета, салати или зеленчукови гарнитури.

Леща – видове и ползи
Етимологично, името на лещата идва от латински. Тя се нарича така заради своята леко кръгла форма. Съществуват няколко вида леща като червена, зелена, кафява и черна. Те се предлагат в различни размери.

Какви са ползите от консумацията на леща?
Лещата е богата на протеини – освен соята, лещата се счита за най-богатия източник на растителни протеини. Тя трябва да се включва всяка седмица в диетата на вегетарианците и на тези, които постят.

Лещата е богата на антиоксиданти – особено черната и кафявата леща. Те съдържат активни вещества с детоксикиращо, подмладяващо и активно възстановяващо действие. Това превръща лещата в чудесен съюзник в борбата срещу умората, по време на усилена работа и при състояния на физическа и психическа астения.

Ползи от кафявата леща
Кафявата леща изобилства от растителни протеини. Тя съдържа голямо количество витамин B (B1, B2, B5, B6, B9). Консумацията на кафява леща се препоръчва по време на пости, при спазване на стриктни диети за отслабване, в борбата срещу запека и в периодите на по-голямо напрежение.

 

Ползи от червената леща

Червената леща е богата на бета каротин. Тя благоприятства регенерацията на тъканите и тялото след травма. Освен това помага за поддържане на здравето на очите и кожата.

Ползи от зелената леща
От всички видове леща, зелената е най-богата на фолиева киселина и тонизиращи вещества – витамини и минерали. Тя се препоръчва в борба срещу астенията, в период на възстановяване след боледуване или такъв на силно физическо или психическо напрежение. Зелената леща прогонва умората и действа като отличен енергизатор.

Ползи от черната леща
Черната леща е богата на протеини и антиоксиданти. Тя се препоръчва за детоксикация на тялото. Освен това се бори срещу запека и пречиства черния дроб.