Лофант: Ползи, отглеждане, противопоказания

  • admin
  • 04.12.2021
  • Коментарите са изключени за Лофант: Ползи, отглеждане, противопоказания
  • Uncategorized

Чай от лофант, рецепта за приготвяне

Чаят от лофант трябва да бъде внимателно (но лесно) приготвен, както следва:
Слагате 1 чаена лъжичка натрошени сушени или пресни и накъсани (накълцани) няколко листа от лофант, може и нарязани стръкчета със стъблото.
Това се изсипва в чайника или в метална чаша (купа), където ще варите чая. Заливате го с една чаша гореща или вряща вода.
Да поври не повече от 7-10 мин.

По-добре е не много да изчакате и потърпите и да го пиете леко охладен този чай с пчелен мед – 1 чаена лъж. мед в чаша чай от лофанта оправя вкуса и дава допълнителни сили. За ползите от лофанта ще стане въпрос по-долу.

Тя държи на студ, носи на студено, няма особена претенция и към почвата, в която ще се сее. Може да стигне цели 2 метра на височина и успешно цъфти до 3 месеца всяка година, без да се интересува особено от времето и условията на отглеждане. Тя е своеобразен рекордьор по дълъг цъфтеж.

Размножаване на агастаче

Това се прави главно със засяване на семената в мънички сандъчета. Правете го на не по-голяма дълбочина от половин сантиметър. Сеенето става най-хубаво през март, в неговото начало. На петия-шестия ден покълват мощно, ако до седмица не се покажат, значи има някаква грешка или проблем. Месец по-късно трябва да ги пикирате. Изнасяте ги на открито чак след като времето се затопли хубавичко. Примерно в края на април, за да сте спокойни.

Засаждане на разсада

Засаждате на редове готовия разсад, като гледате да има място от един до друг ред от порядъка на не по-малко от 60-70 сантиметра, за да има накъде да се разпростира растението. От единия до другия лофант трябва да има една педя или повече разстояние – до 30 сантиметра.

Плевене и вегетация

Недейте да плевите по време на вегетацията.

Добре е леко да разрохквате почвата след голям дъжд или след обилно поливане.

Цъфтенето на лофанта

Ако сте започнали отглеждането от семе в оранжерии, може да очаквате цъфтенето да стартира около началото на лятото, най-рано към средата на юни. То може да продължи чак до края на август, ако условията и метеорологията са добри. След наближаването на края на лятото през септември, ако е хубаво времето, може да тръгнат новите леторасли с прекрасни класовидни съцветия.

Добив от лофант

Може да се очаква мед от порядъка на 400 кила на всеки хектар, защото пчелите обичат тези растения.

Противопоказания на билката

Не успяхме да открием никъде противопоказания от билката лофант. Но все пак тук-таме се споменава, че бременните и кърмачките не бива да рискуват не само с него, но и с всяка друга билка. Освен това е хубаво да го почнете в малки дози и да се самонаблюдавате. Ако се появи някакъв проблем, не разчитайте на това, че уж няма противопоказания. Всичко е доста индивидуално, когато става въпрос за билките, не само за агастачето, така че умната!

 

Полезни свойства

Какви са полезните свойства на лофанта (Lophanthus Anisatus Benth)?

Полезните свойства, които до момента са ми известни, са:

  • понижава кръвното при хипертониците;
  • помага при гастрити и язви на стомаха и червата;
  • пречиства кръвта и тялото от токсини и свободни радикали, т.е. има антиоксидантни свойства;
  • действа подмладяващо на човека, чрез лечебните си качества;
  • повишава либидото и половата мощ особено при мъжете;
  • при проблеми с дихателната система помага дори и при вдишване на въздуха и аромата край самото насаждение от лофант

Как се отразява при пречистване на кръвта?

Пречистването на кръвта се изразява в регулиране на холестерола, извеждането на свободните радикали и вредните съединения. Имам данни и за понижаване на кръвната захар. Според мен благотворното подмладяващо действие се дължи именно на пречистването на кръвта.

Лофант за черен дроб

Какво е действието й при заболяванията на човешкия черен дроб?

Подпомага функцията на черния дроб в извеждането на токсините от организма.

Има ли полезно действие върху нашите бъбреци и какво е то?

Помага и при бъбречните заболявания чрез улесняване диурезата през тях.

Чували сме, че лофантът е идеален при менструални проблеми и болки. Вярно ли е това?

Помагането при менструалните проблеми се изразява в пречистването на самата кръв.

 Как се отразява при болни нерви?

Ароматът на самото живо растение действа ободряващо и повишава концентрацията, като същевременно спомага за преодоляване на депресивни състояния и нервни болести.

Истина ли е, че подхранва косата? Може ли да се използва против косопад и за сгъстяване и удължаване на коса?

Укрепва корените и подпомага растежа на косата, чрез козметика и външно приложение;

Как се прилага при безсъние?

Настройката от сухата билка има седативен ефект (т.е. помага при безсъние) при продължителен прием 3 пъти по 100 мл. дневно.

А нещо при заболявания на панкреаса?

Помага на панкреаса (заедно с черния дроб) чрез смеска с мед на 1 с.л. от сухата билка в 400 мл. вода като настойка + 100 мл. тинктура (свежи стръкове залети с алкохол).

Рецепти с лофант

РЕЦЕПТА №1 с лофант при заболявания на черния дроб и панкреаса.

Тук ще ви е необходима изсушена билка лофант, достатъчна е една супена лъжица. Тя се слага във вряща вода и се оставя да изстива в нея два часа. Прецеждате, добавяте мед. Можете да добавите и 100 милилитра от описаната по-долу тинктура за сърце, за да имате по-хубав ефект. приемате 20-ина мин. преди самото ядене. Така продължавате 30 дни. Ако прецените, че ви трябва още, можете да направите повторение на лечебния цикъл 3-4 пъти по един месец, като се прави почивка от една седмица между всеки два месеца прием.

Как се използва след прекаран инсулт и инфаркт?

Подпомагането на сърдечно-съдовата система след тези тежки болести според мен не е препоръчително.

РЕЦЕПТА №2 за тинктура от лофант за сърце.

3 супени лъжици пресен, а не сушен, цвят от любимата билка лофант се изсипва на дъното на средно голям буркан за компоти примерно от 700 милилитра и се долива смело бутилка водка.

После затваряте с винтова капачка или от обикновените, които вече не се произвеждат масово, и оставяте да седи на тъмно три седмици.

Ежеседмично разбърквайте по няколко пъти или ако бурканът е добре херметизиран, можете просто хубавичко да го разклатите.

Получената тинктура от лофант се пази и се държи в тъмна (по-добре кафява, но може и тъмно зелена) бутилка, затворена плътно с тапа.

Взима се по една малка чаена лъжичка от въпросната смеска и се разрежда в 30-40 милилитра вода, като се гълта 1/2 час преди да седнете да ядете.

Лечебният курс трае също така три седмици. Ако симптомите и състоянието ви са се е променили малко към добро, но не достатъчно, тогава повторете курса още веднъж като направите плътно поне седмица почивка.

Какво е действието на билката при диабет?

Подпомагането на панкреаса е благоприятно за диабета.

Всеки ли може да си отгледа лофант в България?

Отглеждането на лофанта по моята технология с вече 5 годишен опит в България по всичките й краища вече е лесно и безпроблемно. Дори и на тераса в апартамент има хора, които го гледат.

Има ли някакви подробности и специфика при отглеждането, които трябва да знаем?

Подробностите при отглеждането му не са много, освен че се налага поливане и окопаване при сушаво време и плътна почва. Наесен се отрязва до почвата и така зимува, за да се покаже отново напролет през март месец