Овесени ядки: За отслабване, детоксикация, при кръвно, диабет и още реални ползи

  • admin
  • 16.12.2021
  • Коментарите са изключени за Овесени ядки: За отслабване, детоксикация, при кръвно, диабет и още реални ползи
  • Uncategorized

Съдържание, хранителен състав на овесените ядки

В менюто на всеки последовател на принципите за здравословно хранене задължително присъстват овесени ядки. Уникалният им хранителен състав ги прави не само толкова предпочитани, но и изключително и популярни.
С купичка овесени ядки, гарнирани със свежи или сушени плодове, е идеалният вариант да дадете здравословен старт на деня си.
Но нека да се върнем към състава на тази изключително ценна храна, за да разберете какво я прави толкова специална.

Протеини 

Съдържанието на протеин в овесените ядки е една от основателните причини да ги консумираме. Протеин в тях притежава изключително висока нутриентна стойност. В сто грама от полезните ядки се съдържат цели 17 грама висококачествен протеин.

За протеините трябва да знаете, че те са изключително важни за растежа. Благодарение на тях клетките ни се обновяват.

Ако не ги приемаме в достатъчни количества, тялото ни изпитва куп страдания. Но най-тежкото от тях е така нареченото самоизяждане – клетките се хранят със собствената си органна маса. А това може да доведе до смърт.

Витамини Б, А, Е и Д за имунна система

Овесените ядки са предпочитани и заради високото витаминно съдържание в състава им. Консумирани в сурово състояние полезните ядки ще набавят на тялото Ви големи количества витамини Б  и най-вече елементите от групата, стоящи под номерата 1, 5 и 9.

Те са отговорни за правилното функциониране на нервната и имунната с-ма. Освен това играят важна роля и при изграждането на връзките в съединителната тъкан. Това обяснява защо липсата им се отразява негативно върху състоянието на дермалната тъкан (кожата), ноктите и косата.

За запазване сиянието на кожата и блясъка на косата, важна роля имат витамините А и Е. Те също се съдържат в невероятно полезните овесени ядки. Последните два елемента са с изключителна значимост и да правилното функциониране на женската полова с-ма.

Ненаситени мастни киселини

Мазнините в овесените ядки, чието общо количество е 7 гр в 100 гр, са представени предимно от ненаситени мастни киселини. Ролята им в поддържане на нервната с-ма и строежа на нови клетки, ги прави незаменими.

Ненаситените мастни киселини в овесените ядки се отличават и с още една важна функция – те съдействат за изграждане на сърдечните артерии и пречистването им така наречената лоша холестеролна плака.

Овесените ядки са същинска съкровищница, в която ще откриете изобилие от ценни витамини и минерали.

Последните данни от медицински проучвания сочат, че тези елементи съдействат за намаляване риска от ставни и сърдечни заболявания, свързани с напредване на възрастта.

Линолеова киселина

Линолеовата киселина в овесените ядки също съдейства за неутрализиране ефекта на вредните мазнини. Освен това съдейства за загуба на телесна маса, ако приемът й се комбинира с подходящ двигателен режим.

Овесените ядки са отличен избор за диетична храна и поради още един аспект на полезно действие, свързан със съдържащата се в тях линолеова киселина. Ценният компонент тушира значително негативите от диетите, свързани с появата на депресия, кожни проблеми, повишена раздразнителност и окапване на косата.

Фибри за храносмилателната система

Високото съдържание на фибри в коментираната храна я прави изключително подходящ лек за храносмилателната система. Елементите от този тип, които се съдържат в овесените ядки, са с подчертан тонизиращ ефект върху храносмилането.

Те гарантират лесно и непрепятствено освобождаване на червата от съдържимото в тях.

Няма спор, че полезните фибри в овесените ядки, благоприятстват изпразването на дебелото черво. Едновременно с това го предпазват от развитието на онкологични измнения.

Аминокиселини: Левцин и изолевцин, метионин, лизин и фенилаланин

В овесените ядки се съдържа почти пълната палитра от важните за тялото ни аминокиселини. Комплексът от тези ценни вещества е представен от следните 5 киселини – левцин, изолевцин, метионин, лизин и фениланин.

Основната им функция се изразява в нормализиране нивата на холестерол в кръвта. Коментираните вещества помагат на нашия черен дроб да се прочисти ефективно.

Но освен за ефективната детоксикация на черния дроб, изброените аминокиселини, насърчават производството на лецитин от този жизнено важен орган.

Калций за костите 

Високите количества на калций в овесените ядки им придават допълнителна полезна стойност. Всеизвестен факт е, че този елемент се усвоява по-лесно, когато си го набавяме от растителен източник. Овесените ядки са прекрасна алтернатива за тази цел.

Калцият, съдържащ се в тях предпазва нашите кости от деминерализирането и последващото им разрушаване.

Бета-глюкан

Съдържанието на бета-глюкан е още една основателна причина да се насочим към консумация на овесени ядки. Този нутриент има важна функция по отношение дейността на жлъчката и холестерола.

Бета-глюканът съдейства за абсорбиране на вредната мазнина. По този начин неутрализира негативните й ефекти. И тя губи способността си да вреди на тялото ни.

Ползи от ядене на овесени ядки

Ползите от включването на овесения продукт в менюто са многобройни. Неслучайно специалистите по здравословно хранене настояват овесените ядки да присъстват във всяко меню.

Подробно с отделните аспекти на полезно действие на тази храна ще Ви запознаем в следващите редове от материала. Но ще уточним, че овесените ядки имат и други ползи.

На първо място те осигуряват не само вътрешно изчистване на тялото, но и външно прочистване на кожата. Редовното им похапване гарантира, че ще се избавите от всички нечистотии по нейната повърхност.

Освен това овесените ядки ще ни помогнат да се отпуснем и ще заздравят значително съня ни. Повлияват положително върху мозъчната функция и паметта.

Засищаща храна с нисък гликемичен индекс. Повече енергия

Засищане за по-дълъг период е едно от предимствата на чудната овесена храна. Ядките изобилстват от сложен въглехидрат, но който се дължи продължителния им засищащ ефект.

Но едновременно с това те спадат към храните с нисък показател на гликемичния индекс. Това означава, че усвояването на хранителните вещества в тях се случва бавно. И не води до драстични промени в захарта и инсулина.

От друга страна, тази храна съдейства за производството на лецитин. Този елемент също регулира нивата на захар в кръвта.


За нормална кръвна захар при диабет
Овесените ядки ни осигуряват относително стабилни нива на енергийно засищане. След похапването им дълго няма да изпитвате глад. Освен това ще се чувствате заредени с енергия. Умората ще остане далече от Вас и като цяло тонусът Ви ще се подобри.

Ниският гликемичен индекс на тази полезна храна е причината тя да е разрешена за диабетици. Благодарение на нея те не само ще държат в норма захарта и инсулина, но и ще заситят глада си за по-продължителен период от време. За тези ефекти заслуга имат и разтворимите фибри в овесените ядки. Те намаляват захарната абсорбция в червата.

Постигнатите нива на кръвна захар благодарение на консумацията на овесени ядки се запазват относително дълго. Това се дължи на бета-глюканите в състава им.

Народната медицина предлага рецепта за нормализиране на кръвната захар с овесени ядки. За изпълнението й Ви трябва лъжица от коментираната храна. Както и половин чаена чаша вода.

Овесените ядки трябва да присъстват задължително в менюто на хората с диабет.

В продължение на четвърт час варете овесения продукт в течността. След това филтрирайте настойката. По една доза от този лек приемайте три пъти на ден. Задължително поглъщайте течност четвърт час преди прием на храна.

За сърце и кръвно

Продуктите с овес са с доказани ползи и за сърцето. Освен, че оптимизират дейността на сърдечния мускул, овесените ядки намаляват налягането в съдовете и подпомагат за овладяване на хипертонията.

Заслуга и за този ефект на овесените ядки имат разтворимите фибри, които забавят просмукването на отделения инсулин от червата. Ефектът им се допълва от бета-глюканите, които също повлияват положително по отношение регулиране стойностите на кръвното.

Ако желаете да постигнете трайно нормализиране на показателите на високото кръвно, заложете на ежедневна консумация на овесени ядки и други продукти с овес.

За отслабване. Диета с овесени ядки 

Въглехидратите в овесените ядки, които са с ниска гликемична стойност, гарантират избягване на неконтролируемите хранения. От друга старана фибрите в тях не само насърчават метаболизма, но и гарантират усещане за ситост, което продължава по-дълго.

Всички тези показатели създават идеални предпоставки за ефективно отслабване с овесени ядки.

Предлагаме Ви 5-седмичен хранителен режим, който ще помогне на тялото Ви да се избави от всичко вредно и излишно (мазнини, вода и т.н.). Овесената диета изглежда по следния начин:

През първата седмица закуската се състои от порция овесени ядки. Те предварително се варят във вода. Чаша от тях се смесва с половин чашка кисело мляко. За по-приятен вкус може да прибавите лъжичка мед, стафиди или няколко парченца ябълка.

Втората седмица от диетата предполага заместване на обедното хранене с половин чаша овесени ядки, които са комбинирани с цяла кофичка кисело мляко.

През третата седмица заместете вечерята с обедното си меню от втората седмица.

През четвъртата седмица от овесената диета ядките могат да бъдат консумирани, когато пожелаете. Единственото условие е дневният калориен прием да не надвишава 1200 калории.

Последната седмица включва заместване на две хранения с овесения продукт. Най-добре е това да бъдат обедното и вечерното хранене. А за обяд да си позволите прием на нещо по-питателно.

Чрез приема на 100 грама овесени ядки си набавяте точно 390 калории – важно е да го знаете при започване на диета.

Отслабване с трици

Отслабването с овесени трици също е изключително лесно. Започнете с приема на лъжица от тях. За една седмица увеличете приеманото количество до три супени лъжици дневно.

Постарайте се да приемете дневната доза овесени трици до 14,00 часа. Винаги разтваряйте предварително триците в топла вода. За лъжица от тях достатъчното количество вода възлиза на една чаша.


Против холестерол
Може да при приемате и разтворени в мляко. Но в този случай ефектът няма да е същият. Задължително ги приемайте с вода, за да отслабнете бързо и да помогнете на тялото Ви да се освободи от токсините.

Отличен начин за елиминиране вредните ефекти от лошия холестерол и смъкването на стойностите му е консумацията на овесени ядки.

Благодарение на два от компонентите в състава им – фибри и линолеова кисела преминаването на вредния холестерол от червата към кръвоносните съдове е възпрепятствано.

Едновременно с това фибрите действат образно казано като метла, която изчиства всички отлагания по стените на артериите.

Идеалната закуска, гарантираща смъкване на холестерола с овесени ядки, включва следното:

  • 100 грама от овесения продукт
  • вода – 200 мл
  • зелена ябълка – 1 брой
  • щипчица канела

Първо сварете за около 10 минутки ядките във водата. След това прибавете нарязаната на парченца ябълка. Варете до омекването й и пюрирайте сместа

За черен дроб, детоксикация

Овесените ядки са незаменим продукт за детоксикация на черен дроб. Освен, че го карат всичко вредно от него, те съдействат и за оптимизиране на метаболизма. Тези два фактора гарантират здравословно отслабване и оптимизиране дейността на вътрешните органи.

За да направите пълноценен детокс на черния си дроб, цяла седмица закусвайте с овесени ядки. Преди лягане накиснете 5 супени лъжици от тях в количество вода, което гарантира покриването на 5 см над тяхната повърхност.

След ставане от сън загрейте тази смес на котлона. Но не позволявайте да кипне. Подсладете я с мед и хапнете за закуска.

През периода на детоксикация наблегнете и на чай от глухарче. Добре е да приемате добавка в магарешки бодил. Включете в менюто си храни с оранжев цвят – моркови, портокали, райска ябълка и др.

При камъни в жлъчката

Като превантивно средство срещу образуван на камъни в жлъчката, както и за насърчаване на тяхното изхвърляне, помагат овесени ядки. Те оказват и стимулиращ ефект по отношение количеството произвеждана жлъчна течност.

За да получите всички тези ползи за здравето си, консумирайте ежедневно овесени ядки. Апелираме да правите това за закуска.

За кожата и при напукани пети 

Овесените ядки оказват регулиращ ефект по отношение на алкално-киселинното равновесие в тялото, което се отразява положително на нашата кожа. Те съдействат за намаляване на вероятността от дехидратиране на кожата благодарение на влизащите в състава им подхранващи масла.

Но освен като ги консумирате редовно, с овесените ядки може да помогнете на кожата си и прилагайки ги външно.

За да почистите порите в дълбочина и да осигурите сияние на тена си, заложете на домашна скраб приготвена от 1-2 лъжици овесени ядки. Предварително ги смелете в машинка за мелене на кафе.

Необходимото количество смесете с любимия си крем с хидратиращо действие. Нанесете върху лицето с кръгообразни движения. Втривайте в продължение на 2-3 минутки, след което отмийте.

Овесените ядки помагат да се справите и с напуканите пети. За тази цел обработете лъжица от тях в блендера. Прибавете масло от жожоба в количество за получаване на смес с консистенция, подходяща за втриване в кожата.

Нанесете върху петите чрез масаж. Обуйте топли чорапи и останете така 20 минути, след което отмийте.

За регенериране на тъкани

Богатото протеиново съдържание в овесените ядки обяснява свойството им да регенерират тъканите. Благодарение на високите им нива в овесения продукт, кожата се възстановява по-бързо след травми.

Принос за този ефект на здравословната храна имат и съдържащите се в нея витамини – А, В и Е. Всички те съдействат за тъканното регенериране.

Предпазване от рак на дебелото черво и гърдата

Едно от най-впечатляващите свойства на овесените ядки е способността им да предпазват от рак. В тях се съдържат естествени съединения, известни като фитохимикали, които потискат развитието на онкологичните процеси в дебелото черво.

Последни проучвания доказват, че овесените ядки имат същия ефект и по отношение на рак на гърдата. Те могат да предпазят от развитието му благодарение на способността си да намаляват нивата на естрогена.

Учените са на мнение, че този здравословен продукт притежава превантивно действие срещу развитието и на други онкологични заболявания – рак на простатата, яйчниците и стомаха.

За щитовидна жлеза при хипотиреоидизъм

Правилно функциониране на щитовидната жлеза ни гарантира редовната консумация на овесени ядки. Благодарение на високото йодно съдържание в тях жлезата е предпазена от развитието на хипотиреоидизъм.

Консумацията на овесени ядки повлиява положително при хипотиреоидизъм.

По отношение на това заболяване овесените ядки имат още един полезен ефект – фибрите в тях регулират метаболитните процеси.

Пациентите с хипофункция на тази жлеза се оплакват и от забавен метаболизъм. Но този проблем може да се  разреши с помощта на полезните овесени ядки.

При анемия 

Сред зърнените култури овесът се счита за победител в класацията за съдържание на желязо. Това се отнася и за произвежданите от него овесени ядки, които са незаменими при анемия.

За да се постигне желания баланс в нивото на желязото е необходимо ежедневно да приемате количеството от три-четири лъжици овесени ядки. Най-добре е да ги смесите с лъжица трици от овес или пшеница.


При плексит
Зърненият микс запарете за 15-20 минути с вряла вода (една чаша). Прибавете малко мед или стафиди и консумирайте ежедневно този микс.

Заради изобилието от калций, магнезий и фосфор в тази ценна храна, тя е незаменим помощник и за страдащите от плексит. На тях се препоръчва не само да консумират овесения продукт, но и да го използват като илач за външно приложение.

За направата му изпълнете следните указания: Оставете 30 грама от хранителния продукт да се вари за десет минутки в две чаши вода. След изстиването на кашичката, апликирайте върху засегнатата зона.

Останете с лапата за половин час, след което отмийте. Ежедневно увеличавайте времето за престой с илача с пет минутки. Придържайте към изпълнението на терапевтичния подход, докато достигнете време за престой с лапата от 1 час.

Опасност: Цьолиакия, непоносимост към глутен

Въпреки неоспоримите си ползи, овесените ядки са свързани с един негатив. Те може да не се окажат най-подходящата алтернатива за хората с цьолиакия (непоносимост към глутен).

Но за някои от тях овесеният продукт може да се окаже безвредна алтернатива. Има твърдения, че глутеновият протеин в овеса е по-различен от този в пшеницата. И се усвоява по-лесно от пшеничния компонент, който е виновен за цьолиакията.

За хората с този проблем се предлагат овесени ядки с нулево съдържание на глутен. В случая той е премахнат чрез специална производствена технология.

Приготвяне за консумация

Ще Ви запознаем с някои специфични особености, свързани с приготвянето на овесени ядки за консумация.

Накисване, заливане с вряла вода, кипване

Според някои диетолози не е необходимо овесените ядки да се киснат продължително с вряла вода. Както и да се варят до кипване.

Те препоръчват да залеем желаното количество от овесения продукт с топло мляко или вода и да оставим в съд за капак за период от 3-4 минути. След това може да разбъркаме и да ги хапнем.

Но други диетолози препоръчват киснене на ядките цяла нощ във вода. На сутринта те се варят за 10-15 минути, без да се позволява кипене. След това се овкусяват с мед, стафиди или свежи плодове. Идеално се съчетават с кисело, прясно и растително мляко.

Приготвяне на овесени ядки – може да ги сварите или да ги накиснете предварително.

Начинът на приготвяне на овесените ядки зависи от техния вид (Повече ще научите в раздела „Продукти с овесени ядки“)

Десертът от печени овесени ядки е страхотна алтернатива за здравословна и питателна закуска. Пригответе го като използвате следните продукти:Печени овесени ядки

  • един пюриран банан
  • две разбити яйца
  • две чаши овесени  ядки
  • лъжичка канела
  • смляно ленено семе – две лъжици
  • мед – супена лъжица
  • прясно мляко – чаша и половина
  • орехи (рязани на ситно) – четвърт чаша
  • 4 фурми (нарязани на няколко малки парченца)
  • ванилия – две пакетчета
  • две ябълки (също нарязани на малки парченца)

Към течните съставки добавете подправките (ванилията и канелата)+меда и лененото семе. Добавете и банана към тях. Разбъркайте.

В отделен съд смесете овесените ядки с фурмите и ябълките. Добавете и орехите към тях и разбъркайте. Важно е парченцата от фурмите да не са долепени едно към друго.

Смесете съдържимото в двата съда. Изсипете сместа в тавичка от стъкло с намаслено дъно. Печенето продължава около 35 минути и протича във фурна на 180 градуса.

Овесена каша 

С помощта на овесени ядки лесно може да приготвите овесена каша. Предлагаме вариант със средна по гъстота консистенция. За направата му Ви трябват:

  • прясно мляко – две чаши
  • овесени ядки – 4 големи лъжици
  • захар (само ако желаете, не е задължителна) – 1 лъжица
  • малка бучка масло

Приготвянето на овесена каша не е трудно.

Млякото се нагрява на котлона до кипене. Прибавя се захарта. Бърка се, докато се разтвори. Следва добавяне на ядките и варене за около пет-шест минутки. След отстранява на кашата от котлона, прибавете маслото.

Още един вариант за овесена каша, която е по-гъста:

  • вода – две чаши
  • чаша от овесения продукт (в случая овесени ядки)
  • сол – една-две щипки
  • захар – две равни лъжици
  • масло – 25 грама

Рецептата се изпълнява, както и тази по-горе. Полученото количество овесена каша е напълно достатъчно за две порции. То съдържа 172 калории.

Овесени трици

Овесените ядки, както и овесените трици са продукти, приготвяне от овес. Триците се получават след премахване на люспата на овесените зърна. А ядките чрез пресоване на вътрешността им.

За да се освободи люспата от зърното, то се подлага на обработка с пара. Отделената люспа се използва за направата на трици чрез последващо смилане.

Овесените трици се препоръчват от специалистите като средство за ускоряване на метаболитната активност. За тази цел е добре да се смесят с ленени семена.А вътрешността се подлага на валцуване за производство на овесени ядки.

За приготвянето на комбинацията овесени трици с ленено семе е необходимо да прибавите две лъжици от първия продукт и лъжичка от втория към 250 гр кисело мляко. Прибавете и 1/4 малка лъжичка канела.

За ускоряване на метаболизма консумирайте овесени трици с ленено семе.

Желателно е тази смес да бъде консумирана два пъти – един сутрешен и един вечер прием. Вторият се осъществява два часа преди сън. И двата приема задължително се извършват на празен стомах.

Ферментация на овесени ядки

Ферментиралите овеси ядки са още една алтернатива за извлечете всички ползи от продукта. Получената питателна закуска гарантира енергия през целия ден и висока доза полезни за тялото пробиотици. Тя е идеален вариант за кърмещите жени, които искат да засилят притока на мляко.

За приготвянето на ферментиралата закуска Ви трябва:

  • сто грама овесени ядки (за предпочитане без глутен)
  • банан – два броя
  • кисело мляко  1-3 лъжици
  • бадемови ядки – 30-40 гр
  • топла вода – две чаши (може да изключите водата изцяло и да приготвите закуската само от кисело мляко)
  • течен колаген – 5-10 гр

Ядките залейте с водата (тя не бива да е с температура повече от 40 градуса, за да се запази активността на пробиотиците). Следва прибавяне на киселото мляко. В отделен съд накиснете бадемите във водата.

Ферментирали овесени ядки – прекрасна опция за тонус и енергия през целия ден.

На сутринта смесете двете маси и прибавете пюрираните банани (може да ги намачкате с вилица или да ги нарежете на парченца.

Не забравяйте, че за подпомагане на ферментацията сместа трябва да се съхранява на топло място. В никакъв случай не я оставяйте в хладилника.

Ако от този материал сте научили нещо ново и полезно за овесените ядки, призоваваме Ви да го споделите с приятелите си, за да научат и те за всички ползи от този продукт! Благодарим Ви предварително!