Д-р Атанас Матев: Обездвижването по време на карантината е рисков фактор за хемороиди

  • admin
  • 23.04.2020
  • Коментарите са изключени за Д-р Атанас Матев: Обездвижването по време на карантината е рисков фактор за хемороиди
  • Uncategorized

Д-р Атанас Матев е специалист по хирургия и онкология, специализирал в областта на аналните заболявания. Бивш университетски преподавател по хирургия в Тракийския университет. Той основава и ръководи вече 20 години Медицински център „Д-р Матев“ (Стара Загора, ул. „Цар Иван Асен “ 115; www.hemoroidi.bg), където прилага високоефективни съвременни методи в лечението на хемороиди, анални фисури и полипи на червата.
Д-р Матев е убеден, че хемороидите вече не са тема табу, тъй като са често срещани и хората вече са свикнали да търсят помощ от специалист.  

 

– Д-р Матев, заради пандемията от COVID-19 много хора работят дистанционно от вкъщи, не излизат и са обездвижени. Какви са рисковете за здравето, ако в ежедневието липсва двигателна активност? 

Действително, един от рисковите фактори за обостряне на хемороидалната болест е намалената физическа активност. Препоръката ми е хората, които работят от дома си да извършват физически упражнения и да консумират храна с ниска енергийна стойност, предимно влакнести зеленчуци.

 

– Хемороидите тема табу ли са все още за хората? Какви са наблюденията от Вашата практика – пациентите говорят ли свободно за този проблем? 

Хемороидите не са вече тема табу. Вече доста години по медиите има публикации на тема хемороиди и хората свикнаха, че това е едно от многото заболявания, като високата кръвна захар и високото кръвно налягане, за което съществува успешен контрол и все по-често търсят лекар при нужда. Заболяването засяга по-сериозно около 4 на 100 човека, но всъщност от анални оплаквания страдат много повече хора, защото има и други заболявания на ануса, освен хемороидите. Понякога това са оплаквания само за кратък период от живота, но при прогресиращо заболяване симптомите се влошават от година на година.

 

– Какви рискове крие развитието на хемороиди и какво всъщност представлява хемороидалната болест?Хемороидалната болест е бавно напредващо заболяване, засягащо кръвоносните съдове в зоната на ануса, което се изявява предимно в зрялата възраст. В напредналите стадии нарушава трудоспособността, влошава качеството на живот.

 

– Има ли хора, които са предразположени към развитие на хемороиди?Много често се смята, че някои професии са свързани с повишен риск от развитие на хемороиди. Според моите наблюдения професии, които изискват продължително седене, придружено с вибрации, както например е при шофьорите, много трудно се толерират симптомите на заболяването, но това не означава, че тези хора боледуват по-често от останалите. Това е заболяване на зрялата възраст 35-55 години. Децата са пощадени от това страдание.

 

– Кога е добре човек да се обърне към лекар? За какви симптоми трябва да се следи?Винаги е добре човек да получи професионален и добронамерен здравен съвет. Основните симптоми, които трябва да обезпокоят пациента са кървене след изхождане, болка след изхождане, излизане на тъкан извън ануса след дефекация. Не са редки случаите, когато пациентът си мисли, че страда от хемороиди, а всъщност има много по-опасно онкологично заболяване. Диагнозата хемороиди не бива да се слага с лека ръка. Поставянето на ендоскопска диагноза, особено при пациенти над 40 години е задължително.

– Как всъщност се лекува хемороидалната болест?Съществува различно лечение във всеки стадий. В първи стадий се спазват  хранителни ограничения, промени в хигиената и това в повечето случаи е достатъчно за овладяване на симптомите. Във втори и трети стадий има голямо ранообразие от безкръвни лечебни методи, които практикувам вече повече от 20 години. Прилагам индивидуализирано лечение. Т.е няма шаблон или най-добро лечение. Има най-добро лечение за конкретния пациент. Най-използваните безкръвни методи са лигиране с еластични пръстени, биполярни процедури, инфраред терапия, както и комбинации от тях.

 

– Какви промени в хранителния режим е добре да спазва човек, за да облекчи симптомите на хемороидалната болест? 

Хранителният режим е важен. Има храни, които са определено дразнещи хемороидите. Това се пикантните подправки, люти чушки, черен пипер, червено вино, злоупотреба с алкохолни напитки. Препоръчвам да се избягват. Има и полезни храни, най-вече тези, които водят да улеснено изхождане. Например зеле, моркови, зелени салати, пресни заленчуци, достатъчно течност. Препоръчвам редуциране на количеството на рафинирани висококалорични храни, например бял хляб, захар, сладки напитки.

 

– Каква е връзката между хемороидите и разширените вени?

Съществува такава връзка, доколкото и двете заболявания засягат кръвоносни съдове. При кървене от хемороиди кръвта е алена, по-светла на цвят. Факт е, че лекарствата за вени като флавоноиди предписваме и при хемороиди и пациентите чувстват облекчение и на двете заболявания. Биофлавоноиди може да се използват във всички стадии и са за предпочитане пред локалните средства при хемороидална болест. Ако не се постигне облекчение, тогава се намесват хирурзи с проктологична насоченост за продължаване на лечението.

ВЕНИ ХЕРБ – При Разширени Вени И Хемороиди

  • Съдейства за свиване възпалените вени
  • Облекчава болковото усещане, сърбежа и подуването
  • Неутрализира вредните микроорганизми
  • Стимулира оздравителния процес
  • Възстановява засегнатите тъкани
  • Овладява чувството за парене и дразнене
  • Намалява възпалението
  • Повишава съпротивителните способности на венозните клапи
  • Укрепва стените на кръвоносните съдове
  • Подобрява кръвообращението
  • Блокира ензимите, които причиняват увреждане на кръвоносните съдове, и така спира процеса на разрушение на стените на вените.