9 ХОРМОНА, ЗАРАДИ КОИТО ПЪЛНЕЕМ, КОГАТО НЕ РАБОТЯТ ДОБРЕ

  • admin
  • 26.05.2020
  • Коментарите са изключени за 9 ХОРМОНА, ЗАРАДИ КОИТО ПЪЛНЕЕМ, КОГАТО НЕ РАБОТЯТ ДОБРЕ
  • Uncategorized

Качването на килограми често се свързва с преяждане, но може да бъде причинено от недобре работещи хормони. Причини като стрес, възраст, гени и лош избор на начин на живот могат да причинят хормонален дисбаланс, водещ до затлъстяване.


Кои са 9-те хормона, които причиняват дисбаланс в тялото, водещ до напълняване, и как да ги държим под контрол?

Хормони на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза се намира в основата на шията. Тя произвежда хормоните Т3, Т4 и калцитонин, които са отговорни за поддържането на метаболизма в организма. Пониженото производство на тези хормони води до хипотиреоидизъм.

Той често се свързва с надебеляване, най-вече заради натрупването на вода в тялото, което прави лицето подпухнало.

Как да го избегнете:

– Консумирайте йодирана сол

– Яжте добре сготвена храна и избягвайте сурови зеленчуци

– Приемайте витамин D под формата на хранителна добавка

– Консумирайте храни, богати на цинк. Такива са стридите и тиквените семки

Инсулин

Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса. Той е много важен, тъй като позволява на глюкозата, да достигне до клетките и да им осигури енергия. При хранене организмът преобразува въглехидратите в глюкоза.

Консумирането на преработена храна, нездравословни закуски, алкохол или изкуствено подсладени напитки може да доведе до развитие на резистентност към инсулина, което води до оставането на глюкоза в кръвообращението. Това причинява скок на нивата на кръвната захар, което води до увеличаване на теглото и диабет тип 2.

Как да го избегнете:

– Консумирайте зеленолистни зеленчуци, сезонни плодове и зеленчуци

– За да подобрите нивата на омега-3-мастни киселини, яжте мазна риба, ядки, зехтин, ленени семена

– Пийте най-малко 4 литра вода всеки ден

– Спортувайте най-малко 4 часа седмично

– Избягвайте алкохол, похапване преди лягане, газирани и изкуствено подсладени напитки

Кортизолът

Този хормон се секретира от надбъбречните жлези, когато сте депресирани, тревожни, стресирани, нервни, ядосани или физически наранени.

Основната му функция е да се намалят нивата на стрес чрез увеличаване на нивата на кръвната захар, потискане на имунната система и подпомагане на метаболизма.

Имайки предвид съвременния начин на живот, организмът ни може да е в постоянно състояние на стрес, което води до секреция на кортизол. Това, разбира се, е в ущърб на цялостното ни здраве, тъй като води до натрупване на мазнини.

Как да го избегнете:

– Спете поне 8 часа сън всяка вечер

– Избягвайте преработена и пържена храна и алкохол

– Практикувайте дълбоко дишане, йога и медитация поне един час всеки ден.

– Прекарайте време със семейството си и близките си приятели.

Тестостерон

Често се счита за мъжки хормон, но се секретира и от жените. Помага за изгарянето на мазнините, укрепва костите и мускулите и подобрява либидото.

Възрастта и високият стрес може да доведат до значително намаляване на нивата на тестостерона при жените, което води до загуба на костна плътност, загуба на мускулна маса и затлъстяване.

Как да го избегнете:

– Тренирайте редовно. Помага за подобряване на нивата на тестостерон

– Избягвайте алкохола

– Приемайте протеинови добавки

– В менюто си включете храни, богати на фибри, пълнозърнести култури, тиквени семки и ленено семе.

Прогестерон

Нивата на прогестерон и естроген трябва да бъдат балансирани в тялото, за да може то да функционира правилно. Нивата на прогестерон може да паднат поради стрес, употреба на противозачатъчни хапчета, менопауза и т.н. Това може да доведе до наддаване на тегло и депресия.

Как да го избегнете:

– Упражнявайте се редовно

– Опитайте медитация

– Избягвайте стреса

Естроген

Той е основният женски полов хормон. Всеки дисбаланс в нивата на естрогена може да доведе до наддаване на тегло. Високите нива на този хормон в тялото може да се дължат или на свръхпроизводството му, или на диета, богата на естроген.

Когато нивата на естроген се повишат, клетките, произвеждащи инсулин, се стресират. Това ви прави устойчиви на инсулин, което води до повишаване нивото на кръвната глюкоза и до напълняване.

Жените в предменопауза имат по-ниски нива на естроген. За да навакса нужния му естроген, тялото започва да търси други източници, които го произвеждат. Такъв източник са мастните клетки. Когато нивата на естроген спадат, тялото започва да превръща всички налични източници на енергия в мазнини, за да попълни нужните му нива глюкозата. Това води до наддаване на тегло.

Как да го избегнете:

– Консумирайте пълнозърнести храни, пресни зеленчуци и плодове

– Избягвайте алкохола

– Упражнявайте се редовно

– Избягвайте обработеното месо

Лептинът

Този хормон регулира енергийния баланс в организма чрез потискане на глада. Но когато ядем храна, богата на захар, свръхпредлагането на фруктоза се превръща в мазнина, която се отлага в черния дроб, корема и други части на тялото. Тези мастни клетки отделят лептин.

Когато се отделя все повече и повече от този хормон, организмът губи чувствителността си към него и мозъкът престава да получава сигнали, които ни държат далече от масата.

Как да го избегнете:

– Избягвайте храни, богати на захар. Консумирайте не повече от 3 порции плодове на ден

– Яжте тъмнозелени листни зеленчуци

– Избягвайте обработена храна

– Спете по 7-8 часа на ден

– Бъдете хидратирани

Грелин

Секретиран главно от стомаха, грелинът е известен като гладния хормон. Той стимулира апетита и увеличава натрупването на мазнини. Нивата на грелин са високи и когато сме на строга диета, или докато постим.

Как да го избегнете:

– Тренирайте редовно

– Яжте на всеки 2-3 часа

– Пийте 1/2 чаши вода 20 минути преди хранене

– Яжте пресни плодове, зеленчуци и храни, богати на протеини

Мелатонин

Това е хормонът, който регулира съня и събуждането. Докато спим, тялото освобождава хормони на растежа, които помагат на организма да се лекува. Но ако не спим добре или недостатъчно, този процес на изцеление се разрушава, причинявайки стрес, и в крайна сметка води до повишаване на теглото.

Как да го избегнете:

– Не вечеряйте късно, или точно преди да си легнете

– Спете достатъчно в тъмна и студена стая

– Изключете всички технологични джаджи преди сън.

СЛИМО ХЕРБ – БИЛКОВА ФОРМУЛА ЗА КОНТРОЛ НА ТЕГЛОТО

  • Понижава телесното тегло
  • Забързва метаболизма
  • Стимулира изгарянето на мазнините
  • Премахва токсините от тялото
  • Потиска апетита
  • Съхранява мускулната маса
  • Повишава енергията

Как действа СЛИМО ХЕРБ?

Увеличава нивото на метаболизъм: Оказва положителен ефект при хора с проблеми свързани с щитовидната жлеза, тъй като хипотиреоидизмът  дори, когато се лекува може да понижи метаболизма.

Намалява мазнините в коремната област: Дисбаласнът на надбъбречната жлеза и хормоналните промени , обичайни за проблеми със щитовидната жлеза , често предизвикват бързо акумилиране на коремните мазнини. Ето защо Слимо херб е изключително ефективен при изчистването им.

Допринася за увеличаване на мускулния растеж:  Мускулите изгарят мазнини, което също допринася за повишен метаболизъм, полезен при намаляването на теглото и здравословното му поддържане.

Намалява холестерола и триглицеридите: Той като дори при лечение, много хора с проблеми с щитовидната жлеза имат повишени нива на холестерол и триглецериди , тази полза от продукта би могла да окаже въздействие върху здравословното им състояние.