Дефицит и излишък на витамин К

  • admin
  • 11.06.2020
  • Коментарите са изключени за Дефицит и излишък на витамин К
  • Uncategorized

Недостигът на витамин К е рядко срещан при здрави хора. Често явление е при новородени и при хора с чревни проблеми като понижена абсорбция на мазнини или цьолиакия (глутенова непоносимост). Продължителният прием на антибиотици, който неминуемо води до редуциране на естествената чревна флора в комбинация с диета, бедна на витамин К също може да доведе до хиповитаминоза К. Недостигът на витамин К или хиповитаминоза К се свързва с понижена възможност за кръвосъсирване, което може доведе до сериозни кръвоизливи.

При новородените е задължителен приемът на витамин К веднага след раждането, тъй като тяхната чревна флора все още не е готова да произвежда витамина. След изписването от болницата педиатърът на детето ще прецени дали има нужда от втори на витамин К.

Освен върху кръвосъсирването дефицитът на витамина оказва влияние и върху костно здраве, макар и да има противоречиви доказателства. В едно от проучванията относно витамин К и честотата на костните фрактури, се казва, че жените, които консумират по-малки количества от витамина показват по-висок риск от фрактури в сравнение с жени, чиято диета е богата на витамин К.

Въпреки това, все още няма твърди доказателства, които да потвърдят тезата, че дефицитът на витамин К директно влияе на костното здраве и е причина за развитие на остеопороза. В противовес на тези проучвания има изследвания, които показват, че няма значително влияние върху общата костна плътност при хора, които приемат антикоагулантни лекарства, които водят до понижаване и дори дефицит на витамин К.

Какво се случва в тялото ни при излишък на витамин К. До момента няма доказателства при здрави хора, които да показват негативен ефект при повишен прием на витамина. Това може да се каже както за осигуряването му чрез храната, така и за взимането на хранителни добавки. В миналото синтетичният витамин К е бил използван като лекарство, за което се е твърдяло, че причинява увреждания на черния дроб.

Специалистите все пак съветват да не се предприема вземане на хранителни добавки с витамин К без консултация с лекар. Приемът на други хранителни добавки и лекарства (особено такива, повлияващи кръвосъсирването) е от значение при този на витамин К като хранителна добавка.

НАТУРАЛНИ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ

в грижа за здравето 

 


>> КАТАЛОГ ПРОДУКТИ