Цената, която плащаме за обездвижването е висока

  • admin
  • 11.06.2020
  • Коментарите са изключени за Цената, която плащаме за обездвижването е висока
  • Uncategorized

На фона на карантинните мерки много от нас в една или друга степен прекарват значително повече време вкъщи, което от своя страна често е свързано със седенето на любимия диван или дори люлеещ се стол.

Но как нещо приятно като гледането на филм или дори цял сезон от някой сериал може в дългосрочен план да доведе до неприятни последствия?

Отговорът е в обездвижването. Опити доказват, че процесите, които се развиват в организма ни, когато не сме физически активни са абсолютно идентични с тези, които протичат при остаряването на клетката. Това само доказва, че в дългосрочен план обездвижването води до скъсяване на живота и влошаване функциите на редица органи и системи.

Но обездвижването не може да се разглежда само в липсата на физическа активност, значение има и т. нар. Статични пози, които заемаме по време на работа, която е свързана с дейност на компютър, например.

Неотдавнъшно проучване излезе с резултати, които показват, че продължителната липса на физическа активност увеличава риска от рак на дебелото черво, ендометриума – вътрешният слой на матката и в по-малък процент до рак на белите дробове. Изследването обхваща голяма кохорта от хора – повече от 4 милиона души.

Когато седим прекалено дълго на едно място, става все по-трудно поддържането на добра и здравословна позиция. Често се води до неосъзнато наклоняване или привеждане на тялото, докато намерим удобна позиция. От своя страна, лошата позиция не само изглежда непривлекателна, но и води до значителна болезненост в гърба.

Горенето на мазнини също има важно значение, особено когато те са от т. нар. лош холестерол. Опити с животински модели показват, че до 10 пъти се увеличават нивата на лошия холестерол при тази група, в която се ограничават движенията до минимум.

Друго проучване, включващо 53 440 мъже и 69 776 жени, установява, че тези, които прекарват в седяща позиция повече от 6 часа през деня значително повишават риска си от сърдечносъдови заболявания и съответно смъртността при тях също е по-висока.

Венозната тромбоза е друго често срещано усложнение, което може да бъде пряко следствие на обездвижването. Проблемът е, че формирани съсиреци в дълбоките вени на краката могат да се „откъснат“ и да достигант до жизненоважни органи – бели дробове, мозък, където водят до прекъсване на техния кръвоток.

Рискът от усложнения, причинени от дълбока венозна тромбоза, е най-висок при хората, които често летят (поради високото налягане), седят продължително време в една позиция, като не на последно място рискови фактори са тютюнопушенето и бременността.

Нетренираната мускулатура на долните крайници може в дългосрочен план да бъде една от причините за развитието на проблеми със ставите – например артрозна болест. Причината е в дисбаланса на натоварване на ставите при отслабена мускулатура и съответно увреждане на хрущялната тъкан.

Друг проблем, следствие на обездвижването е отслабената паравертебрална мускулатура – или тази, която се разполага около гръбначния стълб. Това води от своя страна до трудно поддържане на гръбнака и увеличаване податливостта му на изкривяване. Този риск е особен изразен в детската и юношеската възраст.

АРТРИ ХЕРБ – При Болки В Гърба , Ставите И Костите

  • Спомага за запазване на здрави стави, кости, ставни връзки и сухожилия
  • Допринася за облекчаване на ставния дискомфорт
  • Подобрява ставната подвижност
  • Подпомага механичните и еластичните свойства на ставния хрущял, и гладкото движение в ставите
  • Подходящ при спортисти и хора, извършващи тежка физическа работа
  • Предпазва ставите
  • Положителен ефект върху ставната течност и хрущял
  • Допринася за възстановителните процеси в цялата става

0
    0
    Количка
    Вашата количка е празна