Как да успокоим кожата след носене на предпазна маска?

  • admin
  • 11.06.2020
  • Коментарите са изключени за Как да успокоим кожата след носене на предпазна маска?
  • Uncategorized

Носенето на предпазни маски или шалове (кърпи), които покриват устата и носа, остава задължително у нас до 13 май, включително. В много страни по света маските са задължителни при посещението на всички открити и закрити обществени места вече няколко месеца.

С времето обаче все повече хора се оплакват от кожни раздразнения в областта на лицето. При здравните специалисти и работниците, които трябва да използват маски в продължение на часове, кожните възпаления са още по-тежки. Факт е, че медиците, които по време на дългите си дежурства носят маски за лице респиратор N-95, са сред най-силно засегнатите от проблеми като дразнещ или алергичен контактен дерматит.

Така с времето се оказа, че предпазната мярка, която милиони хора по света спазват, има своите неудобства и носи проблеми като ожулвания, синини или дискомфорт. Наред с това продължителното носене на маска може да бъде и идеалната среда за възникването или задълбочаването на акнето, смятат американски дерматолози.

Има три неща, който провокират възпаленията – излишния себум, мазната кожа и бактерията причиняваща акне. „Всички те процъфтяват в средата, която създава маската, защото се блокират порите, задържа се топлината и се създава влажната среда – идеална за бактериите. А постоянното дразнене от маската води до по-голямо омазняване на кожата“, допълват специалистите.

Според тях има начини как да поддържаме кожата здрава, дори и в дни на извънредна заплаха от COVID-19.

 

Измивайте лицето си всеки път, когато свалите маската си
В условията на коронавирусна инфекция, здравните специалисти многократно подчертаха, че най-лесно бактериите и вирусите се прехвърлят от ръцете към лицето, но същото правило важи и за маската. Ето защо трябва веднага след свалянето на маската, да се измие лицето, особено ако кожата е предразположена към акне.

Важно е човек да поддържа лицето си възможно най-чисто през деня. Ако свалянето на предпазната маска се налага на работното място, където няма възможност да измием лицето си, адекватно е използването на мокри кърпички за премахване на грим.

 

Не търкайте кожата си на сухо
След измиването на лицето с антибактериален гел или подходящ сапун, е необходимо кожата да изсъхне сама или да бъде подсушена леко и нежно с чиста, памучна кърпа. В никакъв случай не бива кожата на лицето да бъде търкана силно, защото тя вече е достатъчно чувствителна.

Без грим, при възможност

Рискът от дразнене намалява ако поддържаме кожата максимално чиста. Ето защо е необходимо да се откажем от дневния грим, щом се налага да носим маска.

 

Честа смяна на маската
Ако предпазната маска е текстилна – ушита у дома, е подходящо да бъде сменяна често. Дерматолозите дори съветват маската да се сваля на всеки час за около една-две минути, за да оставим кожата сама да балансира температурата и влагата си.

 

Нежно ексфолиране
Почистването, тонизирането и ексфолирането на кожата могат да помогнат при честото и продължително носене на маски.
Редовното, нежно ексфолиране на най-горния слой на кожата с продукти, които съдържат гликолова или салицилова киселина, може да помогне за запазването на порите чисти.

Продукти за лечение на раздразнение
Етеричните масла са особено подходящи при първите сигнали на кожата на лицето, че нещо нередно се случва. Чаеното дърво облекчава сърбежа, лавандулата успокоява възпалението и болката, лайката има релаксиращо действие, а етеричното масло от тамян ще помогне на кожата да се възстанови по-бързо.

НАТУРАЛНИ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ

в грижа за здравето 


>> КАТАЛОГ ПРОДУКТИ