Повече витамин D в дните на физическа дистанция

  • admin
  • 11.06.2020
  • Коментарите са изключени за Повече витамин D в дните на физическа дистанция
  • Uncategorized

Британски учени потвърдиха препоръките си за допълнителен прием на витамин D по време на физическата дистанция заради COVID-19. Добре известно е, че при достатъчно излагане на слънчева светлина, допълнителният прием на слънчевия витамин не е необходим, но днес, когато милиони хора остават вкъщи, в стремежа си да ограничат разпространението на коронавирусната инфекция, организмът има нужда от малко помощ.

Ето защо главнияj специалист по хранене във Великобритания д-р Алисън Тедстоун обяви, че всеки човек трябва всеки ден да приема по 10 микрограма витамин D (400 IU), докато прекарва по-голямата част от времето си на закрито поради мерките за социално дистанциране.

Препоръчителната допълнителна доза на слънчечия витамин не е новост. Количеството от 10 микрограма е присъствало и в предишни препоръки на здравните експерти от Острова, защото европейците като цяло не получават достатъчно витамин D от слънцето. Това разбира се, е резултат от модерния начин на живот на хората и актуалната превенция срещу развитието на различни форми на кожен рак (меланом).

Липсата на витамин D може да доведе най-вече до сериозни проблеми с костите, зъбите и мускулите, както и да причини намаляване на костната плътност, а с това и да повиши риска от фрактури и остеопороза. Затова допълнителния прием на витамина е особено важен. В същото време д-р Тедстоун подчертава, че няма данни витамин D или други добавки да предотвратят или спомагат лечението на коронавирус. Тя припомня, че витамин D има важна роля за здравето на имунната система, но при настоящата заплаха от COVID-19 най-добрият щит остава добрата лична хигиена и физическата дистанция.

Здравният експерт призова хората да не се презапасяват със слънчевия витамин, защото той може да се набави и чрез храната. Известни естествени източници на витамин D са тлъстите риби като сьомга, сардини и скумрия, яйчените жълтъци, червеното месо и черния дроб. Други богати на витамина храни са гъбите, овесените ядки, киселото мляко и др.

НАТУРАЛНИ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ

в грижа за здравето 


>> КАТАЛОГ ПРОДУКТИ