Яйцеклетката не приема кой да е сперматозоид

  • admin
  • 14.06.2020
  • Коментарите са изключени за Яйцеклетката не приема кой да е сперматозоид
  • Uncategorized

Досега знаехме, че най-пъргавият сперматозоид прониква в яйцеклетката. Най-пъргавият от милиони е и най-здравият и с качества пред останалите. Зачатието обаче се оказва далеч по-сложна магия. Известно е дори че дори проникването на сперматозоида в яйцеклетката не гарантира образуването на едно цяло помежду им.

Сега учените разкриха невероятна тайна относно зачатието. Очевидно яйцеклетката не е просто една голяма гамета, която очаква да бъде оплодена. Оказва се, че тя „излъчва“ специални съединения, с които дава сигнал на сперматозоидите. Нещо повече, тя проявява неочаквана избирателност спрямо сперматозоидите и не приема да се събира с кой да е. В биологията това явление се нарича „скрит избор на самката“.

Отделяните съединения от яйчеклетката са хемоатрактанти. Екипът на проф. Даниел Брисон от Манчестърския универистет и доц. Джон Фитцпатрик от Стокхолмския универиситет решил да полюбопитства дали чрез тях яйцеклетката не проявява нещо повече от сигнализиране и привличане към себе си и конкретно, не избира ли сперматозоида, с който да се съчетае.

При лабораторни експерименти учените започнали да следят как сперматозоидите реагират на хемоатрактантите на различни яйцеклетки. По този начин можело да се установи научно дали дадена яйцеклетка не привлича сперматозоидите на един мъж, пред тези на друг. И се оказало, че е така.

Изследователите установили и че яйцеклетката е доста по-активна при привличането на сперматозоиди не от дългогодишния партньор на жената, а на друг мъж.

Това показва, че взаимодействието между яйцеклетките и спермата зависи от специфичните особености между жената и мъжа. Яйцеклетката невинаги е съгласна с избора на жената за партньор, споделя доц. Фитцпатрик.

При сперматозоидите липсва избирателност, тяхната единствена функция е да оплодят, коментира той и допълва, че тази възможност принадлежи на женската гамета, не на мъжката.

И докато в това женската половина да избира на коя мъжка да се отдаде не намираме нищо странно и ново, откритието относно избирателността на яйцеклетката може да подпомогне преодоляването на определени неясни случаи на инфертилитет, уточнява проф. Брисон, ръководител на изследването и научен директор на Отдела по репродуктивна медицина на Болница „Сейнт Мери“, част от Manchester University NHS Foundation Trust. 

Научният труд е представен в сп. Proceedings of the Royal Society B под заглавието Chemical signals from eggs facilitate cryptic female choice in humans.

ФЕМИ ХЕРБ- При Заболявания На Женската Полова Система И Безплодие

  • За подобряване фертилността и да увеличаване възможностите на жената за зачеване
  •  При маточни заболявания
  •  При бяло течение
  •  При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация
  • При хормонален дисбаланс
  • При поликистозни яйчници
  • За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора
  • При акне и други кожни проблеми