Консумацията на кои храни предпазва от рак?

  • admin
  • 18.06.2020
  • Коментарите са изключени за Консумацията на кои храни предпазва от рак?
  • Uncategorized

Диетата може драстично да повлияе на много аспекти от човешкото здраве, включително и на риска от развитие на хронични заболявания като сърдечни заболявания, диабет и рак. В частност, развитието на рака е силно повлияно от начина на хранене.

Съществуват много храни, които съдържат полезни хранителни вещества, които биха могли да помогнат за намаляване на растежа на тумора, както и има и проучвания, които показват, че по-високият прием на определени храни може да бъде свързан с по-малък риск от развитието на раково заболяване.

Храни, които могат да намалят риска от рак са:

  • Броколи

Броколите съдържат сулфорафан, растително вещество, което се среща в кръстоцветните зеленчуци, за което се смята, че има мощни противоракови свойства. Според някои проучвания сулфорафанът намалява размера и броя на клетките на рак на гърдата с до 75%.

При друго проучване, при лечение на мишки със сулфорафан, веществото спомага за унищожаването на раковите клетки на простатата и намалява обема на тумора с повече от 50%.

Други проучвания показват също, че по-високият прием на кръстоцветни зеленчуци (зеле, карфиол, броколи, ряпа, репички) като броколи може да бъде свързан с по-малък риск от колоректален карцином. Включването на броколи с няколко хранения седмично може да допринесе при борбата с рака. Въпреки това, наличните изследвания не са установили пряко как броколите могат да повлияят на рака при хората, за което са необходими още проучвания.

  • Моркови

Съществуват проучвания, които са установили, че консумацията на повече моркови е свързана с намален риск от някои видове рак.

Например, анализ на резултатите от пет проучвания заключава, че приемът на моркови може да намали риска от рак на стомаха с до 26%.

Друго изследване установява, че по-високият прием на моркови е свързан с 18% по-ниски шансове за развитие на рак на простатата.

Според проучване, при което се анализират диетите на хора със и без рак на белия дроб, се установява, че пушачите, които не консумират моркови, са три пъти по-склонни да развият рак на белите дробове, в сравнение с тези, които ядат моркови повече от веднъж седмично.  Тези изследвания показват връзката между консумацията на моркови и рака, но не отчитат други фактори, които могат да играят роля при развитието на заболяването.

  • Фасул

Фасулът е с високо съдържание на фибри (полезни за тялото въглехидрати, които не могат да бъдат усвоени и подпомагат чревната флора). Някои проучвания са открили, че те могат да помогнат за предпазване от рак на дебелото черво. При проучване на пациенти с анамнеза (история) за колоректален карцином се установява, че тези пациенти, които консумират повече варен боб, имат тенденция за намален риск от рецидив на тумора.

Изследване при животни също установява, че храненето на плъхове с черен боб блокира развитието раковите клетки на дебелото черво на с до 75%.

Според тези резултати, консумацията на няколко порции боб всяка седмица може да увеличи приема на фибри и да помогне за намаляване на риска от развитие на рак.