Рискът от сърдечносъдово заболяване се управлява с храненето

  • admin
  • 18.06.2020
  • Коментарите са изключени за Рискът от сърдечносъдово заболяване се управлява с храненето
  • Uncategorized

Средиземноморската диета и подобните на нея богати на хранителни продукти от растителен произход режими могат да намалят сърдечносъдовия риск до 20%, става ясно от анализ публикуван в JAMA Internal Medicine.

Изследователите сравняват здрословните показатели на възрастни, придържащи се към подобна на гръцката, италианската кухня или други режими, базирани повече на консумацията на растителни храни и риба и откриват, че в сравнение с други типове диети сърдечносъдовият риск при тях е по-нисък с 14-21%.

За целта от Катедрата по хранене на Факултета по обществено здраве на Харвардския университет проследяват сърдечното здраве на приблизително 170 000 дами и 43 000 господа от the Nurses’ Health Study и the Health Professionals Follow-up Study, които първоначално не са имали сърдечносъдово заболяване. Трябва да се отбележи, че някои от включените в проучването са били в него в продължение на 25 години, което показва сериозността на анализа.

В данните фигурирали 23 366 случая на сърдечно заболяване в последствие, в това число на над 18 000 диагнози за застойна сърдечна болест и близо 5700 инсулта.

В сравнение с хранещите се безразборно при привържениците на Средиземноморския режим се отличил 17% по-нисък риск от сърдечни заболявания. При хранещите се предимно с растителна храна рискът бил 14% по-нисък.

Анализът е твърде сложен, тъй като се оценяват ефектите не просто на хранителните режими, а на диетичните подходи върху сърдечносъдовите заболявания, използвайки различни мерки: индекса на здравословно хранене – 2015 (Healthy Eating Index-2015), алтернативна оценка на Средиземноморската диета (Alternate Mediterranean Diet Score), индексът на здравословната растителна диета (Healthful Plant-Based Diet Index) и алтернативния индекс на здравословното хранене (Alternate Healthy Eating Index).

 

Участниците, чиито резултати са най-високи спрямо индекса на здравословно хранене, са с 17% по-нисък риск от сърдечни заболявания, при водещите по алтернативния индекс – с 21%.

 

Какво означава това? Обяснението го дава ръководещият проучването проф. д-р Франк Б. Ху пред UPI. По думите му няма „вълшебна диета“, която да действа еднакво на всички в посока дълголетие и отлично здраве. Според него можем да подхождаме гъвкаво и изграждаме правилен модел на хранене според нуждите на собствения ни организъм и личните вкусови предпочитания и културни традиции.

Сърдечносъдовите заболявания са бич не само за българите, но и за американците и водещи техни здравни институции правят възможното да формират правилни хранителни навици след населението. Препоръките на Американската сърдечна асоциация хранителният режим да е изграден на плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, нискомаслени млечни продукти, пилешко, риба, ядки и варива.

Имайки предвид че добре се справяме с достигането на лошите черти на американците и ние можем да си помислим дали да не реабилитираме нашата Национална кухня, която включва всичко изброено. Разбира се, като включим повече риба, оставим пълномаслените продукти, новите данни за които потвърждават полезния им ефект, заменим бялото с други по-полезни видове брашна, добавим повечко маслини от градините на любимите ни съседи и, разбира се, престанем да прекаляваме с месната скара. Бързите храни, сандвич културата и изобилието от тесто не са нашите ваучери за здраве.

НАТУРАЛНА АЮРВЕДА ФОРМУЛА, КОЯТО СЛУЖИ ЗА ПОНИЖАВАНЕ НА ВИСОКОТО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ И ИЗЧИСТВАНЕ НА „ЛОШИЯ“ ХОЛЕСТЕРОЛ.

Ползи от употребата на КАРДИ ХЕРБ:

  • Подпомага нормалната дейност на сърцето и на цялата сърдечно-съдова система
  • Нормализира кръвното налягане
  • Спомага за предпазване от образуването на тромби
  • Увеличава силата на сърдечните съкращения и притока на кислород
  • Подобрява работата на сърдечния мускул

Как действа  КАРДИ ХЕРБ?

  • Пречиства кръвта от „лошия“ холестерол
  • Нормализира кръвното налягане
  • Подкрепя дейността на сърдечно-съдовата система
  • Спомага за значително намаляване на вероятността за получаване на инфаркт и инсулт
  • Очиства съдовите стени от натрупани атеросклеротични плаки
  • Поддържа нормалната пропускливост на стените на кръвоносните съдове
  • Действа като профилактично средство при рехабилитация при мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт и други заболявания на сърдечно-съдовата система
  • Профилактично приемане на КАРДИ ХЕРБ допринася за поддържане нормални нива на холестерол в кръвта

ВНИМАНИЕ! Карди херб е натурален билков Аюрведа продукт от серията на БИОби . Той няма странични ефекти и се приема без лекарско предписание. Приемът е по 2 капсули на ден, в продължение на 3 месеца. Една опаковка съдържа 180 капсули и е достатъчна за пълния 3 месечен курс.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПЪЛНАТА ГАМА ОТ НАТУРАЛНИТЕ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ НА БИОби!