СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ – ЗНАЧЕНИЕ И СИМПТОМИ

  • admin
  • 25.06.2020
  • Коментарите са изключени за СИНДРОМ НА ПОЛИКИСТОЗНИТЕ ЯЙЧНИЦИ – ЗНАЧЕНИЕ И СИМПТОМИ
  • Uncategorized

Синдромът на поликистозните яйчници представлява състояние, характеризиращо се с хормонален дисбаланс, в частност повишени нива на мъжки полови хормони, нарушения в месечния цикъл и множество малки кистички (ехографски видими) в яйчниците, които в някои случаи може да липсват. Засегнати са жените във фертилна възраст (15 – 44 годишна възраст), а честотата му е около 27 %. Установено е, че се предава по наследство, но не е открит конкретен ген, отговорен за синдрома, а се смята, че той се определя от комплекс от гени. Заедно с ендометриозата, синдромът на поликистoзните яйчници е една от водещите причини за инфертилитет.

Съществуват няколко основни симптома, които, появявайки се заедно сформират синдрома на поликистозните яйчници. Нека да разгледаме всеки един от тях поотделно.

Засилено окосмяване

Увеличеното окосмяване по някои области на тялото – ръцете, гърба, горната устна, корема, гърдите е една от най – често срещаните клинични изяви на синдрома на поликистозните яйчници. Освен че е увеличено количествено, окосмяването променя и своите качествени белези – космите стават по – твърди и груби, подобно на мъжките. Този симптом е известен в медицинските среди като хирзутизъм и се дължи на стимулиращото действие от страна на повишените мъжки полови хормони (андрогени) върху космените фоликули.

Поява на акне

Андрогените не само стимулират окосмяването, но и въздействат върху мастните жлези на кожата, като увеличават тяхната секреция и съответно допринасят за повишеното и омазняване, което от своя страна благоприятства появата на акне. Освен по лицето то се появява и по гърба, раменете и деколтето, като по този начин допълнително влошава самочувствието на засегнатите жени.

Нарушения в менструалния цикъл

Нарушенията в менструалния цикъл са резултат от множеството кистички в яйчника, които променят неговата хормонална секреция и от  повишените нива на андрогените. Най – честите нарушения са удължаването на месечния цикъл повече от 28 дни и настъпването на ановулаторни цикли (които не завършват с отделяне на зряла яйцеклетка, но въпреки това предизвикват менструално кръвотечение). Някои от жените с поликистоза имат само по 7 – 8 овулации за една година, което намалява шанса им да забременеят.

Наднормено тегло

Голяма част от жените, страдащи от това състояние са с наднормено телесно тегло (над 25% индекс на телесна маса) или затлъстяване (над 30% индекс на телесна маса). Последното може да допринесе за развитието на инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс, повишени стойности на кръвното налягане и да се оформи така наречения метаболитен синдром. Покачването на килограмите, окосмяването, акнето, менструалните смущения и евентуалното трудно забременяване често води до поява на депресия при засегнатите дами.

Затруднено забременяване

Синдромът на поликистозните яйчници не винаги значи трудности при опитите за забременяване, но безспорно заедно с ендометриозата са водещи причини за инфертилитет. Една от причините за това е пониженият брой овулации – за разлика от незасегнатите жени, които обичайно имат по 12 овулации в годината, много от жените с поликистоза се ограничават със 7 – 8. Това само по себе си понижва шансовете за настъпване на оплождане. Хормоналният дисбаланс (повишеното ниво на андрогени) също допринася за трудностите при зачеване. Въпреки това съществуват различни ефективни методи за лечение с хормонални препарати, които дават възможност на дамите с поликистоза да забременят.

Други симптоми, които могат да се появят при синдрома на поликистозните яйчници са повишени стойности на кръвното налягане, нарушен глюкозен толеранс, сънна апнеа, нарушения в съня, раздразнителност и депресивни състояния.

ФЕМИ ХЕРБ- При Заболявания На Женската Полова Система И Безплодие

  • За подобряване фертилността и да увеличаване възможностите на жената за зачеване
  •  При маточни заболявания
  •  При бяло течение
  •  При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация
  • При хормонален дисбаланс
  • При поликистозни яйчници
  • За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора
  • При акне и други кожни проблеми