Всичко което трябва да знаем за диабета

  • admin
  • 05.08.2020
  • Коментарите са изключени за Всичко което трябва да знаем за диабета
  • Uncategorized

Диабетът е метаболитно заболяване, което протича хронично и до живот. За него е характерно високо ниво на глюкоза в кръвта, което се дължи на недостатъчното или липсата на инсулин или отговор от клетките на организма спрямо инсулина. В дългосрочен аспект диабетът причинява увреждане на кръвоносните съдове и нервната система, което се проявява в редица оплаквания отстрана на редица органи и системи на организма.Прочети още на: Диабет – по какво да го познаем?

1.Какво причинява диабета?

Диабетът се описва най-често като група метаболитни заболявания, характеризиращи се с висока кръвна захар, поради недостатъчен синтез на инсулин и/или резистентност на клетките към инсулина. Засегнатите обикновено страдат от полиурия (значително увеличено количество на отделената урина в рамките на едно денонощие),  полидипсия (прекомерен прием на течности заради постоянна жажда) и полифагия (прекомерно хранене заради усещане на глад постоянно).
Различават се три основни типа диабет:

 

  • Диабет тип 1 – при него панкреасът не синтезира достатъчно инсулин. Може да се срещне с определението инсулин-зависим, ювенилен или ранен. Този тип се изявява в млада възраст, преди 40-годишна възраст, възможно е дори още в пубертета. Около 10% от случаите на диабет са от тип 1. За да поддържат здравословното си състояние тези пациенти трябва до живот да са на инсулинова терапия, да контролират нивото на кръвната си захар и се придържат към специализиран режим на хранене.

 

 

  • Диабет тип 2 – организмът изпитва недостиг на инсулин или клетките са развили инсулинова резистентност. Това е разпространеният тип диабет, той заема 90% от случаите.

Диабет тип 2 е прогресивно заболяване, което се влошава с времето. Контролът на симптомите му и съответно забавянето на прогресията му се осъществява посредством контрол на теглото, придържане към подходящ диетичен режим и двигателна активност. И тук от съществено значение е редовното следене и контрол на кръвната захар.

Сериозен рисков фактор за развитието му е наднорменото и свръхнорменото тегло. Наличието на много висцерални мазнини, бели мазнини или натрупване на мазнини в коремната област води до освобождаване на прекомерно много съединения от тях, които вредят на сърдечносъдовата система и затормозяват метаболизма.
Консумацията на много храна и/или неподходящи хранителни продукти повишават риска от наднормено тегло и диабет тип 2. Само едно безалкохолно на ден повишава този риск с 22%.

С напредването на възрастта расте и рискът от диабет тип 2. Все още не е ясна напълно тази наблюдавана закономерност. Предполага се, че това се дължи на тенденцията да наддаваме на тегло и се обездвижваме с годините.

Намира се и наследствен фактор, в някои етноси се наблюдава по-висока честота на заболяването.

Установено е, че ниският тестостерон при мъжете също крие по-висок риск от развитие на диабет тип 2.

2.Как да познаем диабета?

Коварното на симптомите на диабет е, че те изглеждат безобидни, което често става причини за отлагането на диагностицирането му. Отчитането им обаче е от съществено значение за овладяването на заболяването навреме и предотвратяване развитието на усложнения.

Кои са симптомите, които могат да наведат на мисли за изследване…

  • Често уриниране – винаги трябва да оставаме подозрителни към по-честите позиви по малка нужда. При диабет се отчита въобще отделяне на по-голямо количество урина на денонощие. Заради повишената кръвна захар бъбреците „отнемат“ повече вода от организма, за да я разредят и отделят, което и обяснява по-бързото напълване на пикочния мехур.
  • Постоянна жажда – нормално е след като организмът губи постоянно голямо количество течности да се нуждае от постъпването на нови такива, за което и сигнализира чрез жажда. Неприятното е, че дори изпивайки много течности, усещането остава.
  • Постоянен глад – след като в клетките не постъпва глюкоза, организмът изпитва недостиг на енергия и задейства съответния сигнал – глад.
  • Напълняване – то е следствие на постоянното чувство на глад.
  • Необичайно отслабване – характерен симптом е при диабет тип 1, когато организмът изпитва недостиг на инсулин. Вследствие на това започват да се разграждат мускулите и запасите от мазнини за осигуряването на енергия. Този ефект понякога се забелязва и при диабет тип 2, но отслабването при него не е така драстично и е временно.
  • Хронична умора – е резултат от неспособността на организма да си осигури енергия.
  • Раздразнителност– появява се вследствие на умората.
  • Двойно виждане – заради появила се неспособност на окото да се фокусира върху предметите.
  • Бавно зарастване на раните,
  • Склонност към кожни и гъбични инфекции,
  • Сърбежи,
  • Проблеми с венците,
  • Еректилна дисфункция при мъжете,
  • Изтръпване и скованост на крайниците.

2.Надеждния помощник в борбата с диабета

С доказано действие в редица изследвания МОМОРДИКА е един от най-ценните плодове в света. Използван още от древността, той действа благотворно за редица заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар, “лош” холестерол и други. Установено е, че полипептид, който може да бъде намерен в плодовете, семената и тъканите на  МОМОРДИКА има хипогликемични свойства. Хипогликемичните ефекти са тези, които понижават нивата на кръвната захар. Проучванията при животни и при хора показват, че Момордиката намалява нивата на кръвната захар и не се наблюдават странични ефекти.

МОМОРДИКА присъства в медицината на редица страни, като в Индия и Бразилия, традиционно се използва при диабет и висока кръвна захар. Момордика е известна с разнообразието си на витамини и минерали, които я правят изключително полезна за човешкия организъм. Тя е богата на есенциални витамини A, C, E, B1, B2, B3, B9, както и на минералите калий, калций, цинк, магнезий, фосфор и желязо.

 

БЕЗПЛАТНА доставка до адрес или офис на ЕКОНТ

Бързи поръчки на :    0877765040 /всеки ден от 09:00-19:00ч./