Болки в ставите: най-добро естествено средство за облекчаване на болката

  • admin
  • 06.10.2020
  • Коментарите са изключени за Болки в ставите: най-добро естествено средство за облекчаване на болката
  • Uncategorized

Мускулно-скелетната болка може да бъде причинена от нарушения на костите, ставите, мускулите, сухожилията, връзките или комбинация от тях. Болката в костите обикновено е дълбока, проникваща или тъпа. Тя може да е в резултат от нараняване, костна инфекция (остеомиелит), хормонални нарушения. За друг вид болка ще говорим днес обаче – за болките в ставите. Дали поради прием на медикаменти, нарушение функцията на щитовидната жлеза или друга причина, болките в ставите стават съпътстваща част от живота в един по-късен етап.

Но атралгията (медицинският термин за болки в ставите) може да бъде изучена, контролирана и овладяна в известна степен. На първо място трябва да знаете някои базови факти за ставите, от какво са направени, как функционират и се износват, какво ги уврежда и как да се грижите за тях. Ако темата ви е интересна и полезна, пожелаваме ви приятно четене!

Болки в ставите – защо се получават

Болката в ставите (или артралгия) може да е или да не е свързана със ставно възпаление (артрит). Артритът може да причини подуване, както и болка.

Ставите образуват връзките между костите. Те осигуряват подкрепа и ви помагат да се движите във всеки един момент. Всяко увреждане на ставите от заболяване или нараняване може да попречи на вашето движение и да причини много болка.

Много различни състояния могат да доведат до болезнени стави, включително остеоартрит, ревматоиден артрит, бурсит, подагра, навяхвания и други наранявания. Болките в ставите са изключително често срещани, като обикновено те засягат коляното, тазобедрената става или други по-малки стави в крайниците. Болки в ставите на глезените и стъпалата, раменете и ръцете са все по-чести с напредване на възрастта, като при жените те се срещат повече особено след преминаване на менопаузата.

Болката в ставите може да варира от леко дразнеща до абсолютно изтощаваща. Тя може да изчезне след няколко седмици (остра форма) или да продължи няколко седмици или месеци (хронична форма). Дори краткотрайната болка и подуването в ставите може да повлияе на качеството ви на живот, като затрудни пазаруването, шофирането, изкачването на стълби, навеждането и много други активни действия.

Каквато и да е причината за болки в ставите, обикновено може да я контролирате с лекарства, физиотерапия или алтернативни лечения. За целта обаче трябва да се анализира подробно състоянието, симптомите, костната плътност и други важни фактори.

Причини за болки в ставите

Болката, която изглежда идва от ставите, понякога може да идва от структури извън ставите, като връзки, сухожилия или мускули.

Истинската болка в ставите може или не да бъде придружена от ставно възпаление (артрит).

Най-честият симптом на възпаление на ставите е болката.

Възпалените стави също могат да бъдат топли и подути, а по-рядко самата покриваща ги кожа може да бъде зачервена.

Артритът може да включва само ставите на крайниците или също и ставите на централната част на скелета, като гръбначния стълб или таза. Болката може да възникне само при преместване на ставата или може да присъства в покой.

Когато са включени множество стави, някои разстройства са по-склонни да засегнат една и съща става от двете страни на тялото (например, двете колена или двете ръце), отколкото други разстройства. Това се нарича симетричен артрит.

Също така при някои разстройства пристъп на артрит остава в едни и същи стави през целия период. При други разстройства артритът се движи от става към става и се нарича миграционен артрит.

Подробно за артритните болки

В повечето случаи причината за болка, възникваща в множество стави, е артрит.

Нарушенията, които причиняват артрит, могат да се различават помежду си в определени признаци, като например:

  • Колко и кои стави обикновено са болезнени;
  • Дали централната част на скелета като гръбначния стълб или таза е в горното число;
  • Дали артритът е внезапен (остър) или дългогодишен (хроничен).

Острият артрит, засягащ множество стави, най-често се дължи на:

  • Вирусна инфекция;
  • Начало на ставно разстройство или развитие на съществуващо хронично заболяване на ставите (като ревматоиден артрит или псориатичен артрит);
  • Подагра или калциев пирофосфатен артрит.

Хроничният артрит, засягащ множество стави, най-често се дължи на следните състояния:

  • Ювенилен идиопатичен артрит* (при деца)
  • Възпалителни разстройства като ревматоиден артрит**, псориатичен артрит или системен лупус еритематозус**** (при възрастни);
  • Невъзпалително заболяване – остеоартрит***** (при възрастни);

*хронично заболяване с прогресивен характер, проявява се чрез възпаление, подуване и болки в ставите;

**хронично прогресиращо заболяване с автоимунен характер, което причинява скованост и болки в ставите, зачервяване и затопляне в болковите точки, намалена подвижност;

***хроничен възпалителен артрит с автоимунен характер, засягащ ставите и кожата, както и сухожилия и лигаменти;

****автоимунно заболяване засягащо съединителната тъкан, протича в остра и хронична фаза, причинява кожни деформации, възможно е и мускулни спазми и болки в ставите;

*****най-честото заболяване на ставите, често започва през 40-те и 50-те години и засяга почти всички хора до известна степен до 80-годишна възраст. Може да бъде първичен и вторичен, първоначално засяга само 1 или няколко стави в крайниците, шията, долната част на гърба.

Някои хронични възпалителни заболявания могат да засегнат гръбначния стълб, както и ставите на крайниците (наречени периферни стави). Някои засягат определени части на гръбначния стълб по-често.

Например, анкилозиращият спондилит по-често засяга долната (лумбална) част на гръбначния стълб, докато ревматоидният артрит по-често засяга горната част на гръбначния стълб в шията.

Има и други нарушения извън ставите, които причиняват болка около тях. Това са Фибромиалгия, полимиалгия ревматика, бурсит или тендинит.

Оценка на състоянието – как се прави

Опитвайки се да установят причината за болките в ставите, лекарят първо трябва да намери отговори на следните въпроси:

  • Колко и кои стави са болезнени;
  • Дали участва централната част на скелета (като гръбначния стълб и таза);
  • Дали болката в ставите е остра или хронична;
  • Какви фактори облекчават или влошават болката;
  • Дали има други симптоми, засягащи други органи (например обрив, треска или сухота в очите).

Събирането на обективна информация по тези въпроси дава важни указания за това какво разстройство вероятно причинява болката.

Понякога видът на болката подсказва откъде е възникнала. Например, болката, която се влошава с движение, предполага мускулно-скелетно разстройство. Болката с мускулен спазъм предполага, че болката е причинена от мускулно разстройство (понякога хронично нараняване на гръбначния мозък).

Мястото на подуване или мястото на чувствителност, когато лекарят усеща (палпира) областта (например ставата или връзката) или пасивно движи ставата, често показва източника на болка. Въпреки това, често тези характеристики на болката не показват нейния произход или причина.

По този начин лекарите обикновено базират конкретна диагноза на наличието на други симптоми, находки от физикален преглед и често на резултатите от лабораторни изследвания и рентгеново изследване. Те заедно дават максимално подробна информация за състоянието и възможностите за лечение.

Как болят ставите

Симптомите и признаците, свързани с болката в ставите, могат да включват

  • Зачервяване на ставите – под това наименование се разбира зачервяване на кожата, която е прилежаща на болезнената става;
  • Подуване на ставите – отнасят се до разширяването на ставите, обикновено в резултат на възпалителен процес или нараняване на ставата или на околните структури;
  • Чувствителност или дискомфорт;
  • Затопляне на ставата – тя може да бъде сигнал за добри или лоши обстоятелства. Например, след хирургична подмяна на ставите затоплянето е нормално, но травми, заболявания или възпаления могат да причинят затопляне, което не е нормално;
  • Накуцване;
  • Заключване на ставата;
  • Загуба на обхват на движение на ставата;
  • Скованост;
  • Слабост – медицинското определение за слабост се отнася до загуба на мускулна сила.

При хора с болка в повече от една става, симптомите, които трябва да се споделят с лекар и да се изследват, са:

  • Подуване на ставите, топлина и зачервяване;
  • Нови обриви, петна, белези;
  • Болки в устата или носа или в областта на гениталиите;
  • Болки в гърдите, задух или нова силна кашлица;
  • Треска, изпотяване, загуба на тегло или втрисане;
  • Зачервяване на очите.

Травма на ставите – не е за подценяване

Контузията на ставите (например счупен глезен или китка) може да компрометира или отслаби структурните компоненти на засегнатата става. След нараняване на ставите може да има натъртване на костите, костно ремоделиране, увреждане на околните структури (например, връзки, лигаменти) или увреждане на хрущяла.

Ако ставата е компрометирана, може да е болезнено, когато правите опит за обичайни дейности, а понякога и в покой.

Контузията на ставите, дори след като е отминала, може да увеличи риска от развитие на болезнен остеоартрит години по-късно

Аваскуларна некроза, счупена кост, разместване, навяхване и деформация са част от видовете травми, които могат да нарушат ставното здраве.

Аюрведа лечение на болки в гърба и врата, остеопороза, артрит, гонартроза и коксартроза

АРТРИ ХЕРБ е натурален Аюрведа продукт с научно доказан ефект за подхранване и поддържане здравето на ставите и костите. Подобрява кръвообращението и доставя ценни хранителни вещества до всички стави и хрущяли. Благодарение на силно концентрирания екстракт от мощните аюрведа билки – Босвелия, Ашваганда и Пунарнава, АРТРИ ХЕРБ спомага за редукция на възпалителните процеси, с което активно се справя с  болките в ставите и сковаността. АРТРИ ХЕРБ е 100% натурална суперформула, която въздейства в дълбочина, подобрява функциите на организма, активира процеса на възстановяване на хрущяла и инициира производството на синовиална течност. Освен това АРТРИ ХЕРБ се грижи за поддържане структурата, еластичността на тъканите и запазване способността за движение в ставите.

При какви оплаквания приемаме ARTHRI HERB?

  • Ревматизъм
  • Артрит
  • Артрози
  • Остеопороза
  • Гонартроза
  • Коксартроза
  • Намалена ставна подвижност
  • Болки в гърба и кръста
  • Ставни болки
  • Други дегенеративни проблеми на опорно-двигателната система

3 ЕТАПА НА ДЕЙСТВИЕ 

ПРЕМАХВА БОЛКАТА – Подобрява кръвотока в ставите. АРТРИ ХЕРБ е богат на Босвелия – мощен имуностимулант, ефективен срещу редица инфекции, в това число и гъбични. Босвелия се използва още от най- древни времена  за облекчаване на ревматоидни артрити, остеопороза, подагра, ставни болки, мускулни болки и болки в гърба  Ефективна е при повечето ставни възпаления и травми и помага за намаляване на болките и отоците. През първият месец на прием на АРТРИ ХЕРБ ставите ще укрепват, а болките и причините за появата им ще бъдат систематично премахвани. През всеки изминал ден болката и сковаността в ставите ще намаляват до пълното възстановяване на подвижността. Ще усетите подобрение още след първите 7 дни.

СТИМУЛИРА КЛЕТКИТЕ – Много важно условие за нашата гъвкавост и подвижност е доброто състояние на ставния хрущял, който служи като буфер, омекотяващ ударите между костите и улесняващ движението в ставите. Ставният хрущял е изграден от съединителна тъкан, богата на колаген, еластин, хиалуронова киселина и вода. Тези съставки са от критично значение за неговата здравина и еластичност. АРТРИ ХЕРБ съдържа вещества, които осигуряват оптимално подхранване и възстановяване на хрущялната тъкан. Дори и най-добрият препарат не би могъл да предотврати дегенерация на ставите, ако организмът не бъде стимулиран към производство на колаген, синовиална течност и регенерация на ставния хрущял. Повечето средства само временно ще маскират признаците за дегенерация на ставите. С течение на времето всички микро-кухини и наранявания по ставите ще излязат наяве и ако не вземете мерки навреме, ще Ви донесат още повече болки и физическо ограничение. Иновативната формула на АРТРИ ХЕРБ въздейства на нано-клетъчно ниво. Спира дегенеративните процеси, засягащи ставите и инициира процеса за автоматичното им възстановяване. Вместо само да потушава проблема, активизира клетките. Организмът започва сам да възстановява ставите. Възстановителният процес протича като този на младини. Възвръща правилното ниво на колаген и синовиална течност само след три седмици!

НАПЪЛНО ОТБЛОКИРА СТАВИТЕ – Всеки човек иска да бъде гъвкав и подвижен, но с времето това става все по-трудно. Натоварванията, травмите, възпаленията и възрастта се отразяват на всички ни. За да поддържаме ставите си, подходящите хранителни добавки са просто задължителни. АРТРИ ХЕРБ намалява възпалението и болката без странични ефекти, регенерира ставните повърхности, подобрява качеството на ставната течност и възстановява подвижността и гъвкавостта. Ефектът му е бърз и сигурен при всеки човек. По време на четвъртата седмица от терапията настъпва отблокиране на ставите и пълно възвръщане на еластичността. Благодарение на това лактите, тазът, колената, гръбнакът и раменните стави възвръщат пълната си подвижност – без болка и без каквито и да е ограничения.

*ВНИМАНИЕ! Артри херб е напълно натурален билков продукт без странични действия. Приема се без лекарско предписание. Приемът е 3 месеца. Една опаковка съдържа 180 капсули и стига за пълния курс от 3 месеца, а цената е 66лв / което е по 22лв/месец/ .

Поръчай директно от производителя с БЕЗПЛАТНА доставка  на най-добри цени през онлайн магазина тук>>

ПОРЪЧКА >> https://bio-be.com/produkt/arthri-herb/ 

или на телефон 0877765040/ понеделник-неделя 09:-19:00/