Видове кисти на яйчниците

  • admin
  • 26.11.2020
  • Коментарите са изключени за Видове кисти на яйчниците
  • Uncategorized
Кистите на яйчниците се причисляват към доброкачествените тумори, тъй като при тях се наблюдава увеличаване на яйчника. При жените в зряла възраст са често срещани. Кистата в даден орган е ограничено от капсула пространство, което е изпълнено с течност. При жените се срещат няколко вида – фоликуларни кисти, ендометриозни кисти, лутеинови кисти и кисти на жълтото тяло.

1. Фоликуларни кисти

Фоликуларните кисти са често срещани при жените в зряла възраст. Фоликулите в яйчниците се развиват през процеса на фоликулогенеза, чиято продължителност е около 3 месеца. Фоликулите, които не са започнали своето развитие се означават като примордиални. Всеки месец между 50-60 фоликула преминават в разстящи и увеличават размртите си. Един от тях достигнал крайна степен на развитие по време на овулация се пуква и отделя готова за оплождане яйцеклетка, а останалите претърпяват обратно развитие. Непукнал се фоликул или фоликули, които не са претърпяли обратно развитие може да са причина за формирането на фоликуларни кисти. Те са в резултат на нарушения в нивата на хормоните, които оказват въздействие върху процесите в яйчниците.
За да се определи за киста дадена формация, е необходимо нейните размери да са повече от 3 см в диаметър. Най-често се образуват при жени с регулярен месечен цикъл, при които е имало временни нарушения. В редки случаи може да се открият при жени в менопауза или при новородени в резултат от повишените нива на хормони на майката, които са преминали вътреутробно у плода.
Фоликуларните кисти може да бъдат единични или множествени. Те са разположени във външната част на яйчника и са тънкостенни структури изпълнени с водниста или бледо-жълта течност.
Много често фоликуларните кисти протичат безсимптомно и се откирват при рутинен гинекологичен преглед с помощта на ехограф. Оплаквания, които не са специфични, но насочващи към дадената диагноза са болка и дискомфорт ниско в корема. Тъй като част от тези кисти може да образуват и отделят естрогени, те може да окажат влияние върху месечния цикъл на жената. Такива промени са увеличаване на прдължителността на менструацията, както и наличие на кръвотечения извън месечния цикъл.
Тънката стена на кистата може да доведе до пукването и което е съпроводено с болезненост и дискомфорт. Рядко усложнение в резултат на пукнала се фоликуларна киста е интраперитонеалния кръвоизлив. Най-често след като се установи наличие на фоликуларна киста не се предприема лечение, състоянието изисква наблюдение, тъй като след 2-3 месеца тя спонтанно може да претърпи обратно развитие. При необходимост може да се приемат контрацептиви с цел да не увеличат размерите на кистата и да не се образуват нови.

2. Ендометриозни кисти

Ендометриозните кисти на яйчниците се означават още като шоколадови кисти. Ендометриозата е наличие на ендометриална тъкан извън маточната кухина, която функционира под действието на яйчниковите хормони. В около 30% от случаите на генитална ендометриоза се засягат яйчниците.Ендометриозните кисти са разположени в дълбочина на яйчника. Те може да се образуват в единия или и в двата яйчника, а цвета на кистата и тъмен до черен тъй като са изпълнени с кръв. Техните размери варират от малки кисти 1-5мм. в диаметър, до големи кисти с диаметър 10см.
Протичането на ендометриозните кисти е най-често безсимптомно. Може да се наблюдават характерни за ендометриозата оплаквания като болка по време на менструация, или да се открият в процеса на уточняване на причина за стерилитет. Поради сраствания в областта на яйчниците и маточните тръби се затрднява преминаването на яйцеклетката към маточнта кухина.
Лечението при наличие на ендометриозни кисти най-често изисква както лекарствена терапия така и оперативна намеса.

Билковият Аюрведа продукт – ФЕМИ ХЕРБ, не случайно е водещ продукт в борбата с женските болести и безплодието. Той е изключително ефективен при кисти, гъбички, бяло течение, нередовен и болезнен цикъл, хормонален дисбаланс, при акне и други кожни проблеми, за поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора и дори оказва изключителна ефикасност при безплодие.

ФЕМИ ХЕРБ е натурален Аюрведа продукт, специално разработен в подкрепа на здравето на жените от всички възрастиФЕМИ ХЕРБ се прилага за редица “женски” заболявания включително и кисти, както и за подобряване на фертилността и увеличаване на възможностите на жената за зачеване. ФЕМИ ХЕРБ има и подчертан превантивен ефект срещу появата на множество нарушения в женския организъм. Освен това Феми херб се грижи и за доброто състояние на кожата и косата. Продуктът съдържа съставки, които възстановяват хормоналния баланс, регулират месечния цикъл и овулацията и благоприятстват зачеването. Формулата на Феми херб включва доказани билкови субстанции обединени в иновативна формула. Тя е безопасна и изцяло на основата на натурални съставки, без изкуствени оцветители или консерванти – алтернатива на медикаментозната терапия при безплодие. Използва се при профилактика на ендометриоза, фиброкистозна мастопатия и влиза в състава на терапии при заболявания на женска полова система.

КАК ТОЧНО ДЕЙСТВА ФЕМИ ХЕРБ?

 Повлиява благоприятно оплакванията при гъбични инфекции, като генитални и храносмилателни микози

 Подобряване синтеза и баланса на женските полови хормони;

 Помага при смущения в менструалния цикъл, поява на бяло течение с неизяснен произход и други нарушения, свързани с хормоналното състояние на жената.

 Коригира вътрешната секреция на матката

 Регулира менструалния цикъл

 Поддържа хормоналния баланс

 Има стимулиращ и естрогеноподобен ефект върху яйчниковата тъкан и ендометриума

 Влияе благоприятно при дисменорея, маточни кръвотечения и миоматозни възли, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея заради силно изразеното си съдосвиващо, кръвосъсирващо и антисептично действие

 Действа общоукрепващо на маточните стени

 Намалява киселинността в стомаха и успокоява спазмите на чревната мускулатура

 Използва се при профилактика на ендометриоза, фиброкистозна мастопатия и влиза в състава на терапии при заболявания на женска полова система.

 Използва се и за помощно средство при лечение на “бучки” (муковисцидоза) на гърдите

 Намалява болките по време на месечен цикъл и маточните течения.

 Повишава притока на кислород до клетките; влияе добре при оформянето и поддръжката на здравината и функциите на мембраните им; участва в синтеза на протеини, важни за тъканите

 Премахва акнето и другите несъвършенствата по-кожата, като и придава бляскав и здравословен вид

FEMI HERB е сертифициран Аюрведа продукт с гарантирано качество!

Той е отлично средство, освен при лечение, също и за профилактика!

Кога приемаме FEMI HERB?

*За подобряване ферилността и за увеличаване възможностите на жената за зачеване

*При маточни заболявания

*При бяло течение

*При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация

*При хормонален дисбаланс

*При кистозни яйчници

*За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора

*За здрава кожа и коса

Можете да поръчате ФЕМИ ХЕРБ директно от онлайн магазина на производителя на най-добра цена тук >>bio-be.com/produkt/femi-herb/

или на телефон 08777 6 50 40 / всеки ден от 09:00 до 19:00ч./

Доставката е напълно БЕЗПЛАТНА!