Кои са най- честите симптоми на висока кръвна захар?

  • admin
  • 27.11.2020
  • Коментарите са изключени за Кои са най- честите симптоми на висока кръвна захар?
  • Uncategorized

Високата кръвна захар обикновено се свързва с диабет. Тя обаче може да е предизвикана и от прекаляване със сладкиши или от други причини. Ако концентрацията на глюкоза в кръвта често е висока, това води след себе си множество нежелани последици.

Защо високата кръвна захар е нежелателна

Когато, след ядене, организмът усвои бързите въглехидрати и те достигнат до кръвта, нивото на кръвната захар се повишава. Това провокира отделянето на инсулин. Хормонът взаимодейства с инсулиновите рецептори на клетките и помага за усвояването на захарта. Ако високите нива на глюкозата в кръвта се задържат по-дълго или се случват често, това води до съответно увеличаване и на нивата на инсулина. Така рано или късно чувствителността на клетъчните рецептори се влошава. Настъпва инсулинова резистентност, а след това и диабет.

Високата концентрация на глюкозата разстройва работата на органите и системите  и ги уврежда. Заплашени са очите, бъбреците, мозъкът и т. н.

За нормална се смята концентрацията на глюкоза между 3,3 и 5,5 mmol/l, ниската (хипогликемия) е под 3,3 mmol/l, а висока е кръвната захар над 5,5 mmol/l.

Как да разпознаете високата кръвна захар

Състоянието се нарича още хипергликемия. То се проявява чрез:

  • Жажда и пресъхване на устата – организмът се опитва да си набави повече вода за свръх количествата захар в кръвта и затова се чувствате жадни.
  • Суха кожа – най-големият орган на човешкото тяло страда от обезводняване поради пренасочване на водата.
  • Често уриниране – това е другият начин, по който тялото ви се опитва да се справи с излишната захар – като я изхвърли навън.
  • Постоянно усещане за глад – дължи се на инсулиновия отговор, който бързо смъква нивата на глюкозата в кръвта и тялото ви сигнализира с глад, че отново ви е нужна енергия.
  • Умора, отпадналост, недостиг на енергия – когато глюкозата, вместо в клетките, остава в кръвта, те изпитват недостиг на енергия, а високата кръвна захар затормозява работата на организма.
  • Непреднамерено отслабване (при диабет тип 1) – дължи се на недостига на енергия в клетките при инсулинова резистентност и производство на енергия от горене на мазнини.
  • Забавено заздравяване при нараняван.
  • Влошено зрение –  предметите изглеждат замъглени.
  • Изтръпване, болки, мравучкане на крайниците (при диабет тип 2).
  • Чести инфекции –  хипергликемията влошава работата на имунната система.

Най-честите причини за повишаване на кръвната захар

Намалялото производство на инсулин при съществуващ диабет 2 влошава усвояването на глюкозата и това води до увеличаване на нивата ѝ в кръвта.

Ако вече приемате лекарства за контрол на кръвната захар, до хипергликемия е вероятно  да се стигне при рязко спиране на назначения медикамент, при намаляване на дозата му или при подмяната му с друг. Може би сте започнали да приемате хранителни добавки или лекарства, които потискат действието му.

Най-често повишаването на кръвната захар е поради завишен прием на бързи въглехидрати – тестени, сладкиши, сладка, захар и храни с високо съдържание на захар, храни с висок гликемичен индекс и др.

Обездвижването също е сред причините за високите нива на глюкоза в кръвта. Но те могат да се дължат и на стрес и болести.

Вие можете да повлияете на почти всички фактори, които водят до висока кръвна захар. Ако нямате диабет – внимавайте с храната и повишете физическата си активност. Тя помага за усвояването на глюкозата от клетките. Когато вече сте с диабет – следвайте стриктно указанията на лекаря си и така ще държите кръвната захар под контрол.

Понижаване на високата кръвна захар с натурални средства 
Такова средство е натуралния Аюрведа продукт МОМОРДИКА. С доказано действие в редица изследвания МОМОРДИКА е един от най-ценните плодове в света. Използван още от древността, той действа благотворно за редица заболявания, като диабет, високо кръвно налягане, повишено ниво на кръвната захар, “лош” холестерол и други.
МОМОРДИКА присъства от хилядолетия в медицината на редица държави от Азия и Южна Америка, като в Индия и Бразилия, традиционно се използва при диабет и висока кръвна захар, а също и за пречистване на кръвта, клетките и лимфата.
МОМОРДИКА е известна с разнообразието си на витамини и минерали, които я правят изключително полезна за човешкия организъм. Тя е богата на есенциалните витамини AC, EB1B2B3B9, както и на минералите калийкалций, цинкмагнезийфосфор и желязо.

КЛЕТЪЧЕН ДЕТОКС – ПРОЧИСТВАНЕ НА КЛЕТКИТЕ, ЛИМФАТА И КРЪВТА

Известно е, че листата на МОМОРДИКА имат антимикробни свойства. В Аюрведа медицината от хилядолетия МОМОРДИКА се използва, като средство за пречистване на кръвта, клетките и лимфата от натрупани токсини, бактерии и вредни микроорганизми.

Семената на МОМОРДИКА съдържат антивирусни протеини, наречени МАР30 , за които е доказано, че блокират и спират развитието на вирусите в човешкия организъм и укрепват имунната система.

 

БЕЗПЛАТНА доставка до адрес или офис на ЕКОНТ

Бързи поръчки на :    0877765040 /всеки ден от 09:00-19:00ч./