Лактозна непоносимост: 60% от хората не усвояват прясното мляко, до какво води това?

  • admin
  • 20.02.2021
  • Коментарите са изключени за Лактозна непоносимост: 60% от хората не усвояват прясното мляко, до какво води това?
  • Uncategorized

Вие сред 60те процента от хората, които НИКОГА не трябва да пият прясно мляко ли сте?

Темата на днешната статия е доста дискусионна. Но аз съм съгласна с един от бащите-основатели на Съединените щати, Беджамин Ръш, който е казал, „Спорът плаши единствено поддръжниците на погрешни схващания”.

Макар че тази тема причинява несъгласия и оживени дискусии, днес отново ще я обсъдя с надеждата да направя по-ясна една рядко споменавана, допълнителна вреда от пиенето на прясно мляко.

Всъщност това е още едно потвърждение, че повечето от хората не би следвало да пием краве прясно мляко.

Лактозна непоносимост: Симптоми

  • Разхлабване, диария или покрити с пяна изпражнения
  • Къркорене в коремната област
  • Газове и подуване на корема
  • Метеоризъм
  • Гадене и понякога повръщане
  • Коремни крампи / болки ниско в корема
  • Подуване или усещане за пресищане в корема

Малко известен факт: Много малко хора могат да храносмилат прясното мляко.

Това може да ви изненада: Способността за храносмилането на прясното мляко е всъщност генетична мутация.

Отново и отново изследвания показват, че неспособността да се храносмила прясното мляко и млечните продукти (позната като лактозна непоносимост) е всъщност правило, а не изключение. 60 процента от хората над 18 годишна възраст не могат да храносмилат прясното мляко и когато консумират млечни продукти те изпитват множество неприятни странични ефекти.

Какво означава да имаме непоносимост към лактозата?

Често бъркана с алергията към прясното мляко, която е нещо напълно различно, лактозната непоносимост е свързана с неспособността да се усвоява прясното мляко поради липсата на ензим, наречен лактаза. Лактазата е необходима за храносмилането на лактозата, вида захар, съдържащ се в прясното мляко. Тези неусвоени захари след това стигат в дебелото черво, където ферментират, причинявайки възпаление, болезнени газове, диария и други неприятни и болезнени симптоми.
Всъщност е нормално да ни липсва лактаза; този ензим обикновено спира да се произвежда от тялото на възраст между две и пет години. Но при малък брой хора генетична мутация кара тялото да продължава да произвежда лактаза. При тези хора прясното мляко и млечните продукти не причиняват симптомите на лактозна непоносимост, споменати по-горе.

Понеже способността прясното мляко да се храносмила и усвоява от организма е всъщност рядкост, учените предпочитат да наричат онези, които могат да храносмилат прясно мляко „лактазно персистентни”, което означава че в телата им, въпреки възрастта, все още има ензима лактаза. В това има повече смисъл, отколкото да наричаме хората, които не могат да храносмилат прясно мляко хора „с лактозна непоносимост”, защото лактозната непоносимост всъщност е нормата.

Лактозната непоносимост не е съвременен феномен

Много хора мислят, че лактозната непоносимост е резултат от съвременния начин на живот или може би вторичен продукт от нездравословни навици на хранене. Но според последно изследване в University College London, генетичната мутация, която позволява на някои хора да храносмилат прясно мляко се е появила сред производителите на млечни продукти, живели в централните Балкани и централна Европа преди около 7500 години. Друга генетична мутация на лактазна персистентност се е появила малко по-наскоро (преди между 2700 и 6800 години) сред малки популации, отглеждащи стада едър рогат добитък в Африка.

Тези мутации показват няколко важни неща.

Първо, преди тези генетични мутации, населението на света навярно е страдало от лактозна непоносимост. А след появата на мутациите, повечето от древните народи на света си останали с непоносимост към лактоза. Ето защо това едва ли може да се опише като съвременен проблем.

Прясно мляко = възпаление

Хората с лактозна непоносимост – което включва повечето от нас – изпитваме възпалителна реакция (отговор) в телата си когато пием прясно мляко. Това причинява всички неприятни, споменати по-горе симптоми – това е отговорът на тялото към неусвоената млечна захар. А възпалението е много вредно за костите. Всъщност, изследвания ясно показват увреждането, което хроничното възпаление нанася на костите, и според изследванията, възпалението е основен виновник за развиването на остеопороза.

Така че като обобщим, става ясно, че прясното мляко причинява възпаление у повечето хора и също така причинява ниска плътност на костите.

Ако можете да храносмилате прясното мляко, то въпреки това наранява ли костите ви?

Безусловно. Ако сте сред малцината хора, които имат лактазна персистентност или ако консумирате млечни продукти, несъдържащи лактоза, прясното мляко въпреки това може да увреди костите ви, защото наред с други неща, протеините в прясното мляко правят киселинно pH-то на тялото ви. А киселинната среда в тялото води до загуба на костна маса. Това е така защото тялото се опитва да неутрализира киселинността като отделя калция, който е киселинно неутрализиращ минерал, от костите.

Но аз пия прясно мляко откакто се помня!

След като случаите на остеопороза се увеличават, един от въпросите, които трябва да си зададете е дали или не „онова, което правите от край време” е правилно. В крайна сметка, когато има проблем толкова разпространен в целия свят като остеопорозата, разумно е да отстъпим крачка назад и да оценим навиците си, както и начина си на хранене и на живот. Защото наистина някои от нещата, които ви казват, че са полезни за костите ви, в крайна сметка не са полезни за тях.

Просто защото даден мит е упорит, това не означава, че той е верен. Знаехте ли, че черните котки си остават най-трудните за опитомяване животни, взети от рескю центрове? След хиляди години хората все още вярват в мита, че черните котки носят лош късмет, макар че това явно не е вярно.

Същото се отнася и за здравето на костите. Как можете да разберете кое е полезно и кое не е за костите след като непрекъснато са ви повтаряли нещо невярно? Как да се ориентирате кое наистина е здравословно?

Добра новина: Не е необходимо да разгадавате каквото и да било…

Защото това вече е направено! Има достатъчно изследвания, доказващи факторите, водещи до лактозна непоносимост, състояние съществуващо, откакто се пие краве прясно мляко. Има и много изследвания, доказващи, че прясното мляко води до киселинна среда в тялото, което от своя страна води до губенето на калций от костите…

Просто следвайте признаците и симптомите на тялото си. Те са най-добрият източник за това кое е полезно и кое не е полезно за всеки един от нас, персонално.

До следващия път,

Вивиан Голдсмит