Болестта на века е хемороидите.

  • admin
  • 27.02.2021
  • Коментарите са изключени за Болестта на века е хемороидите.
  • Uncategorized

Хемороидите са деликатен, но често срещан проблем при мъжете и жените. В повечето случаи това заболяване засяга хора над 45-годишна възраст, но днес тази диагноза се поставя при по-млади хора.


Хемороидите не само причиняват неприятни усещания, но са опасни с множество усложнения под формата на желязодефицитна анемия, тромбоза и нарушение на хемороиди. Ето защо при първите симптоми на заболяването трябва да се консултирате с проктолог. В ранните етапи е възможно лечението на хемороиди без операция, но колкото по-напреднало е заболяването, толкова по-трудна е терапията.

       Хемороидите се причиняват от застой на кръв във вените на тънките черва. Това е „професионална“ болест за всеки, който седи много, като шофьори и служители в офиса, които не слизат от волана и компютъра с часове. Развитието на хемороиди се благоприятства и от чести запек, бременност и раждане; с една дума, всички състояния, които причиняват значително повишаване на интраабдоминалното налягане. Хората с наднормено тегло и тези, които често са принудени да вдигат тежести (товарачи, спортисти) са изложени на риск.

Как се проявяват хемороидите? Това зависи от тежестта на заболяването. Хемороидите се развиват постепенно в продължение на няколко години и понякога е трудно да се забележат първите им признаци. Проктолозите разграничават 4 етапа в развитието на хемороиди .

  • Първи етап. Увеличени хемороиди, сърбеж, зацапване по време на дефекация. На първия етап симптомите могат да изчезнат и да се появят отново.
  • Втори етап. Същите симптоми като при първия етап, повече пролапс на хемороиди при дефекация или повдигане на тежки предмети и умерено кървене от ануса.
  • Трети етап. Загуба на възли дори при ниско напрежение, което може да бъде коригирано само механично чрез ръчното им регулиране. По-забележими зацапвания, тежест и подуване на ануса.
  • Етап четвърти. Постоянен пролапс на хемороиди, който е почти невъзможно да се коригира, чести кръвоизливи, болки, възпаления на тъканите около ануса. Анемията се развива поради постоянно кървене.

Видове хемороиди и симптоми на проява.
Медицината прави разлика между три форми на хемороиди: вътрешна, външна и комбинирана .

При вътрешни хемороиди се наблюдават разширени вени, разположени дълбоко в аналния канал. Често тази форма се проявява чрез кървене, а при напрежение хемороидите могат да изпаднат и да се влошат.

За външните хемороиди кървенето не е типично, тъй като възлите са разположени извън ректума, около ануса и не се нараняват по време на дефекация. Но това не означава, че такива хемороиди могат да бъдат оставени без лечение: с течение на времето има риск от тромбоза и възпаление на външни хемороиди. Външните хемороиди се проявяват като сърбеж и дискомфорт, а при палпация може да усетите малки уплътнения около ануса. При тромбоза се появяват силна болка, подуване и понякога повишаване на температурата. В напреднали стадии възпалителният процес може да обхване околните тъкани до развитието на парапроктит (гнойно възпаление).

Лесни начини за предотвратяване на хемороиди:

  • Яжте поне 300 г плодове и зеленчуци на ден;
  • Пийте поне 8 чаши вода на ден;
  • Увеличете ежедневната физическа активност;
  • Редовно изпразвайте червата си;
  • Отървете се от излишните килограми.