Стимулира ли глада паметта?

  • admin
  • 04.03.2021
  • Коментарите са изключени за Стимулира ли глада паметта?
  • Uncategorized

Американски учени установиха, че хормонът на глада грелин, увеличава броя на връзките в тази зона на мозъка, където се запаметява новата информация. Проучването е дава надежда на изследователите, че ще бъдат създадени нови лекарства за болестта на Алцхаймер, която се характеризира именно с промени в тези мочъчни полета.

Хормона грелин се освобождава от празния стомах в кръвта и активира рецептори в мозъка, като предизвиква чувството на глад. Действието му е основно върху хипоталамуса, където се намира центърът на глада. Екип от учени от Университата в Иейл, намерили още едно място на действието на този хормон- хипокампуса. Там се намират множество центрове- един от които, е център от ключово значение за запаметяването.

Резултатите били постигнати с опити с мишки, на които инжектирали от хормона. Те не само се справили по-добре на няколко упражнения за запаметяване, но и при микроскопското изследване на този център било установено по-голямо съдържание на синапси.Колкото повече са те, толкова по голяма е възможността за обработка и запазване на информацията.
Според учените, е възможно разработване на лекарство за по-добро запаметяване, но предупреждават, че повишаването на теглото, може би  ще бъде страничен ефект.
Паметта може да бъде включвана и изключвана и често активирането и се стимулира от стреса. Разглеждайки глада като стресов фактор, е удивително, че природата активира паметта и изобщо адаптивните свойства на организма. По този начин именно се е запазил човекът в борбата за храна.