Лекарствата за Ревматоидния артрит намаляват сърдечния риск

  • admin
  • 06.03.2021
  • Коментарите са изключени за Лекарствата за Ревматоидния артрит намаляват сърдечния риск
  • Uncategorized

Хората на терапия за ревматоиден артрит също редуцират и риска от сърдечен инцидент или инсулт по този начин. Ревматоидният артирти е заболяване, което протича с болезненост, подуване и ригидност на ставите, ограничаващо тяхното движение. Смята се, че тези пациенти имат и по-висок риск от атеросклероза и следвашите от нея усложнения. Специалисти казват, че последните могат да се наблюдават с около 10 години по-рано сред тези лица, отколкото у хора без заболяването.

Проучване е показало, че терапията срещу заболяването може значително да намали вероятността от настъпването на споменатите усложнения. Това обяснява д-р Антонио Нараньо от Университета Las Palmas de Gran Canaria в Испания. Примерни медикаменти са methotrexate, sulfasalazine, glucocorticoids, leflunomide, както и биологичните агенти TNF-алфа блокери. Контролът на хроничния възпалителен процес може да повлияе атеросклеротичните поражения.

Има обаче и специалисти като д-р Грег ФОнароу – професор кардиолог от Университета Калифорния в Лос Анжелис, които не виждат причинно-следствена връзка между противовъзпалителното лечение и сърдечния риск въз основа на ретроспективните проучвания, които разглеждат. Според него са наложителни още проспективни рандомизирани клинични изпитвания преди да се правят каквито и да било заключения.