Здравословният хранителен режим повишава плодовитостта на жените

  • admin
  • 09.03.2021
  • Коментарите са изключени за Здравословният хранителен режим повишава плодовитостта на жените
  • Uncategorized

Резултатите от проучване, публикувано в изданието Obstetrics & Gynecology показват, че хранителният режим има отношение към способността на жените да заченат. Консумирането на храни богати на   на мононенаситени мазнини, растителен протеин и въглехидрати, както и продукти с високо съдържание на фибри, е свързан с по-висок фертилититет при жени с овулаторни нарушения.

Съществуват редица медикаментозни терапии за лечение на безплодие при жените, но често те са скъпи и имат много странични ефекти и нежелани последици. Това мотивира все повече лекари да търсят алтернативни методи за повишаване на фертилната способност на жената.
Направени са редица изследвания показващи, че телесната маса, физическата активност и хранителните предпочитания, каквито са прием на ненаситени мастни киселини, протеини, витамини и минерали са пряко свързани със стерилитета. Според специалистите повишеният прием на микро и макроелементи,  подходящият хранителен режим, контрилът над  теглото и  физическата активност биха могли да помогнат на жени с овулационни проблеми да забременеят.

В направеното проучването били включени 16 544 жени. Установено е, че  диета включваща  мононенаситени мазнини, въглехидрати с нисък гликемичен индекс, пълномаслени млечни продукти и мултивитамини намалява с 66% риска от овулационни нарушения и от безплодие.  Жените,  комбиниращи по няколко от нискорисковите фактори, каквито са предимно средиземноморска диета, поддържане на оптимално телесно тегло, редовна физическа активност имат по-добри шансове да заченат.