Не е трудно да сме дълголетници

  • admin
  • 10.03.2021
  • Коментарите са изключени за Не е трудно да сме дълголетници
  • Uncategorized

Не е толкова трудно човек да стане столетник. Според учени от Чикаго дори пациенти с исхемична болест на сърцето или диабет могат да стигнат стоте години. Досега се смяташе, че заветната възраст е достъпна само за лица, които не страдат от хронични заболявания. Д-р Уилям Хол обаче твърди, че това не е така. Според него агресивното лечение на подобни патологии могат да удължат живота.

В неговото проучване сред 500 жени и 200 мъже, навършили сто години, едва две трети от пациентите не страдали от хронична болест. При останалите такава е била налице патология преди навършването на 85.

Според д-р Д.Тери жените по-често приемат заболяването си и се адаптират към живот с него, а това се отразява също на продължителността на жизнения път.

Друго проучване е показало, че избягването на рискови фактори като тютюнопушене, затлъстяване, заседнал начин на живот, диабет, артериална хипертония, спомага за дълголетието, но едва с честота 54%.

Д-р Лорел Йетс от Харвърд също споделя мнение, че начинът на живот е най -важният фактор, а гените и разбира се късмета – имат второстепенно значение. Добавя още, че никога не е късно човек да промени навиците си.