4 витамини и минерали, които НЕ трябва да приемате

  • admin
  • 14.03.2021
  • Коментарите са изключени за 4 витамини и минерали, които НЕ трябва да приемате
  • Uncategorized

От реклами, от приятели и откъде ли не чуваме, че трябва да взимаме определени витамини и минерали. Много от тях обаче се оказват съвсем ненужни. Вижте 4 витамини и минерали, които може би не трябва да приемате.


Калций

Калцият е един от минералите, за които особено дамите чуват много често. Съветите са да се приема калций, който да зазадрави костите и да увеличи плътността им, за да се избегнат заболявания като остеопороза.

Оказва се обаче, че приемането на калций всъщност не подобрява здравето на костите. В същото време може да има вредно влияние върху артериите и меките тъкани като ги калцифицира. Така се повишава рискът от заболявания на сърцето.

Калцият също така може да стимулира образуването на камъни в бъбреците и да попречи на естественото им разграждане. Това важи особено за хората, които са предразположени към този проблем.

Лекарите и диетолозите съветват да опитате да си набавите калция чрез храната – с млечни продукти и немлечни източници на минерала (сьомга, зелени листни зеленчуци, броколи, сардини, бял фасул, бадеми и др.)

Желязо

Желязото също е минерал, чийто прием се препоръчва наляво-надясно, без да се обърне внимание на потенциалните рискове.

Желязото помага за образуването на хемоглобин, вещество в кръвта, което доставя кислород от дробовете до другите части на тялото. Освен това желязото е ключово за формиране на някои хормони в тялото.

Заради тези важни функции, трябва да приемате желязо само след като сте си направили изследване на нивата му в кръвта.

Твърде многото желязо в кръвта може да увреди черния дроб и други органи, затова трябва да се внимава с желязо.

Йод

Йодът е от тези добавки, които не бива да приемате, освен ако лекар не ви го е препоръчал.Този минерал се свързва най-често с щитовидната жлеза и е ключов за производството на хормони. Възможно е приемът на йод да попречи на правилното функциониране на щитовидната жлеза.

Преди да предприемете подобна стъпка, задължително се консултирайте с вашия лекар и си пуснете изследвания, които да установят нивата на йод в кръвта ви.

Витамин В6

Витамин В6 е един от витамините, с които трябва да се внимава. Най-добрият начин да си го набавите е чрез здравословна и разнообразна диета – плодове, зеленчуци, риба, птиче месо.

Ако обаче дълго време приемате витамин В6 може да развиете т.нар. невропатия – свръхчувствитеност на нервните окончания

Нашият съвет е:

Никога не започвайте да приемате витамини на своя глава. Приемът на витамини и минерали трябва да става след консултация с лекар и изследвания, които да следят нивата на съответните витамини и минерали в кръвта ви. Само така ще знаете, че си помагате, вместо да си вредите.