Вагиналното течение – нормално или заболяване?

  • admin
  • 16.03.2021
  • Коментарите са изключени за Вагиналното течение – нормално или заболяване?
  • Uncategorized

Често се случва да се чудим дали вагиналното ни течение е в границите на нормалното, или пък имаме някакво заболяване. Затова ви запознаваме по-подробно с вагиналното течение – нормално или заболяване?


Вагината осигурява пътя към репродуктивните органи в тялото. Средата й нормално е кисела, за да възпрепятства евентуални причинители на инфекции. Нейното pH се поддържа от нормално съдържащи се в микрофлората й микроорганизми. Нормално влагалището отделя секрети, които поддържат и регулират микрофлората, подобно на начина, по който слюнката се отделя и поддържа благоприятна среда за здравето на тъканите в устата. В този смисъл не всяко „вагинално течение” е опасно, напротив, влагалищните секрети са показател за локалните защитни сили срещу инфекции и механични наранявания – те действат и като „смазка” при коитус.

Вагинален секрет

Нормалният вагинален секрет е прозрачен или леко белезникав, на бельото изглежда жълтеникав.

  • Консистенцията и цветът му се менят спрямо месечния цикъл – например, два-три дни преди и по време на овулацията изглежда по-обилен, прозрачен, слузест; белезникав и леплив става непосредствено след възможния период на зачеване.
  • Характеристиките на вагиналния секрет могат да се изменят и от фактори като стрес, хранителен режим  – прием на медикаменти, бременност, степен на възбуда…
  • Киселинността на влагалищния секрет също се мени от менструалния цикъл, както и от други фактори. Обичайно пада непосредствено преди и по време на менструация, което и предразполага към по-висока склонност към полови инфекции в този период.

По какво можем да съдим за наличие на инфекция във влагалището?

Всяка промяна на цвета и количеството на вагиналния секрет извън обичайните може да е признак на инфекция. Обикновено те са придружени от признаци като подуване на лигавицата, парене, сърбеж, прекалено обилен и неприятен по консистенция, миризма и цвят – сивкав, жълтеникав, зеленикав, сивобял секрет, често уриниране, парене при уриниране, наличие на бели парченца в секрета или вид, наподобяващ пресечено мляко.

Три са най-честите диагнози при наличие на патологично бяло течение – бактериална вагиноза, трихомониаза и гъбична инфекция.

1. Бактериална вагиноза

Причините за бактериалната вагиноза все още не са ясни. Подобно на гъбичната инфекция, тук се наблюдава растеж на патологичните микроорганизми – бактерии, и нарушаване на естествения баланс на вагиналната микрофлора.

Бактериалната вагиноза често се повтаря и се придружава от други полови инфекции. Типични белези са оцветяването на секрета в сиво-бяло, поява на неприятна миризма, подобна на рибено масло, засилване на секрета и неговите неприятни характерстики веднага след сношение. Не всички жени обаче имат оплаквания при бактериална вагиноза, т.е. тя може да се прояви безсимптомно.

2. Трихомоназа

Трихомоназата се развива вследствие на инфекция с едноклетъчен паразит Trichomonas vaginalis, който се предава по сексуален път. Паразитът може да оцелее в продължение на 24 часа във влажна среда, което прави възможно предаването му и по битов път, чрез използване на общи вещи като кърпи и други предмети. Въпреки че по-често се среща при жените, инфекцията е разпространена и сред мъжете.  Признаците, по които може да се разпознае тази инфекция, са оцветяване на секрета в жълто-зеленикаво, консистенцията му е пенеста, с неприятна миризма. Наблюдава се възпаление на вагината, сърбеж, често уриниране.

3. Гъбички

Сред най-честите вагинални инфекции сред жените са с Candida albicans, които се дължат в повечето случаи на нарушен киселинен баланс във влагалището. Невинаги гъбичната инфекция е сексуално предадена. Такава може да се развие и при стрес, употреба на противозачатъчни, диабет, бременност, терапия с антибиотици.

Отличителен белег за гъбичната инфекция е оцветяване на вагиналния секрет в бяло, наличие на бели частици или вид на пресечено мляко (или като извара). Обикновено вагината е зачервена, отекла, с парене.
При някои жени гъбичките са част от нормалната влагалищна микрофлора. Терапията тук по-скоро е насочена към овладяване на растежа на тези микроорганизми и връщане на нормалния баланс на влагалищната микрофлора.

Ето и няколко съвета:

За да се предпазите от полово предавани инфекции, специалистите непрекъснато повтарят следните съвети, които, макар и да изглеждат твърде познати, са достатъчно ефикасни:

  • Използвайте презервативи, особено при нов партньор.
  • Поддържайте изрядна интимна хигиена.
  • За предпочитане е да избирате памучно бельо.
  • При интимен тоалет посоката на действие трябва да бъде от вагината към ануса и в никакъв случай обратно.
  • Избягвайте употребата на ароматизирани тампони, дамски превръзки, интимни сапуни.
  • Внимавайте с избора на лубриканти – опасни са както тези с петролни продукти, така и с естествени масла при  чувствителна лигавица.
  • Забравете за вагиналните душове – с тях можете само още повече да си навредите.
  • Избягвайте да използвате тампони при съмнение за вагинална инфекция.
  • Изпълнявайте точно предписаното лечение от лекаря, като спазвате продължителността му, както и сексуално въздържание през това време.
  • Въздържайте се от чесане на кожата.
  • В случай че след лечението симптомите се върнат, непременно идете на преглед отново.
  • Благоприятно ще ви се отрази здравословният начин на живот – пълноценно хранене, достатъчно сън и редовен прием на вода.