Диабет тип 2 може да се развива дълго без симптоми!

  • admin
  • 18.03.2021
  • Коментарите са изключени за Диабет тип 2 може да се развива дълго без симптоми!
  • Uncategorized

Диабетът, който се появява с напредването на възрастта (неинсулинозависимият), днес е два пъти по-често явление, отколкото преди 30 години. Причината е в променения начин на живот и хранене.


Все повече европейци страдат от коварното заболяване. Не е малък броят и на тези, които са засегнати, но не се лекуват, защото не знаят, че са болни, и така рискуват да получат сериозни усложнения.

Диабет тип 2 обикновено се появява след навършване на 40 години и в 70% от случаите засяга хора, които имат наднормено тегло. Изразява се в повишено съдържание на захар в кръвта.

В началото болестта може да протича без смущаващи симптоми. Но все пак има определени знаци, които трябва да ви поставят нащрек: прекомерната жажда, честото уриниране (особено нощем), изострянето на глада, умората, множеството инфекции, микозите и повтарящите се циреи, а също и аналните сърбежи.

Ето и препоръките как да се предпазим и навреме да открием заболяването.

Не превишавайте допустимото ниво на кръвната захар

Когато всичко е наред, панкреасът отделя инсулин в малко количество през целия ден и малко повече – по време на хранене. Този хормон изтласква в известна степен захарта, която се съдържа в кръвта, за да проникне тя във всички клетки на организма и да ги подхрани. Гликемията (нивото на кръвната захар) е нормална, когато е под 5,6 mmol/L (милимола на литър) на гладно.

Но тази „механика“ е крехка и се разстройва лесно, особено с възрастта. Освен това производството и ефикасността на инсулина намаляват с годините. И тогава е лесно диабетът да се появи.

Ако нивото на кръвната захар надвишава 7,1 mmol/L на гладно или пък 7,7 mmol/L след предизвикана хипергликемия (тоест два часа след поемането на 75 г захар), значи става въпрос за диабет.

Рискови фактори, които трябва да имате предвид

Диабетът прогресивно съсипва очите и бъбреците. Може да доведе до слепота, а също и до бъбречна недостатъчност. Трябва обаче да знаете, че тези неприятности могат да бъдат избегнати в повечето от случаите, ако вземете предпазни мерки.

  • На първо място е наследствеността. Ако имате диабетик в семейството (родител, брат, сестра), вие сте с 40% по-предразположени към развиване на болестта. В този случай е добре да си направите първия преглед на 30 години, а после всяка година да се подлагате на изследвания.
  • Не допускайте наднормено тегло. Излишните килограми, колкото и да са малко, са предпоставка за появата на диабет. Колкото повече пълнеете, толкова по-малко ефикасен става инсулинът, тъй като мастните тъкани пречат на активността му.
  • Високото кръвно налягане е друг рисков фактор.
  • Жените, родили бебе над 4 килограма, също са в рисковата категория.

Какво още трябва да знаете

Как да се храните, ако се разболеете от диабет?

Когато диабетът се появи, трябва да се промени начина на живот. Първо, ако се налага, смъкнете излишните килограми. Преразгледайте храненето си. Нека стане балансирано (50% въглехидрати, 20% протеини и 30% мазнини).

Какви изследвания да си правим?

Освен да следите гликемията си, важно е да контролирате кръвното си налягане и холестерола, при това редовно. 25% от диабетиците страдат от високо кръвно налягане и 25% – от повишено количество на холестерол и триглицериди (други мазнини). А рискът от сърдечносъдови проблеми е два-три пъти по-висок при диабетиците.