Циститът „предпочита“ жените

  • admin
  • 24.03.2021
  • Коментарите са изключени за Циститът „предпочита“ жените
  • Uncategorized

Представете си, че сте на работа и трябва на всеки половин час да тичате до тоалетната. Още по-лошо – представете си, че и през деня, и през нощта сте принудени на всеки 30 минути да правите същото.

Този кошмарен сценарий е реалност за много жени, страдащи от цистит – възпаление на пикочния мехур.

 

 

Кой най-често страда от цистит?

От цистит най-често страдат жените – анатомичните особености правят късия пикочен канал и самия мехур уязвими за инфекции: наблизо се намират влагалището и правото черво, които са естествени „инкубатори“ на микроби. Освен това инфекцията може да се „премести“ с кръвотока от всяко възпалително огнище в организма. Доколкото развитието на цистит се способства от преохлаждането на организма, често го наричат сезонно заболяване, чийто пик е през зимата. Заедно с това остър цистит може лесно и неочаквано да прихванете през лятото, седейки върху нещо студено.

Симптоми

Най-честият симптом за проява на цистит е болка или парене по време на уриниране. Болните изпитват нужда да уринират по-често от обикновено, като отделените порции урина са много малки, и често уринират по спешност от страх да не се изпуснат. Възможни са температура, болка в долните области на корема или гърба, а урината понякога изглежда мътна или кърваво оцветена.
Понякога симптомите изчезват, но източникът на инфекцията остава и се проявява вече във вид на хроничен цистит. За разлика от острия, вторичният цистит протича продължително и тежко, трудоспособността в периода на обостряне на болестта се загубва. Освен това възниква опасност от усложнения, поразяващи сериозно пикочния мехур.

Причини

Циститът често се причинява от бактериална инфекция, но може да се дължи и на алергия към определени храни или химически вещества.
Небактериалните влагалищни инфекции, като млечница и някои болести, предавани по полов път, като обикновен херпес, могат да протичат с прояви на цистит. При някои жени възниква цистит след полов контакт „цистит на медения месец“.

Лечение
Диагнозата се потвърждава чрез изследване на проба от урината за наличие на инфекция. Лечението на цистита включва индивидуално подбрани противомикробни и обезболяващи препарати в съчетание със строга диета, която не съдържа дразнещи храни, като домати, цитрусови плодове, подправки, кафе, чай, газирана вода и алкохол. Усиленото пиене на вода намалява концентрацията на урината и облекчава отделянето. Тези, които вече са преболедували цистит, знаят, че може да се смекчат неприятните усещания, седейки във вана с вода или стоейки под топъл душ. Що се отнася до личната хигиена, това е един от случаите, когато прекалената внимателност няма да навреди.

В ранните етапи на заболяването е полезно всеки час да се изпива по чаша вода, в която е разтворена 1 чаена лъжичка сода. По такъв начин се промиват пикочните пътища и се извеждат бактериите, което до известна степен смекчава болестните симптоми. Но не бива да се утешавате с мисълта, че с проблема може да се справите самостоятелно, без намесата на лекар.
При повечето жени с повтарящи се инфекции не се откриват значими аномалии.

Ето няколко прости предпазни мерки, които ще ви помогнат да предотвратите следващите пристъпи.

 

 

         Избягвайте киселите храни. Това е най-сигурният начин де не се изостря циститът. Такива храни като доматите, ягодите, цитрусовите плодове, туршиите, кърито и някои други подправки, съдържат киселини, които дразнят пикочния мехур.

  • Откажете се от кофеина и алкохола и цитрусовите плодови. Кафето е диуретик и увеличава количеството на урината.
  • Визуализацията облекчава болките. Тя е един от най-ефикасните начини за контрол на състоянието при цистит. Целта е да се отвлече вниманието от болката. Вие не забравяте за нея, а само я трансформирате в друг вид усещане. Опитайте например да се съсредоточите върху болката като към усещане за прохлада, което по-често се свързва с чувството за комфорт, докато прекалената жега обикновено се свързва с дискомфорт.Постарайте се да ангажирате вниманието си с някой друг участък от тялото – например ръцете, раменете, вместо да фокусирате вниманието си само върху болезненото място.
  • Медитирайте. Дълбокото дишане помага за отпускане, а то ще намали дискомфорта. Напрягането на мускулите усилва болката. Ако прехвърлите вниманието си от болката към дишането, ще постигнете желаното отпускане.
    Седнете удобно, дръжте гърба си изправен. Съсредоточете се върху мускулите си и се постарайте да ги отпускате последователно. Започнете с долните крайници – отначало ги напрегнете, след това ги отпускайте. Така продължете нагоре до раменния пояс, като едновременно концентрирате вниманието си върху дишането. Дишайте много бавно и ще почувствате как мускулите ви се отпускат.
    Занимавайте се с този тип медитация 2 пъти седмично по 15 минути.
  • Вървете пеша, бягайки от болката. Ежедневните разходки са незаменимо средство за поддържане на душевното и физическото здраве. Жените, които страдат от цистит, трябва да избягват всякакъв вид упражнени, предизвикващи сътресения на пикочния мехур – т. е. не трябва да бягат или да се занимават с аеробика. Ходенето не изисква усилия, но дава енергия. Теоретически вървенето пеша стимулира изработването на ендорфини – природните обезболяващи средства.
  • Сок от боровинки без захар. Той възстановява киселинността на урината, което има и качеството да спира инфекциозния процес. При първите признаци пийте по 50мл сок на всеки час. Обикновено инфекцията изчезва за няколко часа. За профилактика още 3 дни пийте по 2 чаши дневно от сока.
    Доказано е, че боровинките съдържат вещество, което не позволява на бактериите да се прикрепват към стените на пикочния мехур. Антибактериалните свойства на боровинките са потвърдени с изследванe, в коeто са участвали 140 жени. Част от тях са изпивали всеки ден по 3 чаени чаши боровинкова напитка, а останалите – сходно на вкус и вид питие, но с различно съдържание. Само у 15 % от първите съдържанието на бактерии в пикочния мехур се е оказало достатъчно за развитие на инфекция. При втората група жени големи количества бактерии били открити у 28 % от участничките в изследването.

Народната медицина при цистит

Коктейл от ябълки и боровинки
1/2 чаена чаша боровинки (може замразени), 3-4 ябълки без семената. Пуснете в сокоизстисквачката плодовете заедно. Приема се 3 пъти на ден.

Мечо грозде – листа
Запарка: 10г билка се заливат с 1 чаена чаша вряща вода. Запарват се в продължение на 40 минути, след което течността се прецежда. Пие се по 1 супена лъжица 3 пъти на ден.
Студен извлек: На 2 чаени чаши кипнала и изстинала вода 2 чаени лъжички сухи листа. Оставя се 2-3 часа и се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша 2-4 пъти дневно.

Отвара от корите на бяла бреза
Залейте 1 супена лъжица от кора от бяла бреза с 1 чаена чаша вряща вода.
Оставете да поври 10 минути на тих огън, запарете и прецедете.
Тази отвара се пие като чай при всякакви болести на пикочния мехур.

Отвара от лайка
Вари се, прецежда се и се пие гореща, като чай, по 3 чаени чаши дневно при болезнено уриниране.