Какво е Ботулизъм?

  • admin
  • 26.03.2021
  • Коментарите са изключени за Какво е Ботулизъм?
  • Uncategorized

Най-силната биологична отрова, позната на човечеството, се продуцира от бактерията Клостридиум ботулинус.Тя се развива само в анаеробни условия, т.е. при липса на кислород.

Бактерията образува спори, които са много издръжливи на външни въздействия. При температурата на кипене на водата -100 градуса, спорите остават живи 2-5 часа. Затова домашните консерви, стерилизирани на пара при 100 градуса в продължение на 2 часа, може да съдържат живи спори.
Възможно е човек да се зарази от ботулизъм и при консумация на месни продукти, приготвени чрез опушване сланина, саздърма, бутове месо и др.
Има случаи на ботулизъм при консумиране на заразени сухи млечни продукти. Най-опасно е консервираното месо чрез плътен слой от мазнина, който не пропуска кислород в буркана.
Причините за заразяване с ботулизъм са недобре измитите хранителни продукти преди консервиране и неспазване технологията на преработката им. Много по-рядко е отравянето от фабрично приготвените месни, зеленчукови и рибни консерви, защото те се стерилизират при 120 градуса.
Ботулизмът е много коварно хранително отравяне, защото неговият инкубационен (скрит) период е от 2-6 часа до 10 дни в зависимост от количеството на изядената храна и от концентрацията на отровата в нея. При по-кратък инкубационен период заболяването протича по-тежко. Най-често първите признаци на отравяне са: обща отпадналост, световъртеж, главоболие, тежест и болки в корема, гадене и повръщане. Диарията, която се появява в началото, е краткотрайна, а по-късно, поради пареза на червата, се заменя от запек. Още през първото денонощие се развиват типичните за ботулизма увреждания на нервната система – двойно виждане, пресипнал глас, затруднено гълтане, сухота в устата, мъчителна жажда, остра дихателна недостатъчност и глухи сърдечни тонове.
Понякога заболяването започва с нервопаралитичните признаци.
Обикновено отравянето протича тежко, а възстановяването е бавно – 3-4 месеца. Нетрудоспособността може да продължи 6-12 месеца. В някои случай при засягане на сърцето и нервната система може да остане трайна инвалидност. Ако не се вземат мерки навреме, отравянето може да завърши със смърт.

Как да се предпазим от ботулизъм?

 

  • Чрез щателно измиване със силна струя течаща вода на хранителните продукти преди тяхното консервиране.
  • Като точно спазваме технологията на консервиране – продължителност на термичната обработка, добро вакуумиране и пр.
  • Ако месните продукти (кайма, малотрайни колбаси и пр.) и месните ястия са престояли повече от 8 часа на стайна температура, трябва да се преработят термично – да се изпекат, сварят или изпържат.
  • Когато отваряме консервите, трябва внимателно да проверим дали има промени в специфичния цвят и миризма на продуктите и дали има утайка на дъното на буркана. Ако тези неща са налице, консервата не бива да се използва.
  • Пресичането на пастьоризираното или свареното мляко, престояло на топло, показва, че има опасност от наличие на ботулинови спори в него и то не бива да се използва. Друг е случаят, когато прясното мляко се пресече при сваряване; то не е опасно за консумация, защото пресичането се дължи на млечната киселина, отделена от млечнокиселата бактерия.
  • Да се има предвид, че в хладилника не се образува ботулинова отрова. Но когато сготвената супа или ястие престоят на стайна температура повече от 8-10 часа, трябва да се преварят за 10 мин.

Всички, които са яли от една и съща заразена консерва, трябва да потърсят лекарска помощ, дори и тези, които нямат признаци на отравяне. При най-малки съмнения за ботулизъм трябва незабавно да се потърси лекар.