Съвети за понижаване на кръвната захар

  • admin
  • 31.03.2021
  • Коментарите са изключени за Съвети за понижаване на кръвната захар
  • Uncategorized

Високата кръвна захар най-често се свързва с диабет. Преди да се стигне до това коварно заболяване, обаче, има някои дребни промени в ежедневието, които да направите. С тяхна помощ ще свалите нивата на кръвната захар и ще понижите риска от развитие на диабет.

Защо нивата на кръвната захар се повишават?

Когато тялото не произвежда достатъчно инсулин или не го усвоява ефективно, се забелязва повишаване нивата на кръвната захар. Инсулинът е хормон, който регулира нивата на глюкоза в кръвта и ѝ помага да захранва клетките с енергия.

Затлъстяване, неправилно хранене, заседнал начин на живот, стрес са само някои от причините за висока

 

Тренирайте редовно

Тичане, упражнения с тежести, бързо ходене, каране на колело, плуване и танци са само някои от физическите активности, с чиято помощ да регулирате нивата на кръвната захар. Освен че помагат срещу затлъстяване, тренировките помагат на клетките да усвояват по-добре захарта в кръвта. Освен това физическата активност кара мускулите да използват захар, за да имат енергия и да контрахират правилно.

 

Внимавайте с въглехидратите

При разграждане въглехидратите се превръщат в глюкоза, която повишава кръвната захар. Намаляването на храните с въглехидрати е важна стъпка за понижаване нивата на кръвна захар.

 

Обогатете менюто с фибри

Фибрите забавят храносмилането и усвояването на захарта, т.е. забавят повишаването на кръвната захар.  Има два вида фибри – разтворими и неразтворими. Разтворимите, доказано, имат по-голям ефект в понижаването на кръвната захар.

 

 

 

Пийте много вода

Този универсален и често повтарян съвет: Пийте повече вода! Е, той важи и в този случай. Водата помага на бъбреците по-бързо да изхвърлят излишната захар с урината. Ако имате проблем с кръвната захар, то водата трябва да е единствената напитка, която консумирате.

 

Хапвайте храни с нисък гликемичен индекс

Гликемичният индекс показва как усвояваме и храносмиламе различните храни. Храните с висок гликемичен индекс повишават нивата на кръвната захар. Освен гликемичния индекс, трябва внимателно да следите и количеството въглехидрати в отделните храни.

Храни с нисък гликемичен индекс: фасул, леща, овесени ядки, кисело мляко, овен, булгур

 

 

Опитайте да контролирате стреса

Стресът е основен фактор за повишаване нивата на кръвната захар. Когато сте под напрежение, тялото отделя хормоните глюкагон и кортизол, които карат кръвната захар да се повиши. Макар да е трудно да елиминирате стреса от живота си, научете се да го контролирате. Усвоете различни дихателни практики, опитайте кратки медитации, отдавайте се на хобито си – вижте кое е най-подходящо за същността ви и за времето, с което разполагате.

Самонаблюдавайте се

Информираността е на първо място. Мерете кръвната си захар и си водете дневник. В него вписвайте показанията по часове. Не забравяйте да включите консумирани храни и напитки, физическа активност и лекарства. Така, ако решите да посетите лекар, ще получите по-адекватен съвет – просто защото сте представили по-добра информация.

 

Яжте храни, богати на хром

Недостигът на някои витамини и минерали също може да е причина за повишена кръвна захар. Сред тях са хром и магнезий. Хромът регулира нивата на кръвната захар, а недостигът му води до непоносимост на тялото към въглехидрати.

Храни, богати на хром: пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци, ядки, месо.