Стенокардията „предпочита“ мъжете

  • admin
  • 02.04.2021
  • Коментарите са изключени за Стенокардията „предпочита“ мъжете
  • Uncategorized

Исхемичната болест на сърцето днес е един от най-актуалните проблеми на медицината. Това е група от заболявания, към която принадлежат стенокардията, инфарктът на миокарда и други. В съвременния цивилизован свят с високо икономическо развитие тези болести са водещи в структурата на заболеваемостта и смъртността сред населението.

Според статистиката от стенокардия страдат 65% от мъжете и 35% от жените. По-ниският процент при жените се обяснява с еластичността на съдовете преди периода на менопауза – хормоните (най-вече естрогените) имат антисклеротично действие. Но след настъпването на менопаузата и при жените рискът от заболяването става еднакъв с този при мъжете.
Стенокардията е честа причина за моментална смърт или инфаркт на миокарда с различни усложнения.

Терминът “стенокардия” става популярен още през 18 век, когато Хебертен описва за първи път това заболяване и определя неговите основни субективни прояви. То може да бъде както самостоятелно заболяване, така и симптом за исхемична болест на сърцето.
Стенокардията възниква в резултат на развитието на атеросклероза в сърдечните съдове и се проявява с болка и усещане за свиване в областта на сърцето. Тази болка може да бъде също симптом за хипертония, порок на сърцето, кардиосклероза и т.н.

Пристъпът на стенокардия се предизвиква от спазъм на атеросклеротичните изменения на съдовете, който намалява обезпечаването на мускулите на сърцето с кислород. Това раздразва нервните рецептори и създава усещането за болка.
Ако болката възниква по време на физическо или нервно натоварване, болестта се нарича стенокардия на напрежението, а когато сърцето ни безпокои в състояние на покой (по време на сън) – стенокардия на покоя.

Внезапният пристъп на стенокардия може да се появи поради вълнение, ходене, физическо натоварване, пушене, злоупотреба с големи дози алкохол, пребиваване в задимено или прашно помещение или на силен студ. Обикновено болката възниква рано сутринта (към 4-5 часа). Метеорологичните и геомагнитните фактори, повишената влажност на въздуха, колебанията в атмосферното налягане също могат да провокират болката.
Захарният диабет, затлъстяването, честите психични натоварвания, стресът, алкохолизмът, злоупотребата със солени и мазни храни също са рискови фактори.

Болката при стенокардия е специфична (стягаща и с усещане за свиване). Тя се разпространява приблизително на 2/3 от долния участък на сърдечната област.
Но може да възникне и друг вид болка, продължаваща от 5 до 15 минути, която се усеща в лявата ръка, долната челюст, шията и лявото рамо. Тя може да бъде придружена с нарушения в дишането, усещане за тревога, депресия, рязка физическа отпадналост и страх от смърт.

Ако усетите което и да било от тези състояния, трябва веднага да потърсите консултация с лекар.