Тендовагинитът – модерното „офисно“ заболяване

  • admin
  • 16.04.2021
  • Коментарите са изключени за Тендовагинитът – модерното „офисно“ заболяване
  • Uncategorized

Тендовагинитът е възпаление на сухожилието на китката, което обхваща и обвивката му.  Заболяването на опорно-двигателната система се дължи предимно на претоварване и пренапрежение, причинени от тежко физическо натоварване, травма или извършването на постоянно повтарящи се движения с малка интензивност. Докато в миналото, тендовагинитът е бил синоним на тежкият физически труд, днес вече е едно от типичните и все по-разпространени „офисни“ заболявания, от които страдат повечето съвременни хора.
Най-известната и най-често описвана проява на тендовагинита е болестта на Дьо Кервен. Заболяването е описано за първи път още през 1895  и е придобило популярност като  „болест на перачката“. Болестта на Дьо Кервен се характеризира с възпаление на сухожилието  при жени на средна възраст, причинено от повтарящи се еднотипни движения. Характерни симптоми са  остра болка и напипващо се възелче по хода на сухожилието.


Днес все по-често от възпаление на сухожилието на китката страдат спортисти, музиканти и най-вече работещите с компютър.
 При писане на компютър, дори и при използване на т.нар анатомични клавиатури, са претоварват сухожилията на китката.

Макар и по-рядко, тендовагинитът може да се причини и от проникването на бактерии от съседни гнойни огнища, т. нар. бактериални тендовагинити.

Най-общо, се различават две форми на тендовагинит-  остра и хронична.

Острият тендовагинит също има няколко форми – сух, серозен или гноен.

При сухата форма, в следствие на възпалението се задебеляват сухожилията и движенията в областта на възпалителния процес са ограничени. Сухият тендовагинит се характеризира с  остра болка, усилваща се при натиск и движение. Кожата над възпаленото място се зачервява и отича. Сухата форма се наблюдава след претоварване на пръстите и китките, като най-често   се засяга палецът на ръката. При обездвижване, за десетина дни възпалението преминава, но има склонност да рецидивира.


Серозният или гноен
 тендовагинит се проявява със събиране на серозна течност в следствие на проникването на бактерии от съседни гнойни огнища. Характеризира се със силна болка  по хода на сухожилията и оток на кожата. Наблюдава се значително нарушение и ограничение на движенията на ръката.

Появата на високо телесна температура, учестена сърдечна и дихателна дейност и влошаване на общото здравословно състояние са показател за абсцес. В такива случаи е необходимо лечение с антибиотици и дори спешна  хирургическата намеса, за да се избегне некротизиране на сухожилието.

При хроничния тендовагинит се наблюдава продължителен възпалителен процес, причиняващ удебеляване на сухожилията и ограничаване на подвижността на крайника.


Симптомите, от които се оплакват пациентите с тендовагинит са:

  • Болка в китките, пръстите и ръцете, която се засилва при движение
  • Ограничена подвижност
  • Подуване, оточност и зачервяване в областта на китките
  • Слабост, изтръпване и безчувственост на пръстите на ръцете

Лекарите предупреждават, че ергономията на работното място е от изключително значение за предотвратяване на тендовагинита или за облекчаване на състоянието, ако възпалението вече се се появило. Специалистите препоръчват, да се осигурява достатъчно почивка, особено, ако работата ви е свързана с повтарящи се еднообразни движения. Необходима е минимум 5 минути почивка на всеки един час работа.

Ако работата ви е свързана с дълги часове писане на компютър, трябва да сте прецизни към  височината на плота на бюрото и разположението на клавиатурата върху него.


Мускулите на ръката и предмишницата не трябва да са напрегнати, а напрежението при повдигане на китката и пръстите да бъде минимално. За да намалите риска от възпаление на сухожилията, осигурете си  мека, но стабилна опора за китките, за да не ги държите вдигнати нагоре.

Учени са установили връзка между недостига на витамин В6 и отокът на меките тъкани на китката. За да си набавите необходимото количество от витамина, консумирайте по-големи количества крехко месо, риба, фъстъци, бобови растения, авокадо и банани.