Как да избегнем гъбичките по- ноктите и краката през лятото?

  • admin
  • 19.04.2021
  • Коментарите са изключени за Как да избегнем гъбичките по- ноктите и краката през лятото?
  • Uncategorized

Гъбичките по пръстите на краката и по ноктите са често срещан проблем, който значително се обостря през топлите летни месеци.

Гъбичките се разпространяват чрез спори, които могат да се  чрез допир на кожата към заразена повърхност. Най-благоприятна среда за развитието на гъбични спори  осигуряват топлите влажни места, каквито са обществените бани, басейните и затворените, непроветриви обувки.

 По човешкото тяло, гъбичките се развиват най-добре по стъпалата и между пръстите на краката –  места, където влагата и топлината осигуряват оптимална среда за развитието на спорите. Други предпочитани места за развитието на гъбичките са гениталиите и главата.

При гъбична инфекция, кожата на засегнатото място се зачервява, сърби силно и се лющи. Може да се появи и неприятна миризма, дребни ранички или гнойни пъпки.  Според специалисти, гъбичните инфекции засягат по-често пушачите и диабетиците, поради намалените съпротивителни сили на организма.

Често допускана грешка от пациентите са опитите за самолечение.  Много от заразените купуват от аптеката противогъбично средство без да се консултират със специалист. Лекарите са категорични, че действието на противогъбичните препарати не винаги е ефективно и резултатите се проявяват след доста дълъг период на лечение. Всеки втори, обаче, прекъсва терапията си твърде рано и гъбичната инфекция се разпространява отново. Добре е още в началото да се направи консултация със специалист за установяване на точния причинител и назначаване на адекватна терапия.

Най-честата последица от неправилното лечение на гъбички е разпространението им по ръцете, кожата на главата, лигавиците, ноктите. В поразените места лесно могат да проникнат бактерии и да причинят усложнения.

Гъбичките по ноктите са често срещан проблем, на който пациентите не обръщат достатъчно внимание. Смята се, че 8% от хората  страдат от гъбички по ноктите, като едва 20% от пострадалите са потърсили своевременна консултация при специалист.
Симптомите, по които могат да се разпознаят гъбички по ноктите са:

  • ноктите остават без блясък
  • появяват бели, жълти или кафяви петна
  • нокътната пластина се втвърдява и се повдига в краищата
  • ноктите стават лесно чупливи

 

Гъбичните колонии по ноктите се развиват бавно, но унищожението им е още по-бавен и труден  процес. Лечението на гъбичните инфекции по ръцете може да продължи ог 6 до 8 месеца, а по краката от 9 до 12 месеца. Дерматолозите са категорични, че в тези случаи, кожните противогъбични средства не дават никакви резултати.

За лечение на гъбички по ноктите съществуват специални лосиони и лакове, които се нанасят върху засегнатите места. В по-тежките случаи може да се наложи допълнително прием на таблетки с противомикотично действие.

Обувки, които не допускат достатъчно въздух и предизвикват изпотяване, могат да са причина за развитието на гъбички в тях и по самите  стъпала. Това води до неприятна миризма, сърбеж и усложняване на гъбичната инфекция, ако тя не се лекува правилно.

За да предпазите краката и ноктите си от микотични инфекции през горещите летни, следвайте следните правила:

  • Мийте редовно краката си със сапун и не забравяйте да ги подсушите добре, особено между пръстите.
  • Когато сте в обществени басейни, фитнес зали и сауни не ходете боси, а винаги използвайте проветриви обувки или чехли.
  • Не носете тесни и затворени обувки, които е не позволяват на крака да се проветрява. Най-подходящи за летните жеги са сандалите и обувките от естествени материали-плат или кожа, които позволяват на стъпалата и на пръстите да „дишат“.
  • Не използвайте чужди джапанки, обувки.