Рискът от Алцхаймер зависи от храната, която ядем

  • admin
  • 21.04.2021
  • Коментарите са изключени за Рискът от Алцхаймер зависи от храната, която ядем
  • Uncategorized

Проучване, направено от американски учени доказва връзката между хранителния режим и риска от развитие на когнитивни проблеми, в това число и болест на Алцхаймер.

 

Резултатите от изследването, публикувано в изданието Archives of Neurology показват че хората, които често консумират пълномаслени млечни продукти или червени меса са с по-висок риск от проблеми с паметта и конценрацията.

 

За сметка на това, привържениците на т.нар. средиземноморска диета, в която се набляга на продукти като зехтин, ядки, риба, тъмнозелени листи зеленчуци и цитрусови плодове, може значително да намали опасността от Алцхаймер.

 

Изследването на учените от Колумбийския университет в Ню Йорк, обхванало 2148 доброволци над 65-годишна възраст, които нямали изразени признаци на когнитивни и ментални проблеми.По време на опитното проучване, участниците били разделени на няколко групи в зависимост от хранителните си навици и предпочитания. Всеки месец, в продължение на няколко години , всеки един от участниците трябвало да попълва тест, определящ риска от деменция.

 

Събраните и анализирани данни показали, че рискът от болест на Алцхаймер е с 40% по-висок при хората, консумиращи богати на мазнини и протеини храни.

 

Според авторите на изследването, спазването на здравословен и балансиран хранителен режим е най-лесният начин за превенция на дегенеративните мозъчни промени. Специалистете напомнят също, че високопротеиновите диети тип „Аткинс“ може да помогнат за свалянето на няколко излишни килограма, но могат да се отразят негативно върху структурата на мозъка, и да увеличат риска от болест на Алцхаймер в по-късна възраст.

 

Консумацията на големи количества протеини може да направи мозъка по-уязвим за отровното въздействие на бета-амилоидните белтъчинни плаки. Знае се, че те ускоряват клетъчната смърт и загубата на паметта при болестта на Алцхаймер. Болестта на Алцхаймер, за сега нелечима, започва с краткотрайни епизоди на смущения в паметта, до тежка загуба на последната, съпроводена от личностови промени и невъзможност за водене на самостоятелен живот. Предполага се, че промените в структурата на мозъчните клетки започва години преди появата на каквито и да е симптоми, свързани с болестта на Алцхаймер или друг вид деменция.