Полезен ли е дневният сън?

  • admin
  • 23.04.2021
  • Коментарите са изключени за Полезен ли е дневният сън?
  • Uncategorized

Дори само час следобеден сън подобрява интелектуалните способности на човек и ускорява усвояването на нова информация и знания, твърдят американски учени.

Изследователите отдавна предполагат, че между съня и паметта, има определена връзка. За да докажат тази хипотеза, учени от Калифорнийския университет провели изследване върху връзката между дневния сън и  когнитивните способности.

В проучването взели участие 39 млади и здрави мъже. На обяд на всички доброволци била предоставена информация, която е така подбрана, че за запаметяването и основна роля да има  хипокампуса – дял от мозъка, отговарящ за краткосрочната памет. Обикновено, такъв тип  информация може да се възпроизведе от няколко секунди до няколко часа след възприемането и.

Участниците били разделени на две групи, като тези от първата трябвало да спят за час и половина след обяд, а другите да останат будни.

Вечерта всички участници отново били подложени на тестове за когнитивните им способности. Оказало се, че тези, които спели през деня възприемали новата информация много по-лесно и много по-бързо, от тези, които будували.

„Получените от нас резултати потвърждават хипотезата, че следобедният сън помага да „изчистим“ краткосрочната си памет от натрупаната през деня информация и да освободим място за нови знания.“- отбелязва професор Matthew Walker от  AAAS и допълва, че по време на съня хипокампът изпраща информацията към кората на главния мозък, където тя може да се съхрани за цял живот.

Изследването на мозъчна  активност чрез електроенцефалограмата показва, че „освобождаването“ на краткосрочната памет се случва по време на преходната фаза, която следва фазата на дълбок сън, и предхожда фазата на съня REM-съня.

Професор Walker и колегите му от Калифорнийския университет продължават да изучават влиянието и ползите от съня и възнамеряват да установят, съществува ли връзка между намаленото време на съня при възрастните хора и отслабването на познавателните им способности.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното списание Sleep.